Režim paušální daně ano, či ne. Čas máte už jen do 10. ledna

účetnictví ilustrační

Nebyla by pro vaše podnikání výhodnější paušální daň? Přihlásit se k ní je možné už jen do 10. ledna, a proto stojí za to se na tento režim zblízka podívat. Nová výše paušální daně v 1. pásmu činí 7 498 a jsou v ní pomyslně zahrnuty jak zálohy za zdravotní a sociální pojištění, tak i daň z příjmu fyzických osob. Navíc s ní není nutné podávat daňové přiznání. Pro úplnost ještě dodejme, že nová minimální záloha za sociální pojištění se pro rok 2024 vyšplhala na 3 852 a minimální záloha za zdravotní pojištění na 2 968 .

Paušální daň se vyplatí OSVČ z velké míry podle toho, do jakého výdajového paušálu spadají a jaké mají příjmy. Stručně řečeno, těm s 60% výdajovým paušálem přináší paušální daň benefit pouze při příjmech vyšších než zhruba 690 000 a v případě žádných dalších odpočtů z daní. Při 40% výdajovém paušálu je naopak hranice, od které se paušální daň vyplatí, už na 460 000 .

Výhody paušální daně

Najít důvody, proč vstoupit do režimu paušální daně, není těžké. Živnostník nebo podnikatel se zbaví zbytečného papírování a platí pouze jeden odvod místo tří. Nemusíte se také trápit s daňovým přiznáním, protože s paušální daní se žádné neodevzdává. Další nespornou výhodou režimu paušální daně je to, že se díky ní zbavíte většiny daňových kontrol,“ zmiňuje Jana Jáčová, šéfka a zakladatelka firmy UOL Účetnictví. Spočítat si, nakolik by pro vás byla paušální daň výhodná, můžete na webu ministerstva financí mfcr.cz, kde najdete spolehlivou a pro tento rok aktualizovanou kalkulačku.

Kdo se může stát poplatníkem

Pokud vás vidina jednoduchého režimu paušální daně láká, nejprve si ještě ověřte, jestli se můžete stát poplatníkem v paušálním režimu, nebo ne. Podmínkami pro OSVČ je nebýt plátcem DPH a nebýt společníkem veřejné obchodní společnosti ani komplementářem komanditní společnosti. Nesmí proti vám běžet insolvenční řízení a nesmíte pracovat jako zaměstnanec. Výjimku však tvoří například příjmy z dohody o provedení práce. Příjmy mimo samostatnou výdělečnou činnost a příjmy zdaňované srážkovou daní mohou sahat pouze do výšky 50 000 a konečně je tu i poslední podmínka – vaše příjmy za poslední rok nesmí převyšovat rozhodné příjmy pro konkrétní zvolené pásmo paušálního režimu.

Paušální daň v novém kabátě

Paušální daň prošla loni oproti předchozím roku značnou proměnou a její loňská podoba trvá v základním ohledu i nadále. Zatímco dříve byla určena pouze pro neplátce DPH s výdělkem do milionu korun, od roku 2023 ji mohou využít i podnikatelé s výdělkem do 2 milionů korun. Zároveň přišlo i rozdělení záloh podle tří pásem dle výše příjmů a povahy podnikání. První paušální pásmo je rozděleno na tři kategorie, ve kterých se pohybují OSVČ s příjmem do 1 milionu korun, ale i do 1,5 a 2 milionů, v závislosti na výši a povaze příjmů. Druhé pásmo zahrnuje podnikatele s příjmem do 1,5 milionu a třetí pásmo je zde pro podnikatele s příjmy do 2 milionů. Oproti loňsku se ale výše paušální daně změnila. V prvním pásmu jde o nárůst o 1 290 na 7 498 , v druhém se poskočilo o 745 na 16 745 a ve třetím o 1 139 na konečných 27 139 .

Jak se k dani přihlásit a jak ji platit

Jestliže jste přesvědčeni, že by pro vás paušální daň byla výhodná, a přitom již podnikáte, neotálejte. Oznámení o vstupu do paušálního režimu musíte odevzdat nejpozději do 10. ledna prostřednictvím formuláře, který najdete na webu ministerstva financí. Splatnost je pak vždy do 20. dne daného měsíce a hradí se na účet místního finančního úřadu, který má svůj vlastní bankovní účet s předčíslím 2866. Každý měsíc se odesílá stejná částka a variabilní symbol odpovídá kmenové části DIČ, u fyzických osob rodnému číslu.

Jak režim ukončit

Jestliže jste v minulém roce daně v paušálním režimu odevzdávali a chcete se v roce 2024 vrátit k zálohám, musíte to finanční správě oznámit do 10. ledna 2024. Pokud tento termín nestihnete, budete muset vyčkat až do dalšího zdaňovacího období, protože vystoupit z paušálního režimu z vlastní vůle kdykoli během roku není možné.

Naopak přechod mezi pásmy možný je. „Pokud během zdaňovacího období svými skutečnými příjmy překročíte hranici pro dané pásmo, můžete přejít do pásma vyššího, a rozdíl mezi pásmy doplatit,“ doplňuje Jana Jáčová a upřesňuje, že pokud mají OSVČ příjem vyšší než 2 miliony , vrací se k zálohám a po uplynutí daného kalendářního roku podávají daňové přiznání a přehledy pro zdravotní pojišťovnu a na ČSSZ. Na oznámení správci daně mají v tomto případě lhůtu do 15 dnů.

PŘEHLED

REŽIM PAUŠÁLNÍ DANĚ

Nová výše částek pro paušální daň:

1. pásmo – 7 498

2. pásmo – 16 745

3. pásmo – 27 139

MINIMÁLNÍ ZÁLOHY

Nová minimální záloha pro hlavní činnost:

Sociální pojištění – 3 852

Sociální pojištění v případě prvních dvou letech podnikání – 3 210

Zdravotní pojištění – 2 968

Nová minimální záloha pro vedlejší činnost:

Sociální pojištění (pokud jste povinni platit) – 1 413

Zdravotní pojištění – výše, kterou (ne)platíte doposud, přehled rozhodne



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky