Češi získali první místo na mezinárodní střechařské soutěži!

V konkurenci deseti evropských států se potvrdilo, že Češi střechařské řemeslo dokonale ovládají. Ve finále mezinárodní soutěže Tondach Pálená střecha 2008 vyhrála v kategorii veřejných budov plzeňská pokrývačská firma s realizací střechy Obecního úřadu, pošty a knihovny v Druztové.

 

Soutěž Tondach Pálená střecha 2008 probíhala ve dvou stupních na národní a mezinárodní úrovni. Výsledky českého národního kola soutěže byly vyhlášeny na slavnostním večeru v lednu 2009 v Praze. Do mezinárodního kola postoupily vždy 4 nejlepší realizace střech z každé kategorie. Celkem se tak ze všech deseti zemí na vyhodnocení v rakouském Gleinstättenu sešlo přes 700 projektů, které soutěžily ve třech kategoriích o peněžité ceny. 

 

 

kategorii veřejných budov dosáhla na nejvyšší příčku nově zrekonstruovaná střecha na budově Obecního úřadu, pošty a knihovny v obci Druztová na Plzeňsku z dílny PROFISOL, spol. s.r.o. Byla použita střešní taška bobrovka režná, která pokryla cca 500 m2 střechy 308 let starého objektu. Celá rekonstrukce probíhala pod dohledem Národního památkového ústavu. „První místo v mezinárodní soutěži Tondach Pálená střecha pro nás znamená ocenění naší snahy o stálou kvalitu prací na střešních pláštích prováděných námi a našimi zaměstnanci. Mnohonásobně se nám tak vrací náklady spojené se školením našich zaměstnanců a také investice do učňů ve spolupráci se stavebním učilištěm v Plzni,“ říká František Kubalík z Profisolu. 

Jako druhá se umístila slovinská firma se střechou o ploše cca 1100 m2 s bobrovkami v provedení červená engoba. Třetí místo obsadila slovenská Firma Krovstav BB s projektem střechy lázeňského domu v Bojnicích o velikosti 3500 m2 s bobrovkami v režném provedení. 

V kategorii obytných budov zvítězili Srbové z města Gornji Tavankut, druhá skončila rumunská firma ze Sibiu a na třetím místě se umístili Maďaři z Kiskorpádu. 

Kategorie historických budov skončila úspěchem rakouských pokrývačů, když na prvním místě skončila firma z Grazu. Druzí skončili Chorvaté ze Zagorske Sely. Třetí místo obsadila slovenská firma z Kopčan s rekonstrukcí střechy historického objektu o 4000m2 

Ve všech kategoriích soutěžilo celkem 10 států střední, východní a jižní Evropy: Rakousko, Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Slovinsko, Rumunsko, Makedonie, Srbsko, Bosna a Hercegovina, Chorvatsko. „Do národního kola soutěže TONDACH Pálená střecha 2008 se přihlásilo rekordních 181 střech. V příštím ročníku očekáváme překročení dvoustovky. Přihlásit se mohou jak pokrývači samotní, tak pokrývačské firmy do konce listopadu 2009 na www.tondach.cz/palenastrecha,“ zhodnotil soutěž ředitel společnosti TONDACH Česká republika s.r.o. Vojtěch Stokláska.

 

Více na www.tondach.com



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba