Jak na daňové přiznání? Přehled toho nejdůležitějšího a v čem se nejčastěji chybuje

Redakce, 14.3.2024
daně ilustrační

Stejně jako každý rok, i letos ovlivnily daňové přiznání dílčí legislativní změny, které je třeba si připomenout. Ať už jde o povinnost odevzdávat daňové přiznání přes datovou schránku nebo školkovné, které si za loňský rok stále ještě můžete uplatnit. Pojďme se podívat, co je pro zdaňovací období za rok 2023 jinak než dříve, a zároveň si ujasnit body, ve kterých se často a zbytečně chybuje.

Výraznou změnou prošel limit zdanitelných příjmů, který je pro povinnost podání daňového přiznání rozhodující. Zatímco dříve byla hranice hrubého příjmu před odečtením výdajů 15 000 , pro zdaňovací období za rok 2023 se jedná o 50 000 . „Pokud jste ovšem zaměstnanec, limit 50 000 se vás netýká. Pro zaměstnance je limit příjmů např. z různých přivýdělků mnohem nižší, a to 20 000 . Jakmile ho zaměstnanec překročí, musí daňové přiznání podávat,“ upřesňuje Jana Jáčová, zakladatelka účetní firmy UOL Účetnictví, a dodává: „Do dílčího základu daně se ale nepočítají příjmy osvobozené od daně ani příjmy, ze kterých již byla stržena srážková daň, stejně tak příjmy získané z příležitostných činností do 30 000 za rok.“

Datová schránka a konec školkovného

Od letošního roku hraje v povinnostech spojených s daňovým přiznáním velkou roli datová schránka. Tu nyní stát ze zákona automaticky zřizuje všem podnikatelům. Pokud ji OSVČ, ale i právnické osoby již mají k dispozici, musí daňové přiznání podávat elektronicky. „Rozhodující je moment, odkdy se schránka považuje za zpřístupněnou, což je buď okamžik po prvním přihlášení do schránky, nebo uplynutí 15 dnů od jejího zřízení,“ vysvětluje podrobnosti Jana Jáčová.

Se změnami ale přišly i méně populární úpravy. Letos naposledy si mohou rodiče školkových dětí odečíst z daně z příjmů tzv. školkovné neboli daňovou slevu na umístění dítěte do mateřské školy. Ta umožňovala skrze daňové přiznání získat zpět částku, kterou rodič uhradil za umístění dítěte do státní, soukromé nebo firemní školky nebo do dalších registrovaných zařízení. V roce 2024 tato sleva končí. Podobně je na tom sleva na studenta, která dosud činila 4 020 za rok. Studující si budou nově moci uplatnit pouze slevu na poplatníka, tak jako všichni ostatní.

Sleva na manželku a častá chyba, kterou se připravíte o peníze

K oblastem, ve kterých lidé při podávání přiznání často chybují, je sleva na manželku či manžela. Na daňovou úlevu totiž máte nárok v případě, že se příjmy druhého z páru vejdou do limitu 68 000 . Ovšem pozor, do této částky se nezapočítává rodičovská, zato do ní spadá hrubá mzda a výdělky z podnikání, mateřská, nemocenská, podpora v nezaměstnanosti a starobní důchod. A až si budete daňové přiznání podávat za rok 2024, přibyde ke slevě na manželku ještě jedna podmínka – manžel či manželka bude muset pečovat o dítě do věku 3 let.

Jak je to s akciemi a dary Ukrajině

Akcionáři musí danit svůj podíl ze zisku pouze v případě, že akciová společnost sídlí v zahraničí. A jestliže své akcie prodáte dříve, než uběhnou tři roky od jejich získání a příjem z nich překročil 100 000 , musíte je do svého daňového přiznání zahrnout. Zdanit je také nutné příjem získaný z prodeje bitcoinů – samozřejmě jen v případě, že jste na jejich prodeji vydělali.

I pro rok 2023 pak platí daňová opatření v souvislosti s Ukrajinou. Kromě finančních darů českým nebo ukrajinským neziskovým organizacím nebo např. přímo ukrajinskému velvyslanectví lze z daní odečíst také nepeněžní dary na vojenskou pomoc nebo dary ukrajinským uprchlíkům.

Na kolik vyjde práce účetních

Pokud si chcete být jistí, že v daňovém přiznání vyplníte vše správně a neošidíte ani sebe, ani stát, obraťte se na odborníky, kteří sledují účetní novinky za vás. V březnu můžete mít ještě štěstí a najdete takové, kteří budou mít kapacitu. A na kolik vás bude vypracování daňového přiznání stát? „U některých účetních vás vyjde daňové přiznání na 500 nebo 1000 Kč a pokud jde například o klienta, který má mezi svými příjmy i nájem, nebo jde o podnikatele, u nějž se musí vyřešit i přehledy sociálního a zdravotního pojištění, jde průměrně o částku 2 500 ,“ uzavírá Jana Jáčová z účetní firmy UOL Účetnictví.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky