Uchovejte si chuť letní sezóny až do podzimu

Redakce, 21.8.2025

Chystáte se na podzim? Domácí džemy, marmelády, čatní nebo sirupy jsou skvělým způsobem, jak si uchovat chuť léta. Vedle tradičních sklenic si můžete připravit i mražené zásoby. Vlastnoručně připravené dobroty dodají každému jídlu osobní dotek a díky správnému skladování v chladničce a mrazničce vydrží déle.

Ať už dáváte přednost klasickému zavařování, nebo si připravujete zásoby do mrazničky, vyplatí se věnovat pozornost nejen receptům, ale i tomu, jak své cenné domácí produkty skladujete. Chladnička s dobře nastavenou teplotou nebo mrazicí zásuvka, kde můžete přizpůsobit podmínky aktuálním potřebám, dokáže zachovat chuť i strukturu potravin déle, než byste čekali.

„Správná teplota, vlhkost a rovnoměrná cirkulace vzduchu jsou při uchovávání potravin zásadní. Moderní chladničky a mrazničky umí díky technologiím jako je 6. SMYSL tyto podmínky automaticky přizpůsobit, pomáhají tak prodloužit čerstvost potravin a zachovat jejich přirozenou strukturu. Rychlé zmrazení pomocí Fast Freeze navíc omezuje tvorbu ledových krystalků, které by mohly poškodit chuť i konzistenci,“ říká Jan Krejčíř, ředitel marketingu značky Whirlpool Česká republika a Slovensko.

Mražené zásoby, které šetří čas a zpestřují pokrmy

 

Podzim je ideální období na přípravu zásob, které v kuchyni využijete kdykoliv během roku do teplých či studených nápojů či k dochucení. Stačí si suroviny rozdělit do menších porcí a zamrazit například ve formě kostek, výsledek je praktický a často také velmi estetický.

Zmrzlé bylinky se vždy hodí jako základ do polévek či omáček, citron se zázvorem oceníte do horké vody nebo čaje. Rajčatová passata usnadní přípravu rychlé omáčky, silná káva ve zmražené kostce poslouží jako základ domácí ledové verze nebo jako dochucení bez ředění chuti. Mražený vývar využijete na polévky nebo jako základ do receptů. A pesto jako klasiku na těstoviny, do sendvičů nebo jen tak na čerstvé pečivo.

Suroviny rozdělte do menších nádob a zamrazte. Při uskladnění dbejte na čistotu, správné těsnění a ideální teplotu, aby si zachovaly chuť i kvalitu. Každou porci si nezapomeňte označit názvem a datem, abyste vždy věděli, co a kdy použít. Současně tímto způsobem i zamezujete plýtvání.

 

Rychlé zmrazení s funkcí Fast Freeze
Pokud připravujete zásoby čerstvých bylinek, domácí vývary nebo podzimní ovoce, využijte funkci vestavných chladniček Fast Freeze. Ta potraviny zmrazí mnohem rychleji než běžný režim, díky čemuž si zachovají svou původní chuť, barvu a vitamíny. Ideální pro dary z podzimní sklizně, které chcete uchovat v nejlepší kvalitě.

Na chleba i do cukroví

Rybízová marmeláda snoubí jemně kyselou chuť rybízu s cukrem. Díky vysokému obsahu pektinových látek v rybízu není třeba ji želírovat. Tato marmeláda je ideální jako lahodná pomazánka na čerstvé pečivo, do lineckých košíčků nebo jako nezbytný doplněk snídaňových palačinek.

Pokud si chcete nějaký rybíz nechat na koláče, můžete jej vložit do uzavíratelného sáčku a zamrazit. Díky technologii Fast Freeze zmrznou rychle, čímž se snadno zachová jejich chuť, struktura i výživové hodnoty.

Rybízová marmeláda

Ingredience:

● 1 kg červeného rybízu

● 650 g cukru

● šťáva z 1 citronu

Postup:

Rybíz zbavte stopek, omyjte a propasírujte nebo rozmačkejte vidličkou. Dejte rybíz do velkého hrnce a přidejte citronovou šťávu. Zahřívejte rybíz na mírném plameni, dokud nepustí šťávu a nerozvaří se. Občas promíchejte. K rozvařenému rybízu přidejte cukr a promíchejte. Následně přiveďte k varu na 5–10 minut. Správná marmeláda je hustá a nestéká. Ještě horkou ji nalijte do čistých, suchých sklenic a skladujte na chladném místě – poté, co vychladne, ji můžete bez obav nechat ve dveřích lednice.

 

MultiZone se přizpůsobí tomu, co potřebujete skladovat
Ať už potřebujete skladovat zavařeniny, zamražené ovocné dřeně nebo čerstvou zeleninu, s MultiZone si můžete nastavit teplotu v lednici podle toho, co zrovna potřebujete skladovat. Prostor můžete lze nastavit jako mrazák s teplotou -24 °C, nulovou zónu i jako lednici s teplotou do 10 °C. Nebo z ní udělat vinotéku.

 

Zdroj: Whirlpool 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky