Kobercová galerie

Vstoupíte-li do některé z výstavních hal, v nichž prezentují svá díla firmy obchodující s koberci, máte rázem pocit, že jste se octli v obrovské umělecké galerii. Na každém kroku vaše smysly provokují díla hodná obdivu, ať již upoutají zajímavým vzhledem, či svádí k hebkému pohlazení.

 

Co koberec, to nápad, byť některé zvláště oblíbené motivy, například hladkých kamenů, se objevují v různých obměnách napříč celým kobercovým spektrem.  Jako by koberce aspirovaly ze svého původního poslání polaskat zejména nožky na pozici relaxační zóny, která svou hebkou měkkostí a vlídným teplem láká ke spočinutí člověka celého. A proč také ne? Kde jinde lépe protáhnete ztuhlé tělo a bolavá záda, než na zemi? Třeba impulsivně přidáte i nějaké nenáročné přízemní cviky a hned máte lepší pocit.

Ale pojďme zpět na hannoverský veletrh. Objevují se vysoká vlákna v různých strukturách, střapaté kožíšky, travičky, popcorn, korály, nebo husté rovně střižené, jakoby sametové povrchy. Akryl, ovčí vlna, ale i koberečky stoprocentně hedvábné. Asi nejsem ten správný vyznavač luxusu, ale koberce z pravých kůží na mne působily spíše depresivně, zvláště exkluzivní kusové koberce šité z kůží jehněčích. Vzpomeňme myší kožíšek princezny Lady. 

Co se barevného spektra týče, bez ohledu na trendy, zákazníci mají možnost opravdu širokého výběru. Vzorníky jednotlivých výrobců jsou nabité odstíny velmi jemných nuancí, a to snad od každé barvy. Zářivé, pastelové, světlejší i tmavší a samozřejmě vlídné odstíny přírodní. Často se objevuje tmavě fialová barva. Kombinovaná se stříbřitými kameny nebo lesklými vlákny působí doslova magicky. Trendům však vládnou černobílé kombinace a různé odstíny šedé barvy.

Designéři hledají inspiraci v přírodě, objevují se velmi realistická ztvárnění oblázků, kamenů, trávy, korálů, ale například také tibetské vzory.

 

Ligne Pure

Belgická společnost Ligne Pure rozšířila úspěšnou řadu s motivy kamenů o nové odstíny, koberce s hebkými valounky lze nyní pořídit také ve fialovém, hnědém a červeném provedení. Hnědá barva, která přetrvává již několikátou sezónu, je doplněna tyrkysovou, fialovou a zlatou. Zvláště v přírodních barvách vypadají tyto koberce velmi realisticky, což ještě podtrhuje plastická struktura různě velkých oblázků a mezer mezi nimi.

Novinkou jsou koberce jakoby ručně pletené, klasický vzor hladce obrace z různě silných vláken působí jednoduše a efektně. Něžné květy karafiátů připomínaly kusové koberce tvořené ze stříhané hebké textilie v bílé, černé nebo jablíčkově zelené barvě.

 

Ebru

Nizozemci vsadili na tradici, avšak v netradičním provedení, a představili kolekci barevných koberečků z pravých kůží. Hovězí kůže v barvách limetky, hyacintů, fialek nebo pomeranče, případně s lesklými metalickými efekty zlaté, stříbrné či bronzové barvy. Nové jsou též kolekce z kůží sobů a již zmíněných jehňat.

Mořské dno plné korálů připomínají koberce řady Coral, v jemných autentických barvách šedobílé, fialovorůžové, hnědé nebo velbloudí. V kolekcích firmy Ebru se dále objevují tibetské motivy, nebo koberce jakoby ošlapané s tradičním vzorem. K pohlazení láká kolekce Shinie, střapaté koberce z vysokým vlasem, ozvláštněné jednoduchými proužky, ve kterých vlákna jakoby vypelichala.

 

Brink & Campman

Kolekce Rocks patřila v sortimentu firmy k povedeným kouskům. Střapaté špagetky vždy v několika barevných odstínech dávají vzniknout velmi zajímavým a oku lahodícím barevným variacím, nově přibyly módní fialová, zelená a šedobílá kombinace. Velmi elegantní a plně v duchu černobílých trendů jsou nové designy kolekce Pinstripe, úzké proužky nebo kostky na černém či bílém podkladu mají šmrnc a krásu v jednoduchosti.

Ručně tkané vlněné koberce vyráběné v Nepálu zahrnují dvě řady, Himali s tradičními designy nově rozšířenou o kusové koberce inspirované tureckými kelimy, k moderním designům řady Kodari přibyl trendy koberec s černobílým designem. Pestré designy s názvem Konfety ve dvou barevných provedeních obohatily kolekci koberců akrylových.

 

Domo Contract  Flooring

Belgický výrobce kobercových čtverců Domo Contract  Flooring  společně s výrobcem vláken Aquafil vsadili na ekologii a představili jako novinku roku 2009 recyklovatelný kobercový čtverec Minimum 70. Do recyklované nylonové suroviny se přidává maximálně 30 % čistého polyamidu, aniž by utrpěly technické parametry koberce určené pro vysoký stupeň zatížení. Design nezapře inspiraci přírodními materiály, jako jsou písek, břidlice apod., díky čtvercovému provedení lze jednotlivé odstíny vzájemně kombinovat.    

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Design