Pohodlný, elegantní a úsporný domov

Na severním okraji Plzně, bezprostředně u lesa, spokojeně žije manželský pár se dvěma dětmi v domě s úsporným provozem. Jedná se o typový dvoupodlažní zděný dům Galileo z katalogu společnosti Ekonomické stavby. Dům s dispozičním řešením 5+KK reprezentuje tzv. vyšší standard a zaujme svým architektonickým stylem i maximálně funkčním dispozičním řešením, stejně jako svým úsporným provozem. Projekt se vyznačuje optimálním poměrem mezi vynaloženými prostředky a komfortem,  který poskytuje. Díky své nevtíravé eleganci se hodí se do městské, příměstské i venkovské zástavby.

Mladá dvojice, která původně bydlela v panelovém domě, si od počátku přála dům postavený klasickou zděnou technologií s využitím přírodních materiálů. Nechtěli věnovat čas a energii stavbě  svépomocí, a proto se rozhodli pro typový projekt a dodávku domu na klíč.

Zároveň s výběrem vhodného typu domu majitelé sháněli i pozemek odpovídající jejich představám. Nakonec vyhrál pozemek nacházející se v těsné blízkosti lesa. Při tomto rozhodování majitelům pomáhali pracovníci Ekonomických staveb, kteří se postarali i o vyřízení stavebního povolení a dalších nezbytných úředních formalit, jako například zápis rozestavěného domu do katastru nemovitostí. To však neznamená, že by majitelé o stavbě domu téměř nevěděli. Podíleli se na volbě některých materiálů, které se nemalou měrou podílejí na vzhledu celého interiéru, zejména co se týče podlah a obkladů. 



Vytápí tepelné čerpadlo

U Galilea se počítá s výstavbou na betonovou základovou desku. V případě zájmu však není problém do projektu zakomponovat podsklepení. Galileo je energeticky nenáročný dům. Je postaven z tepelně izolační pálené cihly Porotherm – o tloušťce 44 cm (dole), 40 cm nahoře s použitím termomalty bez zateplení. Fasáda domu je osazena pevnými ocelovými slunolamy. Co se týče některých dalších stavebních prvků, výplně otvorů tvoří dřevěná eurookna  s izolačními  dvojskly. Izolace domu je tvořena kompaktní vodorovnou vrstvou polystyrenu (PSB) v podlaze o tloušťce 90 mm. V podlaze druhého podlaží jsou jako tepelná izolace použity minerální rohože. Příčky v podkroví jsou ze sádrokartonu, stropní konstrukce  z keramických vložek MIAKO. Dům má klasický tesařský krov,  střešní krytinou je Tondach, alternativně je možné dům zastřešit betonovou taškou Bramac.

Manželé měli původně v úmyslu postavit si nízkoenergetický nebo pasivní dům, ale po konzultaci s dodavatelem  nakonec místo zateplování dali přednost levnému a ekologickému zdroji teplatepelnému čerpadlu typu země – voda. Teplo zajišťují dva geotermální vrty o hloubce 60 metrů, které ohřívají vodu. V domě je teplovodní topení a koupelnové radiátory. Největší výhodou tepelných čerpadel je, že jejich provoz je ještě levnější, než vytápění uhlím či dřevem, ale komfort a bezobslužnost zdroje tepla je na stejné úrovni jako u plynových kotlů. Při současných cenách energie se návratnost investice pohybuje okolo osmi let, poté už jen šetříte. Spotřeba elektřiny se sníží zhruba o dvě třetiny. V podmínkách České republiky se jako nevýhodnější systém pro běžný rodinný dům jeví právě systém země – voda. U tohoto druhu tepelného čerpadla získáváme největší výkon. Čerpadla se zemním kolektorem či vrtem mají nejnižší provozní náklady, výrazně delší životnost a úplně odpadají problémy s hlučností venkovního dílu vzduchového čerpadla. 



Ať mohou cihly dýchat

K rozhodnutí pořídit si raději tepelné čerpadlo než mohutně zateplovat přivedly majitele ekonomické a ekologické důvody -  především to, že nechtěli „dusit“ cihly polystyrenem, ale zachovat jejich přirozené, zejména tepelně izolační vlastnosti konstrukcí z cihel, což je zejména tepelná akumulace, výrazně ovlivňující pohodu a mikroklima v interiéru. „I bez zateplení jsou ztráty domu minimální. Svými parametry se dům téměř vyrovná  nízkoenergetickému. Neutráceli jsme za nadstandardní izolace a prostředky raději vložili do ekologického a efektivního zdroje energie. Při dnešních cenách činí měsíční úspora na provozu domácnosti  cca 2 000 ,“ obhajuje své rozhodnutí majitel. Důkazem správného rozhodnutí bylo také to, že i když se rodina stěhovala do nového domova v únoru, vlhkost se srážela na oknech, ale v samotném interiéru bylo příjemné teplo. Dům „vydýchal“ veškerou přebytečnou vodu ven, takže nevznikaly žádné problémy s plísní. 

Krb jako záloha, ale hlavně pro potěšení

Majitel je kamnář, takže by to bez krbu v tomto domě nešlo. Krb je srdce i teplo domova. „Moc v něm  sice netopíme kvůli teplu, protože čerpadlo v kombinaci s podlahovým topením bohatě stačí, ale občas si zapálíme pár polínek  pro radost a pak je to taková záloha, kdyby došlo k výpadku v dodávce energie. Také v přechodném období je ideální, když se krb postará o přirozený rozvod tepla po celém domě,“ říká. 

Dispozice dotažená do detailů

Nad dispozicí manželé dlouho uvažovali. Byla jedním z hlavních důvodů,  proč si dům Galileo vybrali, rozhodli se ale pro několik dílčích změn. „Toužili jsme po krbu, takže vedle niky pro jídelnu přibylo krbové těleso a komín. Vzdušné dřevěné schodiště vedoucí přímo z obýváku do podkroví sice vypadalo zajímavě, ale rodina s malými dětmi nikdy neví, kam s věcmi přibývajícími geometrickou řadou, a tak praktičnost dostala přednost před elegancí. Pod schodištěm jsme vybudovali na míru řešený úložný prostor. Dětem jsme v jejich koupelně dopřáli místo sprchy vanu,“ vysvětlila nám paní domu.

Uspořádání domu Galileo odpovídá současným trendům bydlení.  Dům je rozložen do dvou pater a díky promyšleně řešeným vnitřním prostorám, dobře prosvětleným místnostem a vhodně umístěným „pomocným“ prostorám, jako jsou šatny  či komory, tvoří jeho vnitřní dispozice velmi funkční a harmonický prostor. V přízemí se kromě centrálního vzájemně propojeného obytného prostoru s kuchyní a jídelnou umístěné v atriu nachází také koupelna, do níž je přístup přímo ze zahrady. Součástí přízemí je také ložnice, která může sloužit také jako pracovna a předsíň s vestavnými skříněmi. Přízemí s podkrovím spojuje samonosné dřevěné schodiště. V patře se pak nachází rodičovská ložnice, z níž je přístup do koupelny s WC, a dva dětské pokoje, mezi kterými je umístěna koupelna s WC a šatna, přístupná z obou místností. Na patře nechybí ani  příjemné zákoutí určené k relaxaci a posezení. Dubová plovoucí podlaha, schodiště i nábytek svědčí o tom, že majitelé dali uvnitř domu přednost přírodnímu dřevu. „Aby byl interiér sladěný, vybrali jsme si do celého bytu jeden druh dřeva, mořený do různých odstínů. Z téhož důvodu máme v obou koupelnách stejný obklad, snažili jsme se sjednotit i svítidla. Zařízení pořizujeme postupně tak, aby později už nebylo třeba nic měnit.“

Zahradě se majitelé rozhodli ponechat přírodní ráz. Má tři opěrné body, z nichž dominantní je brouzdací jezírko. To je určeno především dětem, ale v letních měsících ho k osvěžení rádi využijí i dospělí.  Dalším výrazným bodem je kopeček vytvarovaný z hlíny ze základů porostlý okrasnou vegetací. Prostor za touto vyvýšeninou pak patří dětem, kde kromě pískoviště mají i další atrakce. Třetí dominantu zahrady pak tvoří hájek, který skladbou stromů plynule navazuje na les. 



Technické údaje

Projekt: Ekonomické stavby

Dodavatel: Ekonomické stavby

Dispoziční řešení: 5 + kk

Užitná plocha: 176,7 m2

Zastavěná plocha: 115,4 m2

Konstrukce: zdicí systém Porotherm, stropní konstrukce z keramických vložek MIAKO, klasický tesařský krov, příčky v podkroví – sádrokarton, vnitřní schodiště dřevěné samonosné, střešní krytina Tondach (ve standardu Bramac - taška Moravská základní), na fasádě osazeny pevné ocelové slunolamy

Výplně otvorů: dřevěná eurookna s izolačními dvojskly (ve standardu plastová eurookna),  vchodové dveře dřevěné europrofil, vnitřní dveře dýhované (ve standardu fóliované)

Klempířské prvky: veškeré klempířské konstrukce jsou ve standardním provedení zhotoveny z pozinkovaného plechu

Podlahové krytiny: keramická dlažba, plovoucí laminátové podlahy

Vytápění: ústřední, zdroj energie tepelné čerpadlo (vrt) + elektrokotel, rozvody v podlaze, koupelnové radiátory  



Slovo majitelů: Proč jsme zvolili Galileo

Zaujal nás jednoduchý kompaktní tvar a moderní architektonický výraz. Líbí se nám jídelna umístěná v nice, zde to není žádná pseudobarokní šestiboká apsida, ale jednoduchý hranol.

Velmi nám vyhovuje řešení obytného srdce domu – propojení obývacího pokoje s kuchyní a jídelnou. Prostor je zajímavě členitý, dobře prosvětlený a má výhled na různé strany. Z obýváku vede francouzské okno na zahradu, krásně sem jde sluníčko, z kuchyňského koutu  na opačnou stranu ke vstupní brance, takže vidíme, kdo přichází. Hezké výhledy máme i od jídelního stolu.

Vnitřní prostory působí vzdušně a otevřeně, každý tu má ale i dost soukromí. Rodiče i děti mají dokonce vlastní šatny a koupelny!

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba