Majitelé domů chtějí po státu 100 tisíc za byt a rok

Sto tisíc korun za každý rok a jednotlivý byt s regulovaným nájemným. A také deset tisíc eur pro každého majitele domu.

Tak vypadá nový požadavek majitelů domů, kteří chtějí, aby jim ministerstvo spravedlnosti přiznalo nárok na náhradu škody způsobenou nesprávným postupem úřadů při regulaci nájemného.

Celkem jde o náhradu v řádu desítek miliard korun. Podle informací deníku Aktuálně.cz o ni totiž ministerstvo žádá 4,5 tisíce majitelů domů, které zastupuje Občanské sdružení majitelů domů.

Ministerstvo spravedlnosti zatím jen potvrdilo, že žádost dostalo. "Žádost majitelů domů jsme obdrželi. Nyní se zaslané materiály studují a analyzuje se jejich obsah," uvedla Kristýna Přecechtělová z ministerstva.

Dlouhý seznam majitelů

Na rozdíl od zdlouhavých a zatím nikam nevedoucích vyjednáváních mezi majiteli domů a politiky jde o úplně novou možnost, jak se vlastníci snaží domoci miliard, o které podle svých slov přišly.

Od konce dubna loňského roku totiž platí v Česku vládní novela zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci.

Na základě této novely mohou lidé, jejichž případy soudy řeší neúměrně dlouho, dostávat odškodné. Právě na tento zákon o odpovědnosti za škodu se nyní majitelé domů odvolávají.

"Jedná se o porušení práva poškozených na povinnost státu vydat rozhodnutí v přiměřené lhůtě," uvedla v žádosti o náhradu škody advokátka Klára Veselá Samková, která majitele domu zastupuje.

Majitelé domů tvrdí, že byli a stále jsou poškozeni na svých právech a nemohou svobodně nakládat ze svým majetkem.

"Naopak jsou povinni ze svého dotovat nájemníky, kteří v domech měli tak zvaně "přidělené" byty na základě rozhodnutí příslušných obecních úřadů," je napsáno v požadavku na náhradu škody.

Ani uvolnění regulovaných nájmů od letošního ledna podle majitelů domů celou situaci nezměnilo, i nadále považují situaci za protiústavní.

"V praxi to znamená, že i nadále poškození musí doplácet na bydlení svých regulovaných nájemníků z vlastní kapsy, aniž by se jim za to dostávalo jakékoliv kompenzace," uvedli majitelé domů.

Seznam těch, kteří chtějí, aby je stát odškodnil, je napsán na osmdesáti stranách. Kompletní přehled všech žadatelů se všemi údaji pak na ministerstvo putoval na 127 stranách.

Zaplaťte i soudy

Majitelé domů také v požadavku na náhradu škody přesně vyčíslili jak majetkovou tak nemajetkovou újmu.

 "Na základě statistických zjišťování došli poškození k závěru, že v průměru výše této škody činí 100 000 korun na jeden byt a rok regulovaného nájemného," uvedli.

Každý ze stěžujících majitelů domů navíc chce po státu za nemajetkovou újmu také deset tisíc eur, navíc požadují, aby jim stát zaplatil náklady na právní zastupování před Evropským soudem pro lidská práva, kam se žalobou na Česko obrátilo téměř pět tisíc majitelů domů.

Ministerstvo spravedlnosti zatím návrh na náhradu škody ze strany majitelů domů nekomentovalo.

Stát už jednou mimosoudní vyrovnání s majiteli domů odmítl, požadavek na odškodnění ve výši padesát miliard korun označil náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous za přehnaný.

Ministerstvo pro místní rozvoj se nyní zabývá tím, jak stanovit podklady pro budoucí vyčíslení případné kompenzace.

Zdroj: Aktualne.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zpráva dne z Deregulace nájmů