Zkušenost s investováním má pouze 50 % českých žen. Častěji se mu věnují muži, kteří jsou zároveň odvážnějšími a aktivnějšími investory

Zatímco 70 % českých mužů má zkušenosti s investováním, u žen se jedná pouze o polovinu populace. Muži přistupují k investicím aktivněji a s vidinou vyššího zisku jsou ochotni podstoupit větší riziko. Ženy naopak upřednostňují bezpečnější investice a častěji vyhledávají radu finančních poradců. Vyplývá to z průzkumu Jak Češi investují? [1] , který si nechala prostřednictvím platformy Instant Research zpracovat investiční platforma InvestBay.

V době, kdy centrální banka snižuje základní úrokovou sazbu, roste poptávka po investičních aktivech. Přístup k nim a jejich správa se u mužů a žen v mnohém liší, zároveň ale nacházíme postoje, které v tomto směru obě pohlaví spojují. Patří mezi ně společné nahlížení na nemovitosti. Ty jako spíše bezpečné a atraktivní investice označilo více než 60 % žen i mužů.

Ze všech nabízených forem investic označili Češi nejvyšší bodovou hodnotou stran bezpečnosti a atraktivity právě nemovitosti. Nicméně stejně tak spatřují problém v tom, že na tyto investice nemají dostatek vlastních financí – jedná se o bariéru, která je limitující pro 72 % respondentů,“ komentuje zakladatel a CEO investiční platformy InvestBay Daniel Rajnoch.

Risk je zisk? Ženy to vidí jinak než muži. Rozdíly jsou i v představách o investičním portfoliu

Jednou měsíčně investuje zhruba třetina mužů a pětina žen v České republice. Za spíše neatraktivní a nebezpečnou investici označili ženy i muži shodně kryptoměny. Zatímco muži klidně i zariskují, nese-li s sebou větší riziko pravděpodobnost vyššího výnosu (20,7 % mužů vs. 7,5 % žen), dámy přistoupí ve vícero případech na nižší výnos s menším rizikem (37,9 % žen vs. 25,1 % mužů).

Přes 40 % dotázaných žen také uvedlo, že k investování potřebují služby finančního poradce, mužů bylo o skoro 10 % méně. S tím souvisí otázka týkající se správně nastaveného investičního portfolia: 36 % mužů si myslí, že ví, jak by vhodně diverzifikované portfolio mělo vypadat. Ženy si to myslí jen ve 22 % případů.

Mikroinvestice jsou příležitostí pro každého. Bez ohledu na informační nebo finanční kapitál

Z průzkumu také vyplývá, že ve srovnání s muži brání ženám v investování nedostatek informací a strach ze ztráty peněz. V takovém případě mohou být ideálním řešením tzv. mikroinvestice. „Mikroinvestice umožňují i drobným investorům bezpečně a výhodně zhodnocovat volné prostředky. Nabízí stabilitu a dostupnost bez nutnosti velkých finančních vkladů. Investoři mohou začít s částkami v řádu tisíců korun a postupně si svůj podíl navyšovat,“ vysvětluje Daniel Rajnoch.

Ideální variantou jsou pak mikroinvestice do nemovitostí. Oproti akciím nebo kryptoměnám hodnota nemovitostí v čase výrazněji nekolísá a je odolnější vůči krátkodobým prudkým výkyvům na trzích. „Samozřejmě to neplatí u všech nemovitostí. Je potřeba zohlednit faktory, jako je například lokalita, potenciál využití nebo následná správa objektu, a vybrat správnou kombinaci těchto faktorů. Kromě zvyšování kapitálové hodnoty nemovitostí je však výhodou i samotný příjem z pronájmu. Navíc mikroinvestice do nemovitostí nevyžadují zvláštní odbornost, znalosti nebo nutnost věnovat jim přemíru času,“ uzavírá Rajnoch.



[1] Sběr dat byl realizován v dubnu 2024 na reprezentativním vzorku 1534 obyvatel ČR.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy