Jak zabezpečit studně, jímky i zahradní kůlny - tipy na bezpečnou zahradu

Redakce, 22.5.2024
zámek na poklopy

Zahrada je pro někoho místem odpočinku, pro někoho zase synonymem pro věčný boj se zelení a škůdci. Tak či onak, na své zahradě byste se měli cítit dobře, a také bezpečně. Využijte slunečné dny ke kontrole studní, poklopů, kanálů i zámků, které možná už nějaký ten pátek přesluhují.

Pozor na zarostlé studny a jímky

Stali jste se pyšným majitelem nové zahrady nebo jste ji zdědili po prarodičích? Než se pustíte do zvelebování a necháte na zahradě pobíhat děti a domácí mazlíčky, důkladně ji projděte. Zvlášť starší zahrady mohou ukrývat řadu překvapení, o kterých neví třeba ani realitní makléř, a i vaši rodiče na ně už zapomněli.

Všímejte si především kanálů, septiků a jímek, pozor dejte na různé skruže a výpusti. U všech zkontrolujte, zda jsou dobře zabezpečené – dřevěné kryty rychle trouchniví, mohou mít vylomená či uvolněná prkna.

„Pozor na kovové poklopy u kanálů, které jsou častým terčem zlodějů – mnohdy je lepší je nahradit plastovými se zámkem a petlicí. Nehrozí tak, že bych poklop někdo ukradl a my si toho včas nevšimli,“ upozorňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Pokud máte malé děti a zvířata, měli byste mít pod drobnohledem také veškeré vodní prvky. Přírodní jezírka a potůčky neuzamknete, je proto nutné děti při pobytu na zahradě hlídat. U bazénu je vhodné zvolit pevné zakrytí v kombinaci se zámkem odolným vůči vodě. Využít lze i lamelové kryty a bezpečnostní alarmy, které vás upozorní na pád do bazénu nebo pohyb okolo.

Přesluhující petlice i zrezlé zámky

Na zahradě jako by utíkal čas pomaleji… To ovšem neplatí o životnosti zámků, petlic a kování. Ty dostávají zabrat nejen během zimy, ale i vlivem deště, střídání teplot a všudypřítomné vlhkosti. Projděte proto všechny zámky na kůlnách, zahradních domcích a dřevnících a ověřte, zda se nezasekávají a zda jdou plynule zamykat. Zkontrolujte také petlice a závory – měly by pevně držet a neviklat se.

„Pokud je petlice připevněná na ztrouchnivělých prknech nebo prorezlých vratech, neplní svůj účel a majetek neochrání. Při výběru nové volíme takovou, která má skryté čepy – ty totiž znesnadní pokusy o vylomení nebo uražení,“ doplňuje Petr Neuvirt.

Tip: Životnost zámků prodloužíte pravidelnou údržbou. Ideálně dvakrát ročně projděte všechny zámky na zahradě a ošetřete je mazivem, které zároveň zámky vyčistí.

Vybavení a nářadí patří pod zámek

Zahrada není odkladiště. Veškeré zahradní náčiní a nářadí vždy uklízejte – využijte zahradní domky, kůlny nebo úložné prostory v domě. Drobnější věci uzamkněte do bezpečnostní bedny nebo využijte bezpečnostní zamykací systémy typu X Safety box, kde k uzamčení slouží pevné ocelové lano nebo řetěz. Důsledně zamykejte také kola, sportovní výbavu a sezónní věci jako třeba uskladněné náhradní pneumatiky.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky