Velikonoce jsou svátkem tvoření - přineste do své domácnosti pestrost a radost - tipy na dekorační předměty i vlastní velikonoční výzdobu

Redakce, 28.3.2024
Velikonoční dekorace

Přestože jde o jeden z nejdůležitějších křesťanských svátků, u nás vnímáme Velikonoce hlavně jako vítání jara a s tím související nové energie. Při žádné jiné příležitosti se nepouštíme do tolika kreativních činností, jako právě v tento čas. Přineste do své domácnosti pestrost a radost. Můžete si pořídit dekorační předměty z obchodu, nebo se bavit při výrobě vlastní velikonoční výzdoby. Níže najdete pár tipů jak na to.

Tradičními symboly Velikonoc jsou všudypřítomná vajíčka, dále pak beránci, kuřátka a zajíčci. Oblíbené jsou figurky těchto motivů z nejrůznějších materiálů, zajímavě vypadají i závěsné dekorace. Trendem jsou velikonoční věnce a vedle nešlápnete ani se zápichy, které vypadají skvěle například v osetí. Prim hrají veselé barvy, ať už volíte pastelové, nebo sytější tóny. „Ideální jsou přírodní materiály, ale často s nimi není jednoduché pracovat a také nemají takovou životnost, proto není ostuda vybavit se na tvoření například polystyrenovými či plastovými vajíčky, která udělají stejnou službu a nejsou křehká, jako klasické kraslice,“ říká Tomáš Tenkl, odborník na dekorace ve společnosti Hornbach. K Velikonocům také patří tzv. kočičky, tedy rozkvetlé větvičky vrby. Jde o tradiční vkusnou dekoraci, která udělá v pěkné váze parádu sama o sobě. Pro ještě lepší vzhled je můžete vylepšit pestrobarevnými stužkami a veselými vajíčky.

K tomu, abyste do bytu přinesli barvy a jaro, nemusí sloužit jen speciální dekorace, využít můžete i jednoduché triky s textiliemi. Vyměňte například potahy dekorativních polštářků, přes gauč přehoďte jarní deku a na stůl dejte barevný ubrus. Při dekorování však myslete na to, abyste to nepřekombinovali. Je dobré se držet při zemi a zvolit jednu dominantní barvu, kterou v detailech doplníte jednou až dvěma dalšíma. Pokud byste se snažili do místnosti dostat všechny barvy naráz, působilo by to rušivě.

Foto: Hornbach

Zelené osení

Travní dekorace je klasika. Nejlepší jsou k tomuto účelu semena obilovin, která rychle rostou. V některých hobby marketech seženete speciální směsi velikonočního osení. Pro semínka vyberte vhodnou misku, nebo květináč, který si můžete zkrášlit akrylovými barvami. „Pokud sázíte méně než deset dní před svátky, semena předem namočte, aby rychleji vyklíčila. Přes den umístěte osení na teplé slunečné místo, v noci mu najděte naopak chladnější prostředí. Díky tomu budou rostliny pevnější a unesou tak lépe další dekorační předměty,“ radí David Benda, odborník na rostliny z Hornbachu. Do zelených obilovin můžete položit barevné kraslice, kuřátka nebo umístit speciální zapichovací dekorace s jinými velikonočními motivy.

 Foto: Hornbach

Kraslicový věnec

Dekorativní velikonoční věnce  si nacházejí čím dál větší oblibu ať už jako doplněk na stole, nebo okrasa na dveřích. V obchodech najdete mnoho různých variací na tuto ozdobu, s vhodně zvolenými pomůckami si však jednoduše zhotovíte vlastní. Na jeho výrobu budete potřebovat polystyrenový věnec, nějaké okrasné trávy (klidně umělé) či jutu, větší množství dutých plastových nebo polystyrenových vajíček, akrylové barvy, tavnou pistoli, mašli a další dekorace podle vašeho vkusu. Jako první si připravte věnec - polystyrenový základ omotejte jutou. Druhým krokem bude namalovaní vajíček, nezapomínejte u toho na jarní pestrobarevnost. Pokud si to budete chtít ulehčit, pořiďte si už předem dekorovaná vajíčka. Kraslice následně tavnou pistolí přilepte k věnci a dozdobte ho například nalepovacími dřevěnými kytičkami. Třešničkou na dortu bude vkusná mašle, kterou můžete uvázat přímo na věnec, nebo si ji připravit předem a také přilepit. Tato originální dekorace, při které uplatníte svou fantazii, udělá radost vám i všem koledníkům.

 Foto: Hornbach

Sukulenty v pohárku na vajíčka

Máte doma nevyužité pohárky na vajíčka? Pomalujte je pestrými barvami, nasypte do nich zeminu vhodnou pro sukulenty a kaktusy a nějaký drobný pěkný sukulent do nich zasaďte. Jednoduchou, a přitom efektní dekoraci máte rázem na světě. Sukulenty jsou nenáročné na péči, stačí je jen jednou za čas zalít, oni vám za odměnu budou zkrášlovat i další Velikonoce.

Vajíčka barvená přes ubrousek

Jestli nějaká kreativní činnost k Velikonocům neodmyslitelně patří, je to barvení vajíček. Klasickými postupy jako je použití obtisků a nálepek, barvení celých vajíček jednou barvou nebo zdobení voskem, nic nezkazíte. Co ale letos zkusit něco nového, čím nejen ohromíte koledníky, ale ještě si při tvoření užijete zábavu s dětmi? Tahle originální technika je bude určitě bavit. Budete potřebovat ubrousek (nebo kapesník), gelové potravinové barvy, štětec, igelitový pytlík a samozřejmě uvařená vajíčka. Pokud je to potřeba, nařeďte barvy dle návodu s vodou a připravte je do jednotlivých misek. Poté zabalte vajíčko do ubrousku, na konci vznikne malý ocásek, za který se vajíčko dobře drží a je tak menší pravděpodobnost, že dětem upadne a rozbije se. Dále už jen budete jednoduše barvy nanášet štětcem na ubrousek podle vlastního vkusu. Až budete s barvením spokojeni, zabalte vajíčko do igelitového pytlíku, jemně promněte v rukách a nechte 5-10 minut působit, aby se barvy obtiskly na vajíčko. Po sundání kapesníku budete mít krásná vajíčka s mramorovým efektem.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky