Stavební firmy budou platit při opravách domů za zábor prostranství

TNBiz, 10.10.2009
Mediafax

STRAKONICE (MEDIAFAX) - Novinku připravila radnice ve Strakonicích pro majitele domů a stavební firmy, kteří budou stavět či rekonstruovat domy. Podle nové vyhlášky, kterou vydalo město, budou muset totiž platit za zábor prostranství.

Novinka začne platit od pondělí 12. října. Za metr čtvereční zabrané plochy a den zaplatí majitelé domů a stavební firmy dvě koruny. Poplatek se bude týkat záboru chodníků, silnic či zelených ploch. Dodržování nové vyhlášky budou kontrolovat zaměstnanci radnice.

"Jde o motivaci pro firmy, aby stavby zbytečně neprodlužovaly a skončily rychleji,“ vysvětlil místostarosta Pavel Pavel (ODS).

Majitelé domů ale i stavebníci namítají, že to může stavby výrazně prodražit. V některých situacích stavební firma opravu či stavbu objektu neuspíší. Náklady se mohou zvýšit i o několik desítek tisíc korun.

"Je to jen proto, aby město dostalo do kasy další peníze. Místo, aby radnice nás vlastníky domů hlavně v centru motivovala k tomu, aby se domy opravily a nehyzdily okolí, přidělává nám překážky," řekl agentuře Mediafax jeden ze soukromých vlastníků domů ve Strakonicích, který chystá jeho rekonstrukci a nepřál si zveřejnit své jméno.

René Kekely, kekely@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba