Majitelé domů si budou stěžovat asi i ve Štrasburku


Nový koaliční návrh na úpravu nájemného pro následující tři roky, který se momentálně projednává na půdě Poslanecké sněmovny, je dalším důkazem toho, že vláda opakovaně nerespektuje nálezy Ústavního soudu. Na dnešní tiskové konferenci Občanského sdružení majitelů domů (OSMD) to prohlásil jeho předseda Tomislav Šimeček. Informoval také, že si sdružení zřejmě bude na postoj české vlády stěžovat u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Jak uvedl místopředseda OSMD Robert Axamit, navrhované zvýšení nájemného během tří let o 30 procent pouze majitelům domů kompenzuje zvýšení nákladů spojené jednak se zvýšením DPH u stavebních prací od roku 2007, zpřísněním technických norem a předpokládanou inflací mezi 12 až 15 procenty. "Znamená to tedy, že ve skutečnosti zůstane pro majitele domů zisk z nájemného stejný jako je nyní, tedy nulový," zdůraznil Axamit.

Podle jeho slov také stát obchází tři nálezy Ústavního soudu. Ty hovoří především o tom, že nájemné musí pokrýt prostou reprodukci bytového fondu, regulační pravidla musí umožnit pronajímatelům dosáhnout zisku a sociální problémy spojené s nájemním bydlením nesmí přenášet stát na pronajímatele. "Nový návrh zákona neřeší v tomto směru vůbec nic," tvrdí Axamit.

Poslanecká sněmovna minulý týden podpořila ve druhém čtení návrh zákona o nájemném, který počítá s tím, že se činže zvednou letos, příští rok a v roce 2006 vždy o deset procent. Třetí čtení a tedy definitivní schválení návrhu, na jehož znění se domluvila celá koalice, se předpokládá ještě na této sněmovní schůzi.

-joh-, -kaj-



Copyright 2004 Česká informační agentura, s.r.o.




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavební spoření