Světlo pro práci a pohodu

Living, 18.9.2008

 

Podle lékařských statistik dochází k největšímu počtu úrazů v domácnosti a kuchyně je jedním z nejrizikovějších míst.  Mnohdy je nepřímou příčinou úrazu špatné osvětlení. Při výběru svítidel do kuchyně bychom tedy měli myslet nejen na design, ale hlavně na funkčnost.

 

Pracovníci kuchyňských studií dokáží dobře poradit s uspořádáním kuchyňské linky, vypracují nejen půdorys s rozměry, ale náhled budoucí linky v 3D. Na osvětlení se bohužel málokdy klade dostatečný důraz, přitom patří do ergonomického řešení kuchyně stejně jako například výška pracovní plochy, takže radu hledejme spíše v specializovaných prodejnách svítidel. 

Při výběru osvětlovacích těles do interiéru obecně je nutné brát v úvahu několik faktorů. Jak je místnost osvětlena přirozeným světlem, jaká je orientace oken vůči světovým stranám, jsou okna stíněna stromy nebo okolními budovami, v kterém podlaží se byt nachází? Všechny tyto aspekty ovlivňují, jaká bude nutná intenzita osvětlení pro správnou optickou pohodu. Přiměřený výkon svítidel tedy závisí na konkrétních podmínkách a jejich vzájemné kombinaci.

 

Jak na to?

Prvním kritériem budou asi naše finanční možnosti, na nich záleží, zda nás kroky zavedou do hobby marketu, nábytkového domu nebo značkového studia. Dalším faktorem je styl interiéru – jiné svítidlo se hodí do rustikální nebo klasické kuchyně, jiné k modernímu minimalismu. Pak už záleží na našem vkusu, ale vždy bychom měli myslet na funkčnost. Ve většině katalogů najdeme svítidla rozdělená do kategorií podle toho, do jakého prostoru se hodí (koupelnová, kuchyňská, dětská, venkovní a podobně), podle stylu (klasická, moderní, luxusní, designová) a podle typu (závěsná, nástěnná a stropní, stojací lampy, lampy a lampičky, bodová a tak dále).

Jestliže stavíme nebo právě rekonstruujeme kuchyni, je ideální upravit projekt elektroinstalace podle návrhu budoucí kuchyňské linky. Tak zajistíme, aby všechny vývody pro osvětlení, vypínače a zásuvky byly vhodně umístěné.

 

Světlo a svítidlo

Obvyklým řešením osvětlení kuchyně je závěsné svítidlo uprostřed místnosti, případně další nad jídelním stolem. Pro osvětelní pracovní plochy kuchyně jsou vhodné liniové zářivky umístěné zespoda horních skříněk, tak dobře osvětlují pracovní plochu a neoslňují naše oči při práci. Zářivky svítí rozptýleným světlem, které nevrhá ostré stíny. Osvětlena by měla být celá pracovní plocha včetně mycího a varného centra. Světla na stěně, která jsou ve výšce očí nebo i trochu níže, spíše při práci oslňují. Bodové osvětlení je méně vhodné, protože více vytváří stíny nebo vytváří odlesky od lesklých předmětů jako jsou například nože. To způsobuje vyšší riziko úrazu. V odsavačích par bývají integrovaná světla, tím je zabezpečeno osvětlení varného centra, tedy sporáku či varné desky.

Velmi pěkně vypadá vnitřní osvětlení skříněk, které je nejen praktické, ale vytváří také příjemnou atmosféru v místnosti. Zde je vhodné použít halogenové lampičky, které mají malé rozměry nebo LED diody. LED diody přinášejí do osvětlení kuchyní nové možnosti. Na rozdíl od žárovek i zářivek nevyzařují žádné ultrafialové ani infračervené záření, a proto není třeba dodržovat minimální bezpečnostní vzdálenost od hořlavých materiálů. Vyšší pořizovací náklady jsou kompenzovány velmi nízkou spotřebou energie a extrémně dlouhou životností (uvádí se až 100 000 hodin). Díky tomu a také jejich kompaktním rozměrům jsou ideální pro použití jako noční nebo bezpečnostní osvětlení. Minisvítidla k zapuštění mohou být instalována do nábytku a osvětlovat například roh kuchyňské linky. Typy s barevnými diodami osvětlují zevnitř skříňky s dvířky z matného skla. Změny barev spektra z nich vytvářejí náladové barevné objekty. Koho barvy nelákají, může si vybrat bílou v studeném nebo teplém odstínu.

Vhodným řešením pro celý prostor kuchyně je nepřímé osvětlení, kdy světelný svazek míří na strop a prostor je osvětlen odraženým světlem. Toto světlo je rozptýlené a nevytváří stíny. Při vhodném výběru typu a jeho umístění dokáže osvětlit i pracovní plochu, aniž bychom si stínili vlastním tělem.

 

Více se dočtete v časopise Living Kuchyně 3/2008.

 

Autor : Monika Smekalová

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně