Zabezpeční stavby domu - abyste nekupovali nic dvakrát

Living, 20.1.2005


Zabezpečení rodinného domu proti zlodějům není žádný problém. Potřebujete k tomu pouze dobře zvolit odbornou firmu a mít potřebné finance. Ale ochránit rodinný dům, pokud je ještě volně rozložený „na součástky“ na stavební parcele, to už je práce pro kouzelníka.
Abyste materiál nekupovali dvakrát

Abyste tedy stavební materiál nemuseli kupovat více než jednou, nedávejte šanci nenechavcům. To znamená: materiál vozte na parcelu tehdy, když je potřeba, stavbu jezděte neustále kontrolovat a podobně - i když je smutný fakt, že proti vynalézavosti nezvaných návštěvníků nemáte šanci, ani kdybyste měli na parcele zabudovaný sebelepší zabezpečovací systém. Jejich drzost totiž nezná mezí. Přijedou si k parcele nákladním autem s rukou, kterou snadno naloží i těžké palety s cihlami během krátké chvilky, ve skoro dokončené stavbě vám vybourají nová okna, uřežou radiátory či vodovodní baterie a podobně...

Materiál navážejte postupně

U stavby či rekonstrukce, kterou si necháváte provádět na klíč stavební firmou, máte přece jen jistotu: za stavební materiál, který tam nechá navézt, ručí ona. A dodavatel stavby si většinou materiál naváží postupně, podle toho, jak potřebuje.

Riziko ztráty se objevuje spíše tam, kde se staví svépomocí. U rekonstrukce staveb, kde majitel stále v domě bydlí, se uskladněný stavební materiál hned tak neztratí. Málokterý zloděj se odváží „přesunovat“ cihly přes plot, když jejich právoplatný majitel spí několik metrů od nich.

Problém se zabezpečením nastává spíše u novostaveb a rekonstrukcí prováděných svépomocí, kde investor nepřespává na stavební parcele, ale pouze dojíždí. Zvláště pokud se jedná o toho, kdo si nashromáždí vše, co kde zrovna dostane za výhodnou cenu. A volně uskladněný materiál na místě, kde se občas i přes den neobjeví ani noha, je přímo lákadlem pro nenechavé ruce.

Proto je vždy vhodnější stavební materiál navážet postupně podle toho, jak probíhá stavba. A to nejen kvůli zlodějům. Ne každý je zrovna vlastníkem rozlehlé stavební parcely, na níž může uskladnit veškerý potřebný stavební materiál. A tak by palety například se střešními taškami mohly překážet v pohybu stavební mechanizaci při výkopu a betonáži základových konstrukcí a podobně. Nemluvě o riziku jejich poničení v případě malého manipulačního prostoru pro stavební mechanizaci.

Jak správně skladovat?

Při ochraně stavebního materiálu nejde jen o ruce nenechavců. Ne všechen totiž snese nepřízeň počasí – ať už déšť, slunce, sníh nebo mráz. Zvláště malty, lepidla, cementy, tmely a další vyžadují určité skladovací podmínky. Potřebují především suché prostory chráněné i před vlhkým vzduchem. Vhodné je takovýto materiál skladovat na paletách, aby byl izolovaný od zemní vlhkosti. A ani v případě, že máte kam pytlovaný materiál uschovat, neměli byste si jej navozit do zásoby (například i u dobře skladovaného cementu může dojít už po třech měsících ke snížení jeho pevnosti).

Ani cihly či tvárnice není dobré delší dobu skladovat jen tak volně. Vhodnější je uschovat do nějakého přístřešku nebo je něčím nepromokavým přikrýt. To se týká i ocelových konstrukcí, které je nutné chránit před korozí.

Dřevěné prvky se skladují proložené latěmi, dřevěné, dřevovláknité a ostatní desky se uschovávají v suchých prostorách naležato bez prokládání, lepenky pak nastojato v uzavřených prostorách.

Living tip

Jednou z možností, jak uchránit drobnější stavební materiál či nářadí, je uzamykatelná stavební buňka nebo kontejnerový sklad. Nový pořídíte od šedesáti tisíc korun, a až ho nebudete potřebovat, tak jej můžete prodat. Také jej můžete schovat na zahradu pod stromy, kde bude sloužit jako úschovna nářadí, zahradní sekačky a podobně. Za nižší cenu lze sehnat i starší nebo si jej můžete půjčit.

Marcela Novotná
Foto: archiv

Více informací najdete v Living 12/2004





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba