Nový život ve staré slupce

Reality on-line

Forma bydlení v loftech prožívá neočekávanou renesanci. Jak lze prostřednictvím promyšlené koncepce proměnit zastaralé a opuštěné průmyslové objekty
na moderní obytná centra s kompletní infrastrukturou?

Berlínskou městskou část Kreuzberg určitě dnes nikdo neoznačí jako eldorado pro investory. A určitě ani v blízké budoucnosti. Stejně tak tomu bylo i v případě problémové čtvrti King Cross v Londýně. Nikdo z Londýňanů si od její revitalizace nic nesliboval. A přece byli náhle ohromně překvapeni. „Nový život ve starých slupkách,“ znělo motto nových podnikatelských aktivit v rámci revitalizace starých opuštěných objektů, s nimiž se v britské metropoli započalo už začátkem devadesátých let s cílem zabít více much jednou ranou. Cíl zněl: centrální části Londýna, kde se nachází přemíra kanceláří, reurbanizovat, památkově chráněnou stavební substanci sanovat a především zhodnotit část města, jejíž image značně utrpěl. A navíc zajistit nové příjmy z daní.

Stejnou představu má také německá společnost Realprojekt Bau und Boden AG, která prosazuje tento Loft-Boom také v Berlíně a městu chce dokázat, že opuštěné objekty fabrik lze i v Německu vysoce efektivně „recyklovat“. Berlínská městská část Kreuzberg, jedna ze strukturálně nejslabších, je k tomuto účelu přímo předurčena, neboť po znovusjednocení Německa více než polovina malých výrobních podniků tuto městskou část opustila. Proto je tu také pro stavební záměr tohoto druhu víc než dost stavebních prostor. Většinu opuštěných hal a budov totiž nelze jednoduše strhnout. Zakazuje to koncepce tzv. Kreuzberger Mischung, která představuje spojení řemesel a bydlení v předních částech traktů a průmyslové výroby v zadních objektech. Tuto tendenci navíc posiluje trend dnešní doby: individuálně ztvárněný prostor bydlení, který připouští i propojení s prací – trend, který je v době „teleworkingu“ stále oblíbenější.

Nechte si zasilat nove nabidky nemovitosti emailem

Radost z bydlení: loft Paul-Lincke-Höfe
Svůj první sanační „útok“ zahájila společnost Realprojekt AG na podzim minulého roku. Cílem byl objekt Paul-Lincke-Höfe, celek budov, který byl vybudován v roce 1910, a jenž byl mimo jiné až do roku 1993 pobočkou telefonní firmy Bosse. Na nezastavěných plochách pozemku, který má rozlohu 7500 metrů čtverečních, se zřizují parky, a budovy jsou přestavovány podle návrhů berlínského architekta Christopha Langhofa. Má zde vzniknout 130 bytových jednotek o velikosti od 80 do 250 metrů čtverečních. Cena za metr čtvereční se pohybuje mezi 3300 až 5500 marek.

Dvě verze bytů: buď kompletně vybavené, nebo v „surové“ podobě
Zájemce čeká promyšleně sestavená nabídka nemovitostí a služeb, která budoucí uživatele určitě nadchne: ekologický způsob výstavby, provoz šetřící energii, náročný design a rozsáhlé služby zahrnuté v ceně. Byty budou nabízeny buď kompletně vybavené, nebo v „surové“ podobě (tzv. Rohling-Modell). V druhém případě dokončuje byt nový majitel ve vlastní režii a ve spolupráci s architektem podle svých představ.

Servis nájemníkům nonstop
V duchu posledních trendů je také integrovaný program služeb. Obyvatelé loftů mohou využívat nejen klasické čistírny a prádelny, půjčovny veškerých domácích přístrojů a zařízení, ale je tu k dispozici i obchodní centrum s integrovanou písárnou. Plánuje se i konferenční centrum s multimediální technikou. A v okamžiku, kdy firma StattAuto nabídne k pronájmu veškeré dopravní prostředky od kol až k limuzínám a bude se starat o jejich servis, bude možné označit obyvatele komplexu Paul-Lincke-Höfe jako první „ekologicky mobilní“ obyvatele města. Příroda samozřejmě hraje při celkovém plánování důležitou roli: vlastní výtopna bude zásobovat veškeré jednotky teplem a teplou vodou, zařízení sbírající dešťovou vodu poslouží k zavodňování zelených ploch a střešních zahrad. Pod heslem „Tři stromy v pralese na jeden čtvereční metr loftů“ má být dokonce zřízen vlastní fond, který bude sloužit k financování regenerace zničených pralesů v Kolumbii. Nikoho tedy nepřekvapuje, že s firmou Realprojekt smluvně spolupracuje celý tým vědců zkoumajících současné i budoucí trendy, sociologů a
umělců, kteří se aktivně podílejí na celkové koncepci. Jen tak lze samozřejmě vysvětlit silné akcentování myšlenky „kompletního servisu“. Ta původně pochází z oblasti hoteliérství a mezitím se stala platnou i na berlínském trhu jako zázračná zbraň proti prázdným plochách v kancelářských objektech. Skupina kolem společnosti Realprojekt sleduje svou obsáhlou koncepcí služeb pro obyvatele loftů dva cíle: na jedné straně chce etablovat na bytovém trhu kompletní „nonstop servis“ pro nájemníky, na druhé straně doufá, že se jí pomocí balíčku služeb podaří vykompenzovat nejistou tržní cenu bytů v loftech, kterou může ovlivnit jejich ne právě ideální poloha.

 

Změna využití starého pivovaru
Projekt, který budí určitě největší obdiv, je plán nového využití historického, na tradice bohatého pivovaru Schultheiss-Brauerei u Viktoriaparku v berlínském Kreuzbergu. Pivovar koupila rovněž společnost Realprojekt-Gruppe. Památkově chráněný areál, který se rozkládá na ploše kolem 50 000 metrů čtverečních, se má proměnit na „malé město“ sloužící umění a kultuře, bydlení a tvořivé práci. Investor, v tomto případě také společnost Realprojekt, zde investuje 300 milionů marek poprvé ve své historii do spolupráce mezi společností VEBA a Deutsche Bank AG. Mezitím již předložil slavný americký architekt Frederick Fisher svůj plán: ve starých i nových budovách v areálu mají vzniknout lofty, byty typu penthouse, řadové domky, městské vily a dílny pro řemesla a umění všeho druhu. Najdou se tu samozřejmě také ateliéry, restaurace, obchody, off-kino a divadlo. Uprostřed celého stavebního záměru je plánováno muzeum pro Berlínskou galerii, které opustilo Dům Martina Gropia a hledá nové prostory pro své sbírky. Muzeum bude dvoupatrové, Berlínská galerie bude mít k dispozici plochu kolem 110 000 metrů čtverečních; dokončení se očekává v roce 2002.


Manhattan Loft Corporation expanduje do Německa
Společnost Manhattan Loft Corporation byla založena ve Velké Británii v roce 1992. Vize zakladatelů spočívala v obnově měst, podobně jako v případě obnovy Soho v New Yorku nebo v pařížské čtvrti Marais.
Deník The Times označil společnost„ Manhattan Loft Corporation už v roce 1996 za nejvlivnějšího developera ve Velké Británii. Transformační proces opuštěných průmyslových městských čtvrtí, který společnost Manhattan Loft Corporation zahájila, v posledních pěti letech trvale
ovlivnil bytový trh v Londýně. Pod vlivem tohoto vývoje se přesunují obyvatelé z předměstí zpět do vnitřního města a znovu objevují City jako místo k bydlení a práci. Developerská společnost Manhattan Loft Corporation hledá rovnováhu mezi inovativním přiblížením svých nasbíraných projektových zkušeností a mezi požadavky génia loci. Městská konglomerace konce 20. století nabízí ještě stále mnoho možností k revitalizaci starých struktur. Projekty, do nichž se společnost pustila, sahají od rekonstrukce domu ve stylu Art Deko v Clerkenwell na lofty až po novou výstavbu vysokého hotelového a rezidenčního objektu, jehož celková plocha zaujímá 100 000 metrů čtverečních na West India Quay v Docklands. Dále se společnost Manhattan Loft Corporation může pochlubit obdivuhodnými byty ve Wardour Street a projektem Bankside, který představuje jedinečnou směs viktoriánských loftů, kancelářského objektu z padesátých let a nové moderní kancelářské věže Millenium Tower vedle Tate Gallery.
Zpočátku šly lofty na odbyt jako horké párky. Ještě před jejich dokončením byla většina vyprodána. Důležitým faktorem úspěchu zde bylo nové pochopení bytové výstavby a z ní vycházející marketingová koncepce. Společnost Manhattan Loft Corporation nenabízela byty jednoho druhu, které by se od sebe ničím nelišily a byly naprosto stejně vybaveny, naopak, nabízela pouze „slupku“, kterou vyplnil uživatel spolu s vybraným architektem sám podle svých představ.
Dnes existuje v Londýně celá řada developerů, kteří prodávají lofty. Z tržní niky se stalo široké pole komerčních aktivit. Developerská společnost Manhattan Loft Corporation mezitím rozvinula a obohatila svou myšlenku loftů na Contemporary living (současné bydlení) a expandovala s těmito projekty i na kontinent - do Bruselu a do pařížské čtvrti Marais. Prostřednictvím strategické kooperace se společnostmi BEOS Projektentwicklung a Immobilienmanagement GmbH a berlínským architektem Steffenem Lehmannem se nyní Manhattan Loft Corporation angažuje v Německu. Uvažuje se o revitalizaci bývalých továrních objektů v Berlíně, Frankfurtu, Kolíně a jiných německých městech.

Lofty splní sny o bydlení bez hranic
I ve Vídni neustále roste obliba bydlení v loftech. Bývalé firemní haly a dílny jsou stále častěji objevovány jako prostorné
obytné plochy, které lze podle vlastní představ přetvořit na velké, sluncem prozářené životní prostory. Byt je stále více ceněn i jako místo, kde lze přes den pracovat a zařídit si v něm současně kancelář či
ateliér. Investoři hledají nové, pro lofty vhodné objekty. Potenciál ve Vídni, dokonce v centrálních polohách, není dosud zdaleka vyčerpán. Ve vídeňské čtvrti Ottakring v současné době vzniká 24 loftů v památkově chráněném objektu bývalé velkopekárny. Velikost nabízených loftů se pohybuje mezi 105 až 750 čtverečními metry. Potenciální nájemníci mají již dnes možnost prezentovat stavební firmě své představy. Tvořivost nezná hranic, většina loftů je totiž dvoupodlažní, některé jsou vybaveny sympatickými galeriemi. Dokončení se plánuje na podzim 2000.

Nataša Kamešová




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality