Napříč generacemi - Babičky nejsou na obtíž

Living, 11.9.2008

 

 

Pojem generace může být chápán různě, z hlediska vícegeneračního bydlení je to generace ve smyslu pořadí v genealogickém systému. Jde tedy o vztahy jednotlivce k členům rodiny generačně předcházejícím a následujícím. Zároveň se zde uplatňuje chápání generace jako určitého životního stylu, který je mají osoby přibližně stejného věku podobný. Hlavní podmínkou toho, aby takové soužití fungovalo, je zachování určité míry soukromí pro každého člena rodiny. Považuje se za běžné, že malé dítě přibližně od jednoho roku věku nesdílí ložnici rodičů, ale má vlastní pokoj, který případně obývá se sourozencem či sourozenci.

 

Stejně tak prarodiče by měli mít k dispozici vlastní pokoj, ideálně s vlastním příslušenstvím. Vlastní koupelna s toaletou, nebo i kuchyňka minimalizují potenciální konflikty vznikající ze sdílení těchto prostor. Malý kuchyňský kout lze celkem jednoduše realizovat téměř kdekoliv, kde je možnost napojení na přívod vody a odpad. Z pohledu vícegeneračního soužití je vhodnější dům než byt, větší prostor dává více možností, jak vytvořit pro každého vlastní soukromí. Jednou z možností u starších domů je přestavba půdy na obytný prostor.

V případě nutnosti lze i v bytě vytvořit prostor pro všechny členy rodiny. Většinou se jednotlivé místnosti musí využívat víceúčelově, například ložnice slouží zároveň jako pracovna.

 

 

Více se dočtete v časopise Living 5/2008



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky