Banky by mohly letos zvýšit sazby hypoték až o 50 bp

Cianews.cz, 21.4.2004

Nárůst úrokových sazeb u hypotečních úvěrů s krátkodobou fixací o 40 až 50 bazických bodů očekává v letošním roce analytička České spořitelny Helena Horská. Změny sazeb budou podle analytiků souviset především s očekávaným zvýšením základních sazeb České národní banky. Vliv na růst sazeb bude mít také sezónnost stavebních prací.

Sazby hypoték banky v posledních týdnech snížily na historická minima. Podle analytiků tak na poslední chvíli využívají nejen zahájení stavební sezóny, ale také nízkých úrokových sazeb centrální banky.

Odborníci totiž očekávají, že v pravděpodobně na konci července zvýší centrální banka sazby o 25 bazických bodů, na závěr roku by se mohla odhodlat ještě k jednomu zvýšení. "Banky budou na tento krok okamžitě reagovat zvýšením základních sazeb, od kterých se odvíjejí i sazby hypoték," uvedl analytik Patria OnLine David Marek.

Podle Horské určí první větší hypoteční banka, která sazby zvýší, rozsah zvýšení sazeb na trhu. "Domnívám se, že ostrý konkurenční boj nedovolí bankám provádět rozsáhlé změny sazeb. První, kdo sazby zvedne, tím nastaví laťku pro ostatní," uvedla. Banky podle ní nebudou chtít měnit hypoteční sazby příliš často. Proto první nárůst bude nejvyšší.

Naopak hlavní analytik PPF Radomír Jáč se domnívá, že pružné reagování na tržní sazby nebude bankám dělat problémy. "Nemyslím si, že by zvyšovaly sazby do zásoby, neboť konkurence to nedovolí," uvedl Jáč.

V uplynulých týdnech snížily úrokové sazby hypotečních úvěrů eBanka a GE Capital Bank. Pětiletý fix eBanky v současné době činí 4,8 procenta. GE Capital Bank dlouhodobě nabízí hypotéční úvěr na stejně dlouhé období od 4,6 procenta, úrok stanovený na jeden rok před nedávnem snížila na 2,89 procenta. Česká spořitelna představila na konci března nové hypoteční programy. Pětiletá fixace u spořitelny začíná na 4,99 procenta, jednoletá na 2,99 procenta. Wüstenrot hypoteční banka snížila sazbu u "pětiletých" hypoték o 15 bazických bodů na 4,5 procenta.

-vp-, -kaj-




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdroju ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky