Ratan není žádné proutí

Jsou věci tak říkajíc neutrální a věci, které si člověk oblíbí. Džíny, které nosí do rozedrání, hrnek na čaj, bez něhož by ráno nebylo ráno, křesílko, ve kterém se nejlíp odpočívá. Když už jsme u nábytku, velkou šanci stát se oblíbencem mívá nábytek z ratanu. Pojďme se tedy na tento materiál podívat blíž. 

Ratanový nábytek si získává sympatie jak svým přírodním původem, univerzálním využitím v každém interiéru, tak originalitou za dostupnou cenu. V posledních letech prožívá znovunalezení i u nás. K hlavním přednostem ratanu patří, že je pevný a pružný, přesto trvanlivý. Získává se z lián palmy, která většinou roste v tropických pralesích Indonésie a Filipín. Nábytek se vyrábí nejen v Asii, ale dnes už i v Evropě, kam se materiál dováží.

Už dávno neplatí, že ratan patří pouze na terasu, zahradu nebo chalupu. Například ratanová jídelní souprava dokáže celkově změnit dojem malé panelákové kuchyňky a postel, komoda a noční stolek vytvoří útulné zařízení ložnice, stejně tak malé křesílko či rohová police do zařízení bytu nenásilně zapadnou. To mluvíme o ratanu v interiéru, ale nesmíme opomenout ani exteriéry, kam je vhodný „ratan neloupaný“.

Velmi často je ratan zaměňován za jiný přírodní materiál, a to za proutí. Setkáváme se s ním v podobě různých proutěných košíčků, věšáků apod. Proutí se používá i na výrobu jednoduchých křesílek a stolků a koupit si je můžete v designu velmi podobném ratanovému nábytku. Tento doplňkový nábytek je sice cenově dostupnější, ale eleganci a především trvanlivost, jakou vám nabízí ratan, neočekávejte. 

Výroba a údržba

Před tvarováním se ratan připravuje ve speciální peci. Díky teplu a vlhkosti je možná následující úprava na primitivních ohýbačkách nebo je ratan „doohýbán“ do konečných tvarů jednoduchými nástroji. Poté se nařeže na menší kusy a je zbaven veškerého hmyzu a drobných živočichů. Z jednotlivých dílů se sestavuje podle předem připravených šablon základní konstrukce křesla.

Jako povrchová úprava ratanu se používá moření a lakování, výjimečně se i bělí. Pro barevné provedení se využívají speciální barvy na ratan nebo dřevo. V současné době je nejmodernější barva medu, která ve světlejším provedení mírně tmavne, po čase pak získá lehkou patinu.

Při výrobě postelí nebo jiných designově složitějších tvarů se ratan v posledních letech stále častěji kombinuje s kovem. U jednodušších kusů nábytku se spojuje hřebíky a v konečné fázi se omotává přírodním vázáním, a to především z estetických důvodů.

Hitem posledních měsíců se u nás stal černý ratan, přezdívaný také krokodýlí hnízdo. Mezi jeho přednosti patří hlavně pevnost a odolnost, disponuje však menší pružností a o něco větší hmotností než obyčejný ratan. Jeho přirozená barva je tmavá, temně šedá, šedá až černá. Na pohled působí velice elegantně a vkusně a zejména správná volba čalounění nechá vyniknout jeho přirozené kráse.

Samotné ošetřování ratanového nábytku není vůbec náročné. Stačí otřít vlhkým hadrem, vyluxovat nebo jednoduše osprchovat a nechat přirozeně oschnout. Pokud je nábytek hodně znečištěný, můžeme použít vodu, do které přidáme trochu čpavku. Ten nábytek odmastí a křeslo, židle nebo postel budou opět vypadat jako nové.

Od starověku po dnešek

Nejstarší zmínka o  ratanu jako surovině použité na výrobu nábytku pochází  již z dávné Sýrie, z období kolem 2600 let př. n. l. Na jednoduchých skříňkách se objevoval tzv. webbing – pletenina. Pozadu nezůstává ani řecká kultura a výplet se objevuje i zde.

Obrovské popularitě se ratan těšil v době viktoriánské. Téměř v každém obydlí se našla alespoň maličkost vyrobená z této suroviny a ratan se stával čím dál dostupnější, byl synonymem exotiky a pohodlí. V té době vydává americká továrna na výrobu ratanového nábytku jeden ze svých katalogů, kde je možno objednat až na 71 typů houpacích křesel.

Počátkem 20. století se výroba ratanového nábytku stává stále více masovější a ratan se opět dostává do časopisů, vymýšlí se nový design, charakterizující danou dobu. Exotika již není hlavním požadavkem, navrhují se zejména moderní tvary a kombinace s jiným materiálem. Později přicházejí do módy materiály jako kov, plast nebo textil.

Je důležitě zdůraznit, že výroba každého kusu nábytku je ruční práce. Můžete si být jisti - ať už zakoupíte křeslo, pohovku nebo ratanový doplněk na výzdobu bytu, že každý kus je jedinečný originál s vlastní historií. Pokud máte zájem o opravdu kvalitní nábytek z ratanového dřeva a dalších přírodních materiálů, obraťte se na specializované prodejce.

Jedním z nich je  společnost Hitra, která má továrnu na výrobu tohoto nábytku až na ostrově Jáva a nabízí široký sortiment, jehož kvalitou si můžete být skutečně jisti.  

Různé podoby ratanu

Neloupaný ratan (pulut) není zbaven kůry, tím je chráněn proti povětrnostním vlivům, nemoří se, pouze se lakuje bezbarvým lakem a tím si zachovává přírodní barvu ratanové kůry. Je vhodný na zahrádky a terasy.  

Černý ratan (satany busta) přezdívaný také krokodýlí hnízdo má od přírody barvu do černo-šeda nebo do černa. Materiál je pevný, nepoddajný a jeho zpracování je náročné. Černý ratan se nemoří, ale je lakován pouze bezbarvým lakem. 

Rustikální ratan (slimit grey), zvaný také šedý ratan, je poměrně nový materiál. Technologie zpracování mu dodává šedou barvu. Díky svému zabarvení je vhodný zejména do interiéru, na terasy a zahrady. Velmi populární materiál v zemích jako Holandsko a Francie.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry