CWHB: Český trh nemovitostí je nejlepší z nových států EU

Česká republika je první na žebříčku trhů komerčních nemovitostí, který pokrývá nové členské státy EU. Z celé střední a východní Evropy nabízí ČR nejlepší kombinaci růstového potenciálu a stability. Vyplývá to z průzkumu Emerging Europe provedeného firmou Cushman & Wakefield Healey & Baker (CWHB). ČR si první místo udržela z loňska, další v pořadí jsou Maďarsko a Polsko. „Překvapením bylo Slovensko, protože odstup mezi ním a prvními třemi zeměmi se výrazně zmenšil a Slovensko téměř dohnalo Polsko. Rozdíly mezi těmito čtyřmi zeměmi jsou v současnosti velmi malé,“ řekl Martin Skalický z firmy CWHB.

Vedoucí pozice ČR ukazuje na zdravý růst trhu nemovitostí. I přes probíhající výstavbu nebyla ještě uspokojena poptávka po moderních komerčních prostorách. „V ČR je např. 125 metrů čtverečních plochy nákupních center na 1000 obyvatel, zatímco v západní Evropě se průměr pohybuje kolem 200 metrů,“ řekl Skalický. Rovněž nové průmyslové prostory rychle nacházejí nájemce. Pouze 2 % z plochy určené pro pronájem jsou prázdná.

Rusko je nejdražší z 13 sledovaných zemí, pokud jde o maloobchodní, kancelářské a průmyslové prostory. Pronájem metru čtverečního maloobchodních prostor v Moskvě stojí až 2 480 EUR, zatímco v ČR to je 1 920 EUR. Ze sledovaných zemí to jsou nejvyšší ceny. Pronájem kanceláře stojí v Rusku ročně téměř 500 EUR za metr, v ČR je cena 222 EUR.

Žebříček byl založen na srovnání přibližně padesáti politických, ekonomických a nemovitostních indikátorů, které ovlivňují růst a stabilitu trhu nemovitostí. Do srovnání bylo zahrnuto osm nových členských zemí EU, dále Bulharsko, Rumunsko, Chorvatsko, Turecko a Rusko.

ZDROJ: CWHB
AUTOR: Milan Vaníček



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality