Měníte dodavatele energií? Není se čeho obávat

ilustrační obrázek

Mnozí lidé se bojí změnit svého dodavatele energií. Často je to dáno tím, že si myslí, že jim někdo přijede vyměnit kabely či plynovod. Anebo slyšeli o tom, jak někdo dělal změnu a dopadlo to špatně. Ve skutečnosti je ale změna velmi jednoduchá, složitější je jen vybrat si toho správného nového dodavatele.

„Je zajímavé podívat se na to, kolik lidí nikdy nezměnilo dodavatele a jsou stále u toho jednoho, bez ohledu na to, kolik mu musí platit ať už za elektřinu anebo za plyn,“ říká Lukáš Kaňok, ředitel sekce energo společnosti Kalkulátor.cz a dodává: „Až energetická krize zvedla větší počet zákazníků, kteří se rozhodli pro změnu poprvé. Ceny, které museli nově platit je totiž tak trochu donutili, aby se začali starat o to, co taková změna dodavatele obnáší, jak to celé proběhne, co je k tomu zapotřebí a kdy se změna jako taková stane. A hlavně, jestli takovým krokem ušetří a kolik.“

Co je to vlastně změna dodavatele

Každá domácnost má doma elektřinu, a tak si vše popíšeme právě na ní. Abychom mohli elektřinu odebírat, musíme mít domácnost připojenou k distribuční soustavě. O to se stará distributor. Pak si musíme uzavřít smlouvu s dodavatelem, a právě dodavatele můžeme jako zákazníci změnit.


„Změna dodavatele tedy vůbec neznamená žádnou změnu kabelů či jističů, elektřina nám “poteče” pořád stejná, a dokonce i v době změny elektřiny bude fungovat. Nadneseně by se dalo říct, že dodavatel je někdo, kdo mi určí cenu a pak mi podle spotřeby vystavuje fakturu. Samozřejmě je potřeba vybírat správně, cena je určitě důležitým faktorem, ale spolehlivost partnera by měla být hned druhá za cenou,“ říká Lukáš Kaňok, ředitel sekce energo společnosti Kalkulátor.cz a dodává: „Změna dodavatele je tedy úkon, díky kterému mi za mou spotřebovanou elektřinu bude posílat fakturu jiný dodavatel než ten, kdo mi ji poslal naposledy. Tuto změnu bychom měli dělat právě proto, abychom ušetřili anebo měli větší jistotu stability.“

Co změna dodavatele obnáší

S ohledem na to, co je popsáno výše, je patrné, že změna dodavatele je formálním krokem, ke kterému je potřeba jen správně si vybrat, dodavatele oslovit, dostat od něj nabídku, tu přijmout a pak podepsat připravenou smlouvu. Abychom měli jistotu, že jsme si vybrali správně, je určitě vhodné poradit se s odborníky, kteří změny dělají každý den a měsíčně převedou tisíce zákazníků. Tam totiž máme jistotu, že budou vědět, co všechno nás může čekat a hlavně - z čeho se dá vybírat.

Jednou variantou je projít webové stránky všech dodavatelů, pak jim napsat, jestli mají i jiné nabídky a pak si to vše porovnat a vybrat si. Anebo využít srovnávač, kde dostaneme kompletní srovnání za 5 minut, a navíc seřazené podle úspory či roční ceny. A u Kalkulátor.cz lze navíc využít i specialisty, který celým procesem provede a zajistí a překontroluje i smlouvu s dodavatelem. Pak nastane přechod jako takový, ale tady už neděláme nic, jen čekáme, až změna začne platit.

Co je k tomu zapotřebí

Pro správný propočet a přípravu smlouvy je třeba si připravit fakturu od stávajícího dodavatele za poslední období. Většina dodavatelů ji dnes posílá mailem anebo ji můžete najít v zákaznických zónách. Pokud nevíte, kde fakturu najít či si nejste jisti, vyplňte údaje podle toho, jak si je pamatujete a specialista vám pak po telefonu poradí, jak poslední fakturu od dodavatele dostat. Fakturu bude potřebovat i nový dodavatel, protože na ní najde údaje o tom, jakou máte distribuční sazbu, jaké máte jističe, a hlavně jaký máte vývoj spotřeby.

Kdy ke změně dojde

„U každého zákazníka to je trochu jinak. Kdo má smlouvu na dobu neurčitou, změní dodavatele za 3 celé měsíce od podpisu smlouvy. Pokud má někdo smlouvu na dobu určitou, pak ke změně může dojít po skončení této smlouvy, výpověď je nutné poslat nejpozději 20 dnů před jejím ukončením. Anebo se může smlouva ukončit předčasně, kdy vám většinou dodavatel naúčtuje poplatek za předčasné ukončení smlouvy. Pokuta může vypadat jako strašák, ale většinou zákazník ukončuje smlouvu s pokutou jen proto, aby co nejdříve mohl odebírat elektřinu výrazně výhodněji, a tak se mu pokuty vyplatí,“ říká Lukáš Kaňok, ředitel sekce energo společnosti Kalkulátor.cz .


Posledním, v dnešní době celkem častým důvodem změny dodavatele je změna ceny ze strany dodavatele, zdražení. Pokud toto dodavatel udělá, pak máte právo od smlouvy odstoupit hned. Musíte to ale stihnout nejpozději 10 dnů před začátkem platnosti nové ceny, takže vždy, když vám od dodavatele přijde dopis s informací o ceně, hned kontaktujte specialistu, který s vámi vše projde a doporučí nejlepší řešení. Na termíny je potřeba dávat pozor, pokud nestihnete 20ti a nebo 10ti denní lhůty, dojde k automatickému prodloužení smlouvy.

Kolik takovým krokem můžeme ušetřit

Průměrná cena elektřiny v ČR je dnes pro domácnosti okolo 5.000 za 1 MWh včetně DPH. Zajímavé nabídky mají cenu o přibližně 1.000 nižší, takže úspora se spočítá ze spotřeby krát 1.000 . Vidíme ale hodně zákazníků, kteří mají smlouvu s cenou 6.000 a ti by mohli za každou jednu MWh ušetřit 2.000 . A to jsou jiné počty. “U spotřeby 5 MWh je pak úspora 10.000 za rok. A protože většina smluv je na 2 roky, může zákazník “jedním podpisem” ušetřit 20.000 . Samozřejmě pokud má někdo velkou spotřebu, 20 MWh a má přitom nevýhodnou cenu, bude jeho úspora astronomických 80.000 ,” říká Lukáš Kaňok z Kalkulátor a dodává: “A přesto vidíme zákazníky, kteří i tak u svého dodavatele zůstávají.”

A co dělat dál?

Až ke změně dodavatele dojde, doporučujeme udělat si samoodečet. Tím nahlásíte, kolik elektřiny vám má fakturovat původní dodavatel a co už budete platit tomu novému. Je dobré mít aktuální stav dobře zdokumentovaný. Nezapomeňte si proto vyfotografovat elektroměr nebo plynoměr v den, kdy měníte dodavatele. U většiny dodavatelů vám po zahájení dodávky přijde návod jak a kam stav elektroměru anebo plynoměru zadat.

Změnou dodavatele neriskujete a můžete ušetřit

Pokud o změně dodavatele zatím jen uvažujete, je ten správný čas na srovnání vašeho aktuálního ceníku s konkurencí. Na Kalkulátor.cz naleznete velký výběr dodavatelů plynu a energií, takže rychle zjistíte, jestli neplatíte zbytečně moc. Kromě toho vám zde pomohou s případným přechodem k jinému dodavateli a ohlídají vše potřebné.

Lukáš Kaňok

Lukáš Kaňok je zkušený obchodník, jehož profesní kariéra začala v oboru TELCO, kde působil 14 let a nyní již 8 let pokračuje ve světě online srovnávačů cen energií, pojištění a financí. Jeho vášeň a odbornost v oblasti startupů, zejména v sektorech energetiky a financí, ho řadí mezi přední odborníky. Jeho zájem o nové technologie mu pomohl rozvíjet inovativní řešení a strategie pro energetický a finanční obor. V obchodním světě se vyznačuje nejen bohatými zkušenostmi, ale také nadšením a odhodláním k dosažení pozitivních změn v oblasti energetiky a financí. Lukáš je v necelých 50 letech již dědečkem a k tomu navíc vášnivým motorkářem.


Kalkulátor.cz

my počítáme, vy šetříte

Kalkulátor.cz, je srovnávač, který se rozhodl změnit svět. Pomáhá lidem šetřit peníze a orientovat se v turbulentním světě energií, pojištění a financí. Zákazník je pro nás partner, kterému se snažíme ušetřit čas i peníze. Možnosti řešení prezentujeme lidsky a srozumitelně. Naše doporučení v čase hlídáme a v případě lepších možností, zákazníka informujeme o nových možnostech. Našim cílem je dlouhodobý spokojený vztah se zákazníkem. Nic nám neudělá radost víc, než zákazníci, kteří se vracejí a využívají našich služeb ve všech oblastech.

Více informací na https://www.kalkulator.cz/.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie