Půda je jedním z nejdostupnějších způsobů, ale ...

Living, 29.9.2004



 Vzhůru na půdu!

Vybudování půdní vestavby je stále jedním z finančně nejdostupnějších způsobů, jak získat příjemné bydlení podle vašich představ. Metr čtvereční tady průměrně pořídíte kolem 15 tisíc, což není ani polovina toho, co zaplatíte za mnohdy nudný a dispozičně špatně řešený prostor u mnohých developerů.

Jak postupovat?

- důkladně si vytipujte vhodný objekt (lokalita, výtah v domě, velikost a výška půdního prostoru, poloha schodiště, výtahu, komínů a stoupaček VZT a kanalizace, celkový technický stav)
- podejte žádost na radnici (většinou stačí neformální žádost s uvedením důvodů, pokud možno žádejte o konkrétní půdu)

- úřad vám poté může za symbolickou cenu (například 1 Kč/m2/rok) pronajmout půdní prostor pro vybudování půdní vestavby

- získáte-li takový prostor do pronájmu, můžete zahájit spolupráci s architektem na projektu (v ideálním případě by vám měl architekt pomoci již s výběrem vhodné půdy)

- poté, co získáte stavební povolení, můžete na základě prováděcí projektové dokumentace vybrat vhodnou stavební firmu a pustit se do výstavby

- nezbytné je najmout si spolehlivou osobu jako technický dozor investora (kontrola provedených a později zakrytých prací, především tepelné izolace)
- po dokončení výstavby a její kolaudaci byt předáte do vlastnictví obce a vaše náklady se vám vrátí formou zproštění povinnosti platit nájem (po dobu 15 až 25 let)

Kolik to bude stát?

Náklady na výstavbu se pohybují kolem 15 000 Kč/m2 půdního prostoru. Jsou závislé především na celkovém stavebním a technickém stavu domu. Samozřejmě čím méně zásahů do konstrukce domu vestavba vyžaduje, tím lépe. Zpevňování málo únosných stropů, výměny napadených částí krovu, budování nového schodiště (natož pak výtahu) mohou stavbu značně prodražit. Cena projektu od návrhu stavby přes projekt ke stavebnímu řízení až po projekt pro provedení stavby by se měla pohybovat kolem šesti procent z celkových nákladů na výstavbu.

Praktické rady k nezaplacení

- pozor na různé zprostředkovatele se „skvělými“ kontakty na radnici
- informace od zástupců realitních kanceláří o možnosti vybudovat půdní vestavbu si raději vždy ověřte sami
- v případě neúspěchu na radnici nevěšte hlavu, jsou jiné obce či městské části, ve kterých budou třeba přístupnější, informujte se i případné možnosti výhodné půjčky z fondu rozvoje bydlení či přímo státní dotace
- během výstavby je vhodné omezit mokrý proces a používat lehké stavební materiály
- problémem půdních bytů je horko v létě – nešetřete na kvalitní tepelné izolaci, nezbytné je dodatečné zaclonění oken
- je dobré mít, pokud to podmínky umožňují, vždy v průběhu dne nějaké okno nebo balkónové dveře na stinné straně
- z vlastních zkušeností doporučuji pro vytápění použít teplovzdušnou jednotku se zpětným získáváním tepla z odpadního vzduchu, která nejenže dobře zaizolovanou půdu v pohodě vytopí a zabezpečí neustálou hygienickou výměnu vzduchu, ale především při správném návrhu dokáže prostor půdy v létě účinně chladit. Cena není o moc vyšší než za plynový kotel s radiátory a teplovodním rozvodem a ušetříte za dodatečnou klimatizaci (například teplovzdušná jednotka DUPLEX od firmy ATREA přijde na 55 tisíc korun).Provozní náklady budou výrazně nižší!

Plnou verzi článku naleznete v časopise Living 6/2004

Ing. arch. Ludvík Křenek, Atelier Albatros





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba