Vilu Hany a Edvarda Benešových vytápí radiátory Zehnder Charleston

Dvoupatrová vila v jihofrancouzském stylu uprostřed rozlehlé udržované zahrady… Na území jihočeského města Sezimovo Ústí sídlí část historie někdejšího Československa – Vila Hany a Edvarda Benešových. Ta prošla v letech 2006 až 2009 rekonstrukcí, při níž vile zajistila část vytápění firma Zehnder sídlící jen pár set metrů od této chráněné kulturní památky.



Vila Dr. Edvarda Beneše v Sezimově Ústí je dílem architekta Petra Kropáčka. Foto: archiv TZB info

 

Druhý československý prezident Edvard Beneš si v roce 1930 nechal v jihočeském Sezimově Ústí na místě zvaném Kazatelna, kde kdysi kázal Jan Hus, postavit letní sídlo. To s výjimkou protektorátních let, která strávil v emigraci a kdy ve vile sídlilo německé vojenské velitelství, užíval společně s manželkou Hanou. Dvoupatrová vila postavená v jihofrancouzském stylu dominuje rozlehlému pozemku a nabízí nádherný pohled do zahrady, kterou navrhl architekt Otakar Fierlinger. Neméně působivý je interiér vily, kterou navrhl architekt Petr Kropáček za přímé účasti manželů Benešových.
A právě zde v roce 1948 Edvard Beneš zemřel. Prezidentova hrobka se nachází v zahradě vily a je chráněnou kulturní památkou. Podle závěti Hany Benešové se vila a část mobiliáře staly majetkem Husitského muzea v Táboře. Brzy poté byly vila i hrobka Edvarda Beneše uzavřeny pro veřejnost a místo bylo využíváno režimními pohlaváry mimo jiné k tajným zasedáním. Necitlivé zacházení a zásahy do interiéru napravila až rekonstrukce provedená v letech 2006 - 2009, v jejímž rámci došlo mimo jiné k výměně starých litinových radiátorů ve spodním patře vily.  Řízením osudu se jejich dodavatelem stala firma Zehnder, která má sídlo jen pár set metrů od této významné české kulturní památky.

Radiátory Zehnder Charleston se přirozeně snoubí s dobovým interiérem vily. Foto: Archiv TZB info

 

Coby evropská jednička ve výrobě ocelových článkových radiátorů byla společnost Zehnder vybrána jako dodavatel radiátorů, které budou schopny nahradit původní litinové radiátory ve vile Benešových. Nabízí totiž unikátní řešení – ocelové článkové radiátory Zehnder Charleston, stylové plnohodnotné nástupce osvědčených litinových těles, včetně řady Charleston Retrofit, která je přímo uzpůsobena pro snadnou náhradu litinových radiátorů bez nutnosti konstrukčních úprav rozteče napojení.

Radiátory Zehnder Charleston se přirozeně snoubí s dobovým interiérem vily. Foto: Archiv TZB info

 

Radiátor Zehnder Charleston byl patentován ve stejném roce, kdy manželé Benešovi začali se stavbou vily. Ve stejném roce svět ovládl tanec, který určoval ráz doby – Charleston. Tanec, který se stal fenoménem doby, dal název i převratnému novému radiátoru. I ten se pak stal hitem. Jeho prodej se rozšířil do celého světa a dodnes je nejprodávanějším modelem mezi designovými radiátory Zehnder. Radiátor Zehnder Charleston je ideální nejen pro rekonstrukce rodinných domů a bytů s dosluhujícími starými litinovými nebo deskovými otopnými tělesy, ale také právě pro rekonstrukce historických budov. Ty jsou mnohdy špatně izolované a je v nich kladen důraz na zajištění dostatečného topného výkonu při zachování celkového rázu interiéru.

Interiér spodního patra vily je osazen radiátory Zehnder Charleston. Foto: Archiv Zehnder

 

Radiátory Zehnder Charleston jsou zkrátka nadčasovou klasikou se zárukou dlouhé životnosti. Instalace ve vile Benešových tomu budiž důkazem.

Ing. Miroslav Váša

produktový manažer pro oblast radiátorů Zehnder

Je produktovým manažerem pro oblast radiátorů Zehnder české pobočky švýcarské firmy Zehnder Group, která je největším evropským výrobcem a jedničkou na evropském trhu ocelových článkových radiátorů. Absolvoval Fakultu Strojní ČVUT Praha, obor Řízení a ekonomika podniku. Po studiu nastoupil do marketingového oddělení českého zastoupení výrobce sanitární keramiky a vybavení pro koupelny Sanitec. Následně pracoval jako vedoucí oddělení nákupu TZB. V roce 2011 nastoupil do firmy Zehnder Group na pozici obchodně-technického zástupce pro oblast radiátorů. Od roku 2022 je produktovým manažerem a odborným konzultantem pro oblast radiátorů. Rád sportuje a cestuje.


 

Zehnder Group Czech Republic s.r.o.

Profil společnosti: Zehnder Group Czech Republic s.r.o. je dceřinou společností švýcarského koncernu Zehnder Group, založeného v roce 1895. Se 17 výrobními závody a více než 3 500 zaměstnanci patří k technologické špičce v oblasti designových koupelnových a bytových radiátorů, komfortních systémů větrání s rekuperací tepla a stropních sálavých systémů pro vytápění a chlazení.

Více informací na www.zehnder.cz.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Okénko bydlení