Bezúdržbové parapety doladí váš dům

Okenní parapety jsou velice důležitou součástí každého domu a do velké míry se podílejí na jeho celkovém vzhledu. Při výběru vhodných parapetů se lidé snaží nejen zvolit kvalitní materiál, ale také barevně sladit parapety s dalšími prvky domu, jako jsou okapy a střecha. Roli však hraje i barva fasády či okenních rámů. Všem těmto požadavkům vychází vstříc parapety od švédské společnosti Lindab. Jsou vyrobeny z kvalitní švédské oceli s bezúdržbovou povrchovou úpravou a vybírat je možné ze 16 odstínů včetně barvy mědi. Pokud si navíc pořídíte i střechu a okapový systém od stejného výrobce, bude soulad naprosto dokonalý. 

Výroba na míru

Jelikož je každé okno a ostění trošku jiné, vyrábí se parapety Lindab přesně na míru v požadovaných rozměrech. Nedochází tedy k žádným problémům s atypickými rozměry oken. Standartně se parapety vyrábí v délce 0 až 200 cm, v nejčastějších barvách je však možné objednat parapety až do 300 cm. Tvar parapetu, tedy přesah a délka okapové části, je libovolně volitelný, přičemž je však třeba dbát na to, aby volný nepodložený přesah nebyl větší než 5 cm. 

Plech ze švédské oceli s bezúdržbovou úpravou

Parapety Lindab se vyrábí z plechu o tloušťce 0,5 mm s povrchovou úpravou Polyester, nebo v tloušťce 0,6 mm s povrchovou úpravou HB Polyester. Při výběru je dobré samozřejmě zohlednit, do jaké míry bude parapet zatěžován. Levnější varianta z tenčího plechu s povrchovou úpravou Polyester vystačí tam, kde parapet nebude nadměrně zatěžován. Pokud ale plánujeme na parapet umístit těžké květináče či truhlíky s květinami a chceme na něj v případě potřeby stoupnout, abychom například umyli okna apod., pak je lepší zvolit variantu z tlustšího plechu.

Povrchová úprava HB Polyester

Žárově pozinkovaný plech ze švédské oceli o tloušťce 0,6 mm je již během výroby opatřen speciální povrchovou vrstvou HB Polyester, která zaručuje trvanlivost a bezúdržbovost. Veškeré ohyby plechu jsou prováděny již s touto ochrannou vrstvou, aniž by došlo k jejímu porušení. Ochranná vrstva HB Polyester o tloušťce 50 mm tak může být po celé ploše plechu včetně ohybů a spojů, a parapet tak nemá jediné slabé místo. Díky tomu odpadá starost s natíráním či rezavěním. Povrchová vrstva je také tvrdší než led, takže nedojde ani k poškození při případném odstraňování zmrzlého sněhu, což ocení zejména majitelé objektů v horských oblastech. 

Upevnění parapetů

Pro upevnění parapetů je možné volit ze dvou způsobů: lepení či mechanické kotvení. Pokud zvolíme druhou možnost, musíme na hřebíky či vruty použít tzv. „poklůpky“, tedy lakované krytky hlaviček, které se přilepí k podkladu. Pokud zvolíme lepení, musí být vždy celoplošné. Nelze používat kyselé silikony a cementy, jinak je výběr lepících hmot neomezený. Celoplošné lepení je dnes nejčastějším způsobem upevnění.

Výhody parapetů Lindab

Největší výhodou parapetů Lindab je samozřejmě bezúdržbovost a velký výběr barev, ale zájemce potěší i jejich cena, která zdaleka nedosahuje cen parapetů z mědi, nerezu či Titan-Zinku. Klasický pozinkovaný plech je samozřejmě ještě levnější, avšak nenabízí dnes již vyžadované vlastnosti jako je odolnost, bezúdržbovost a dlouhá životnost. Mezi další výhody parapetů Lindab patří i snadná výměna v případě poškození a to že nereagují na chemické znečištění.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba