Kanceláře v proměnách času (4.část)

David Gottwald, 6.12.1999
Realit: Jaká vládne situace na trhu administrativních prostor v dalších městech České republiky?

Ing. František Vaculík
Z pohledu naší společnosti, která má sídlo v Jihlavě, mohu říci, že současný trh s administrativními prostory mimo hlavní město nelze ani v pravém slova smyslu trhem nazvat. Jedná se spíše o otázku řešení individuálních projektů. Společnost PSJ holding se snaží realizovat projekty i v dalších městech, ale ve srovnání s Prahou se jedná o velmi malé množství vybudovaných kancelářských ploch. Nejčastěji realizujeme objekty na objednávku konkrétního nájemce. Ostatní projekty s sebou ve většině případů nesou příliš velká rizika. Přesto si ale myslím, že pěkné a kvalitní administrativní budovy mohou stát i mimo Prahu a tato města lze považovat za trh budoucnosti.

Petr Urbánek
Institucionální investoři, kteří hrají významnou roli na trhu administrativních prostor, považují v současné době regionální centra a další mimopražské lokality za významně rizikovější, a samozřejmě se rizikových investic snaží vyvarovat. Trh mimo Prahu samozřejmě existuje, nesmíme zapomínat na finanční ústavy a služby, které ke své činnosti tyto prostory potřebují, ale trh v plnohodnotném měřítku je v regionech zatím hudbou budoucnosti.

Ing. Radim Passer
Mohu se jenom připojit k poznatkům kolegů. Pro developera je vzhledem k návratnosti vložených prostředků projekt realizovaný v regionu zatím skutečně mnohem rizikovější.

Radka Jirásková
K tomuto problému se bohužel nemohu fundovaně vyjádřit, protože strategie společnosti Skanska Property Czech Republic je zaměřena pouze na hlavní město.

Realit: Jaké aktivity vaše společnosti plánují pro začátek nového tisíciletí?

Radka Jirásková
Naším zájmem bude posílit portfolio nemovitostí v Praze a také se zaměříme na přípravu dalších projektů v oblasti výstavby bytových i administrativních objektů. Mnoho aktivity věnujeme určitě našemu prvnímu projektu Bredovský dvůr v centru města.

Petr Urbánek
Společnost Hochtief Projektentwicklung v současnosti pracuje na dokončení rozsáhlého administrativního objektu Hadovka v šestém pražském obvodě. Další aktivity společnosti vyplynou z důkladného prozkoumání potřeb českého trhu.

Ing. Radim Passer
Nás čekají další fáze výstavby BB Centra, které zahrnují nejenom kancelářské prostory, ale i bytové domy vyrůstající v těsném sousedství administrativního centra. BB Centrum nás zaměstná minimálně po dobu dalších čtyř pěti let.

Ing. František Vaculík
Firma PSJ holding spolupracuje se společností Passerinvest na výstavbě BB Centra v Praze 4 a dále připravuje realizaci menších projektů v Jihlavě a Brně.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality