40 % Čechů kvůli vysokým cenám energií snížilo teplotu v domácnosti. Nejčastěji až o 3 stupně

Redakce, 12.2.2024
energie, šetření ilustrační

Téměř 23 % českých domácností během zimního období preferuje topit si v domácnosti na teplotu 22 °C a více. Přesto ji však v topné sezóně bylo nuceno snížit celkem 40 % Čechů. Téměř polovina z nich maximálně o dva stupně, dalších bezmála 40 % respondentů o dva až tři stupně. Mohou za to vysoké ceny energií a legislativní změny v oblasti energetiky. O investování do úspornějších zdrojů vytápění však uvažuje pouze pětina Čechů, většina z nich by volila tepelné čerpadlo.

Leden přinesl českým domácnostem v důsledku nových legislativních opatření v oblasti energetiky řadu změn. Celkem 40 % Čechů tak muselo z důvodu vysokých cen energií snížit svou preferovanou teplotu, kterou by rádi doma během zimního období udržovali. Vyplývá to z průzkumu společnosti STIEBEL ELTRON, který proběhl v průběhu letošního ledna. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.

Teplo za každou cenu?

České domácnosti přitom ještě čekají dva měsíce topné sezóny. Více než dvě třetiny z nich preferují v obytných místnostech teplotu mezi 20 °C a 22 °C. Dalších 23 % dotázaných dokonce 22 °C a více. Vysoké ceny energií je tak nutí šetřit a snižovat své preference. Dle odborníků je přitom ideální teplota v domácnosti právě 22 °C. Z té muselo již zmíněných 40 % Čechů slevit. Snížit teplotu jeden až dva stupně musela téměř polovina z nich, dalších bezmála 40 % z nich dokonce o dva až tři stupně.

Tepelné čerpadlo jako zdroj úspornějšího vytápění

Ekonomická realita a vysoké ceny energií nutí české domácnosti přemýšlet nad tím, zda zůstanou u stávajícího způsobu vytápění. Nad úspornějším zdrojem vytápění však v současné době uvažuje pouze 19 % Čechů. Při uvažovánío výběru nového způsobu vytápění jednoznačně vyhrává tepelné čerpadlo, zvažuje ho 28 % respondentů. Bezmála 40 % však stále váhá. Dalších 14 % by investovalo do modernějšího plynového kotle.

„Vzhledem k tomu, že pro české domácnosti představují platby za energie velkou část měsíčního rozpočtu, nepřekvapuje nás, že v posledních sezónách dochází k snižování teploty v domácnostech ve snaze ušetřit. Projevuje se to ale i na tom, že Češi mají velký zájem o přechod k udržitelnějším a úspornějším způsobům vytápění, mezi které beze sporu patří tepelná čerpadla. Dokládají to i meziroční nárůsty prodejů a výroby čerpadel nejen v ČR,“ dodává na závěr David Šafránek, vedoucí technického oddělení ze společnosti STIEBEL ELTRON.


Modelový příklad domu, na kterém jsou počítány jednotlivé náklady, má následující vlastnosti:

- Rok výstavby: 2000

- Lokalita: Praha

- Tepelná ztráta: 8,5 kW

- Obytná plocha: 120 m2

- Střední venkovní teplota pro začátek a konec topení: 15 °C

- Teplota teplé vody: 55 °C

Průzkum společnosti STIEBEL ELTRON probíhal ve dnech od 15. 1. do 19. 1. 2024 na reprezentativním vzorku 1 036 respondentů ve věku 18-65 let ze všech krajů České republiky. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie