Kam letos kráčíte, ceny nemovitostí ?!

Living, 10.2.2005


Kam kráčíte, ceny nemovitostí?

 

Nakoupit pozemek, prodat domek, držet byt? Možná se vás tyhle starosti kolem nemovitostí také týkají. Pokud vás zajímá, jak se budou vyvíjet jejich ceny, jednoznačnou odpověď nečekejte.

 

Makléři se totiž shodují pouze v jediném: žádné cenové zemětřesení se v tomto roce konat nebude. „Pro rok 2005 očekáváme stagnaci cen, případně jejich mírný pokles u méně atraktivních nabídek. Dramatické propady, či naopak skoky ale nepředpokládáme," potvrzuje Miroslav Havelka, jednatel společnosti Omega reality. Podle Jaroslava Novotného z realitní kanceláře RAK nehrozí trhu žádné výrazné výkyvy ani v dalších letech. „Při úvahách o prodeji či koupi nemovitosti bych se rozhodoval podle ostatních faktorů, tedy zda je například nutné okamžitě řešit problémy s bydlením," míní Jaroslav Novotný.

 

Bublina splaskla, ceny paneláků jdou dolů  

Ceny panelákových bytů budou stále klesat. Je to podle odborníků důsledek cenové bubliny, vyvolané obavami o narůst cen po vstupu České republiky do Evropské unie. Před ním bylo možné prodat byt 3+1 v Praze za 1 700 000 korun - stačilo přidat pár desítek tisíc a koupit jiný v novostavbě. Dnes bývá majitel panelákového bytu rád, když utrží o 300 000 korun méně. A bude hůř.

Podle Michala Macka z realitní kanceláře Evropa je totiž stále ještě malý cenový, a přitom dost značný kvalitativní rozdíl mezi cihlovými byty v centrech měst, a paneláky na jejich okrajích. „V méně atraktivních lokalitách a v domech s horším technickým stavem bude pokračovat pokles jejich cen, a to zejména v Praze a ve větších městech. V ostatních místech, kde ceny nebyly tak "přežhaveny" vstupem do EU, budou stabilní," soudí Petr Vosmík z Českomoravské realitní. To, jak si stojí konkrétní byt na cenové mapě nemovitostí, záleží na mnoha faktorech - lokalitě umístění, dopravní dostupnosti, plánované výstavbě a podobně.

A jakou současnou hodnotu má váš byt? To lze zjistit na http://cenybytu.idnes.cz/. Mnohé magistráty velkých měst vydávají také své cenové mapy bytů a pozemků a zveřejňují je na internetu.

 

Rodinné domky: v atraktivních místech nakoupíte dráž

O tom, zda budete letos kupovat či prodávat dům za vyšší cenu než loni, rozhoduje nejvíce jejich poloha a stav, velikost pozemku, zasíťování a dostupnost. Je nákup domku dobrou investicí? "Peníze vložené do nemovitostí budou bezpečně uložené, předpokládáme dlouhodobý přirozený růst jejich cen v závislosti na vývoji ekonomiky," míní Petr Vosmík z Českomoravské realitní.

Poptávka po rodinných domcích je obecně stále velmi silná a její pokles se v průběhu následujících let nelze čekat. Větší růstový potenciál mají domky v dobrém technickém stavu, v místech s vybudovanou místní infrastrukturou nebo perspektivou jejího rozvoje a s dopravní obslužností.

„Rodinné domy v Praze jsou fenoménem realitního trhu. Domek v Praze prodáme běžně v průběhu třiceti dnů od zařazení do databáze," říká Miroslav Havelka z Omega-reality." To, co platí o Praze, platí i pro rodinné domky v jiných lokalitách, třeba průmyslových zónách, pokud je tam po nich poptávka. Doporučení odborníků? Jednoznačné: pokud chcete prodávat a spekulovat na cenu, ještě počkejte. Jestliže kupujete, neváhejte. Michal Macek z realitní kanceláře Evropa předpokládá nárůst cen rodinných domků v Praze o šest až osm procent a v průmyslových zónách a v menších městech o čtyři procenta.

 

Lenka Vichnarová (autorka je redaktorkou MF Dnes)

Foto: archiv

Další informace k tématu najdete v Living č. 1/2005





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality