Comeback falcované střešní krytiny

Plechová střešní krytina se stojatou drážkou je typ zastřešení známý již desítky let. Dříve byla považována za řešení z estetického hlediska nepříliš lákavé. Také její vlastnosti nebyly ničím výjimečným. Pozinkovaný plech vyžadoval pravidelnou údržbu, natírání a problematické byly i vodorovné spáry mezi jednotlivými plechovými tabulemi. V paměti mnoha lidí je tento typ střešní krytiny spojen s odlupující se barvou, případně se stopami po rzi.

Konec ošklivosti plechu - řešení pro moderní architekturu

Dnes je ovšem všechno jinak a falcovaná střešní krytina se stává velkým hitem. Během let totiž došlo k mnohým změnám. Na trhu je falcovaná střešní krytina Lindab Seamline, která se vypořádala se všemi negativy tohoto typu krytiny a svými vlastnostmi nechává daleko za sebou starší typy drážkové krytiny i tradiční skládané střešní krytiny. Moderní architektura dnes klade důraz na maximální využitelnost prostoru a to vyžaduje často i minimální sklony střech. LindabSeamline je určena na střechy se sklonem již od 3,6°, je možné ji téměř libovolně tvarovat, využívá se dokonce i na opláštění stěn a fasád.

Konec svislých spár - mimořádná těsnost

Lindab Seamline se nezpracovává z jednotlivých tabulí, ale z nepřerušeného pásu svitkového plechu. Kromě podélného spoje dvojitou stojatou drážkou není tedy na střeše žádná spára. I veškeré kotvení k podkladu je skryto pod krytinou a plech tedy není nijak narušen kotevními prvky. Mimořádná těsnost krytiny LindabSeamline ji tedy předurčuje do těch nejextrémnějších podmínek, do horských oblastí apod.

Konec natírání - bezúdržbová povrchová úprava

Lindab Seamline je unikátní i svou povrchovou úpravou. Žárově pozinkovaný plech ze švédské oceli o tloušťce 0,6 mm je totiž již během výroby opatřen speciální povrchovou vrstvou HB Polyester, která zaručuje trvanlivost a bezúdržbovost. Veškeré ohyby plechu během montáže jsou prováděny již s touto ochrannou vrstvou, aniž by došlo k jejímu porušení. Ochranná vrstva HB Polyester o tloušťce 50 mm tak může být po celé ploše plechu včetně ohybů a spojů, a střešní krytina nemá jediné slabé místo. Díky tomu odpadá starost s natíráním či rezavěním. Povrchová vrstva je také tvrdší než led, takže nedojde k dříve častému poškození od sjíždějícího zmrzlého sněhu.

Konec těžkých střech - extrémně nízká hmotnost

Lindab Seamline je také velice lehkou střešní krytinou. Její hmotnost se pohybuje kolem pouhých 5 kg/m2, což je zhruba 10 % hmotnosti běžné skládané střešní krytiny. Zejména v oblastech, kde je třeba počítat ještě s hmotností ležícího sněhu, je hmotnost střechy velice důležitá.

Konec fádnosti - mnoho barevných možností

Lindab Seamline je k dispozici v 15 barevných odstínech, střechu je možné barevně sladit s fasádou, okenními rámy či okapovým systémem.

 

Více informací na: www.lindab.cz

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba