Nízkoenergetické stavby mají až o 60 procent nižší spotřebu tepla

TNBiz, 4.11.2009
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Nízkoenergetické stavby mají až o 60 procent nižší spotřebu tepla oproti klasicky postaveným domům. Poptávka po „zeleném bydlení“ od loňska stoupla o téměř 50 procent, informoval ve středu portál Bezrealitky.cz.

Aby nemovitost mohla být definována jako nízkoenergetická, nesmí roční spotřeba na vytápění přesáhnout 50 kilowatthodin na metr čtvereční. V případě tzv. pasivního domu jsou kritéria ještě přísnější spotřeba na vytápění nesmí být vyšší než 15 kilowatthodin na metr čtvereční za rok v případě bytového domu a 20 kilowatthodin, pokud se jedná o rodinný domek.

Energetická náročnost domu se hodnotí energetickým štítkem, který od 1. ledna 2009 musí mít vystaveny všechny novostavby. Za nízkoenergetické jsou považovány stavby v kategoriích A a B, kategorie D se už nestaví.

„Každého dnes zajímá spotřeba, když jde třeba kupovat pračku nebo ledničku. U domů to tak zatím nefunguje, a to je chyba,“ řekl Daniel Morávek, obchodní ředitel společnosti Atrea.

Ve standardním novém bytě o rozloze 90 m2 jsou roční náklady na energie podle ředitele developerské firmy JRD Jana Řežáva přibližně o 15 tisíc korun vyšší než v nízkoenergetickém.

„Pokud by cena energie rostla v průměru o pět procent ročně, pak celková úspora za dobu 40 let dosáhne překvapivých 1,8 milionu korun,“ uvedl Řežáb.

Výhodou bydlení v nízkoenergetickém domě je nejen finanční úspora, ale i kvalita vnitřního prostředí. Speciální vzduchotechnika totiž zajišťuje neustálý přísun čerstvého vzduchu, prach a pyl zadrží speciální filtry a třívrstvá skla udržují stěny domu teplé i v zimě. Navíc nízkoenergetičnost stavby zvyšuje její prodejnost.

Náklady na stavbu nízkoenergetických domů jsou v průměru vyšší o pět až deset procent oproti klasickým domům. Ne vždy se ale vyšší náklady promítnou i do konečné ceny. V mnoha lokalitách nabízejí developeři nízkoenergetické i klasické stavby za stejné ceny.

V současné době stojí v České republice podle údajů developerské firmy JRD 1000 nízkoenergetických domů, pasivních je zatím pouze 20.


Vokurková Iva, vokurkova@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba