Bazén na zimu pod plachtou

Pokud máte na zahradě vlastní bazén, je na čase začít řešit jeho zazimování. Mimo jiné je třeba vyřešit i otázku, čím bazén na zimu zakrýt. Je ale možné využít na zimu stejnou plachtu, kterou používáme na letní zakrytí? Je vhodná samonavíjecí roleta? Má být plachta průsvitná či neprůsvitná? Takové a mnohé další otázky vás mohou při řešení tohoto problému napadnout. Jaké jsou tedy rozdíly mezi jednotlivými plachtami?

 

LETNÍ PLACHTA

Letní plachta slouží k zakrytí bazénu během sezóny. V době, kdy bazén nepoužíváme zabrání napadání nečistot do bazénu a pomůže udržet teplo nastřádané během dne. Není však určena na zazimování bazénu.

 

ZIMNÍ PLACHTA

Zimní plachta  je neprůsvitná a tím kromě ochrany před listím a jinými nečistotami brání i průniku světla, které (navzdory chladu a zimnímu období) podporuje rozmnožení řas a mikrobů. Je vyrobena z husté síťoviny, která zadrží nečistoty, ale propustí dešťovou vodu, takže nedojde k poškození nahromaděnou vodou. Na hladinu pod plachtu se umísťují ještě speciální plováky, které zmírní tlak ledu na bazénový skelet.

 

UNIVERZÁLNÍ PLACHTA

Univerzální plachta Novaroll nahradí letní i zimní plachtu a je ideální pro celoroční zakrývání bazénu. Kromě požadavku na bezpečnost plní i funkci tepelné izolace a ochrany před padajícími nečistotami. Je vyztužena hliníkovými nosníky a ukotvena do dlažby, čímž je zabezpečena proti posunu. Plachta se pokládá na obrubní kameny bez dotyku s vodní plochou a kromě izolace poskytuje ochranu proti pádu dětí či zvířat do vody.

 

UNIVERZÁLNÍ TERMOIZOLAČNÍ PLACHTA

Termoizolační plachta má vynikající izolační schopnosti, pomocí kterých lze náklady na ohřev vody snížit až o neuvěřitelných 70 %. Trojvrstvá plachta od společnosti Desjoyaux má spodní vrstvu s pyramidální strukturou, která je odolná proti mikrobům a chemickým produktům, prostřední šestimilimetrovou vrstvu z polyetylenové pěny a horní vrstvu z polyetylenové fólie, jejíž struktura je zesílena textilním vláknem.

 

ROLETY A NAVÍJECÍ SYSTÉMY

Tato řešení, velice praktická v letním období, mohou v zimě způsobit četné problémy. Proto se doporučuje navíjecí systémy na zimu odmontovat, nebo se alespoň vyhnout jakékoliv manipulaci. Zejména rolety jsou velice náchylné na poškození vlivem mrazu, když dojde k zamrznutí vody mez jednotlivými lamelami.

 

www.desjoyaux.cz

 

 

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada