Zateplovací boom nepřišel, byly podány jen dvě žádosti

TNBiz, 12.5.2009
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Kvůli dotacím na zateplování domů stály nedávno před úřady po celé zemi fronty lidí, v praxi je ale situace úplně opačná. Státní fond životního prostředí měl po dvou týdnech jen dvě podané žádosti, informují v úterý Hospodářské noviny.

Podle kritiků je to způsobeno tím, že lidé přišli na to, že na dotace buď nedosáhnou, nebo je odradilo množství formalit.

Ministerstvo životního prostředí má letos na program k rozdělení deset miliard korun. K přepážkám fondu se na dotace přišly ptát za dva týdny více než dva tisíce lidí, další více než čtyři tisíce se ptaly po telefonu. "Lidé uvěřili bombastické kampani, že se dostane na každého. Teď zjišťují, že musejí dát nejprve nějakých 15 tisíc ze svého za projekt, a pak mohou klidně zjistit, že se jim zateplovat vůbec nevyplatí," řekl listu Richard Richtermoc z vedení společnosti Thermoil, která se zabývá zateplováním.

Podle Státního fondu životního prostředí, který žádosti vyřizuje, se zájem zhruba do měsíce zvýší. " Nějakou dobu trvá, než si lidé nechají zpracovat projekt," vysvětluje mluvčí fondu Lenka Brandtová. Projekt je nutný jako příloha k žádosti, kterou fond posuzuje.

Eva Vanácová, vanacova@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba