V čem si zatopit na chatě? Skvělou volbou jsou kotle na tuhá paliva

Jaro je jako stvořené pro pobyty na chatách a chalupách. A i když už teploty sahají k příjemným dvaceti stupňům, večery bývají stále chladné. Je proto dobré si přitopit. Jaký způsob vytápění zvolit? Poradíme vám, jaké máte možnosti.

 

Oblíbenou volbou při vytápění rekreačních domů jsou kotle na tuhá paliva. Můžete v nich zatápět dřevem, peletami i uhlím. A dokonce některé možnosti kombinovat.

Proč topit dřevem? Je to levné a ekologické

Dřevo patří mezi tradiční paliva a mnoho lidí ho miluje pro jeho vůni. Při topení dřevem je ale třeba dát pozor na několik faktorů. Při jeho výběru je potřeba zvážit způsob použití. Zatímco měkké dřevo se hodí na zátop, tvrdé dřevo vyniká delším a stabilnějším hořením. Myslete také na to, aby bylo dřevo dostatečně suché. Do kotle na pevná paliva je totiž třeba přikládat opravdu suchým dřevem, které prosychá minimálně dva roky.

Máte vlastní zásoby? Pak máte velkou výhodu – topení vás vyjde opravdu levně. Na druhou stranu ale musíte dřevo zpracovat, což je časově i fyzicky náročné. Stromy je třeba pokácet, následně nařezat, poštípat a především vysušit.

Druhou variantou je kupovat již vysušené dřevo. To bývá většinou už naštípané a připravené k topení v kotli, krbu i kamnech. Tato varianta vás ale vyjde dráž než vlastní zásoby. A i tak musíte myslet na uskladnění dřeva v optimálních podmínkách.

Kromě přípravy paliva je zdánlivou nevýhodou i to, že do kotle na dřevo je třeba přikládat ručně. Někteří chalupáři ale právě to vnímají jako výhodu.

Kotle na dřevo se instalují společně s akumulační nádobou. Ta vám umožní spálit veškeré naložené palivo při maximální účinnosti a výkonu kotle. Výhodou je prodloužení intervalu mezi přikládáním i zatápěním. „S akumulační nádobou můžete topit na chatě až 24 hodin bez přikládání,“ dodává Ing. Roman Boczek ze společnosti OPOP, která vyrábí kotle na tuhá paliva.

Peletami zatopíte snadno i přes mobil

Pelety – malé válečky slisovaných pilin – jsou určeny do automatických kotlů. Jejich velkou výhodou je to, že nemusíte neustále myslet na přikládání. Stačí jen jednou za pár dnů doplnit zásobník.

Kotle na pelety se navíc snadno ovládají, mají vysokou účinnost a nízkou spotřebu pelet a elektrické energie. Dokážou udržet stabilní teplotu v domě a můžete je na dálku regulovat jednoduše přes mobil. Zatopit si tak můžete už před odjezdem na chatu a přijet rovnou do vyhřáté chaty.

Topení uhlím se stále vyplatí

Hlavní předností uhlí jsou relativně nízké náklady a jeho vysoká výhřevnost. Moderní odhořívací kotle na hnědé uhlí mají účinnost až 85,9 % a efektivně využívají energii paliva. Další výhodou kotlů na pevná paliva je to, že jsou jednoduché na obsluhu. A to na chatě určitě oceníte.

Odhořívací kotle navíc neobsahují elektronické prvky. Lze je proto provozovat také v samotížných systémech, a to bez nutnosti připojení na elektrický zdroj.

Zahřejte se u kamen

Další variantou jsou kamna na pelety – a to jak u chalup, tak rodinných domů. Nejen, že jimi prostory perfektně vyhřejete, ale také u nich můžete příjemně relaxovat – třeba s knihou v ruce.

Kamna na pelety od OPOP jsou ideálním doplňkovým zdrojem vytápění a mají zásobník až na 35 kilogramů. Díky tomu se nemusíte o doplňování paliva starat zpravidla tři dny. Bez problému vám vydrží topit celý víkend. Kamna s výkonem 6 kW celý prostor vyhřejí příjemným sálavým teplem, a to velmi rychle.

Kamna navíc mají funkci automatického zapalování. Díky tomu je snadno zapnete i pomocí dálkového ovladače. A v neposlední řadě jistě oceníte snadnou údržbu.

Radek Stolář
Pracuje pro portál Kurzy.cz od roku 2016. Nejprve měl na starost technickou správu reklamy, ale od roku 2017 se rovněž stal členem obchodního týmu, kde působí dodnes. Ve volném čase se věnuje studiu grafiky, sportu, seriálům a rybaření.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika