Odborníci radí s výběrem lehké střešní krytiny

Výběr vhodné střešní krytiny je poměrně složitá věc a často se nelze obejít bez pomoci odborníka. Lehká střešní krytina LINDAB z žárově pozinkovaného plechu s bezúdržbovou povrchovou úpravou poskytuje mnoho výhod a díky jejím unikátním vlastnostem, trvanlivosti a nízké hmotnosti, její obliba neustále stoupá. Často se však objevují dotazy týkající se vhodnosti jejího použití v různých specifických situacích. Zde je často třeba zeptat se odborníků.

 

Profilovaná krytina Topline

Dotaz:

Obracím se na Vás s dotazem na podmínky pokládky střešní krytiny Lindab Topline u které předpokládáme sklon mezi 12° a 13°. Dále by mne zajímalo, jestli je tato krytina pochozí nebo ne, a za jakých podmínek.

Odpovídá Marek Dítě, manažer produktu Lindab Topline a Protectline:

Minimální doporučovaný sklon pro střešní krytinu je 14°. U sklonu do 12° se není třeba obávat zatečení, může ovšem docházet k nedostatečnému odtoku vody a k následnému usazování nečistot.

Krytina Lindab Topline je pochozí, ovšem při pohybu po střeše je nutné našlapovat ve spodní vlně, v místě střešní latě.

 

Střecha se sklonem 8°

Dotaz:

Prosím o informaci jakou střešní krytinu mohu dát na střechu se sklonem 8° a délkou okap - hřeben 8,2 m.

Odpovídá Štěpán Lášek, manažer produktu Lindab Seamline:

Pro sklon 8° je možné použít falcovanou krytinu Lindab Seamline (PLX) s minimálním sklonem 7°, případně trapézový plech Lindab, který je také určen pro sklony střech od 7°, za ideálních podmínek až 6°. V obou případech je nutné dodržet pravidla pro pokládku na takto nízké sklony.

 

Oblouková střecha?

Dotaz:

Jakou krytinu byste doporučili na obloukovou střechu?

Odpovídá Štěpán Lášek, manažer produktu Seamline:

Pro obloukovou střechu je nejvhodnější použít falcovanou krytinu Lindab Seamline (PLX), případně trapézový plech. V obou případech také záleží na poloměru zakřivení, při větším zakřivení je totiž nutné krytinu předem skroužit.

 

Bezpečnost na střeše

Dotaz:

Bydlím v bytovém domě, který spravuje Společenství vlastníků jednotek. Na sedlové střeše máme skládanou krytinu s cca 50 běžnými metry střešních lávek. Ty vyžadují výměnu nebo rekonstrukci. Lze pro tento účel (na betonovou krytinu) využít střešní lávky ze systému Lindab Protect?

Odpovídá Marek Dítě, manažer produktu Lindab Topline a Protectline:

Klasický systém Lindab Protect je uzpůsoben zejména pro montáž na plechové krytiny, i když obsahuje řešení i pro skládané krytiny. Dle mého názoru ale dané řešení není zcela ideální a používá se minimálně. Pro Vámi popsaný případ se mi jeví jako podstatně výhodnější sáhnout po výrobcích řady Lindab Safety, kterou nyní Lindab produkuje jako novinku. Jedná se o jednodušší, ale plně funkční, ekonomicky přijatelnější systém, který je nyní součástí sortimentu souběžně se systémem Lindab Protect. V podobných případech také do značné míry záleží na tvaru a typu použité tašky. Ukotvení se řeší pomocí ploché pásoviny zavedené pod tašku. Pokud máte zájem, je samozřejmě možné vyzkoušet tuto konzolu přímo na Vaší střeše a poté se rozhodnout, zda je tato cesta schůdná či nikoliv. Lákavé je, že díky své jednoduchosti je systém Lindab Safety ekonomicky méně náročný než Lindab Protect, a to při zachování funkčních parametrů.

 

 

Více informací na: www.lindab.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba