MF - rakouský návrh ke snížení sazeb DPH je pro ČR nepřijatelný

Rakousko jako předsednická země EU předložilo na zítřejší jednání Rady ministrů financí (Ecofin) údajně kompromisní návrh řešení snížených sazeb DPH. "Vzhledem k tomu, že jde o nevyvážený návrh, který nenabízí České republice odpovídající řešení a je v rozporu s našimi zájmy, je v současné podobě pro Českou republiku nepřijatelný. Nedojde-li na zítřejším jednání ke změně, jsem připraven jej vetovat," říká jednoznačně první místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka.

 

Podle rakouského návrhu by Česká republika mohla od počátku roku 2008 do konce roku 2010 zdaňovat sníženou sazbou DPH pouze rekonstrukce a opravy bytů a domů určených k bydlení. Výstavba nových bytů a domů a dodání tepla by musela být k 1. lednu 2008 přesunuta do základní sazby DPH a dosavadní výjimka by tak byla výrazně omezena. Zatímco u nových členských států rakouský návrh požaduje omezení či zrušení výjimek, výjimky starých členských států mají zůstat nedotčeny. "Na rakouský návrh nemohu přistoupit z několika důvodů. Návrh zejména nerespektuje princip rovného zacházení mezi všemi členskými státy a prohlubuje rozdíly mezi starými a novými členskými státy," říká Bohuslav Sobotka.

 

Oprávněnost požadavku České republiky na prodloužení přechodných období pro stavební práce a dodání tepla navíc v minulosti uznaly jak Evropská komise, tak i předcházející předsednická země Velká Británie, které výjimky ČR zapracovaly do svých návrhů. "Rakouský návrh je pro mne nepochopitelný také proto, že přechodná období v případě České republiky nemohou v žádném případě narušit fungování jednotného vnitřního trhu. Zdůrazňuji také, že jednou z hlavních priorit vlády je podpora bydlení a přijetí rakouského návrhu by mohlo závažně poškodit rozvoj bytové výstavby u nás. Nemohu tedy podpořit návrh, který České republice uškodí a bude mít negativní dopad na české domácnosti," vysvětluje Bohuslav Sobotka.

 

V oblasti daní platí v EU pravidlo nutnosti jednomyslného souhlasu všech členských států. "Nyní je na Rakousku, jak předložený návrh upraví, aby byl přijatelný nejen pro staré členské státy, ale také pro nové," zdůrazňuje Bohuslav Sobotka. 

Zdroj .TZ MF ČR

Doplnění redakce
- podobné stanovisko prezentovalo také Polsko



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba