Developeři budou v aukci nabízet neprodané byty

TNBiz, 16.4.2010
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Neprodané byty z developerských projektů míří do druhé veřejné aukce. Chystají ji realitní kancelář Professionals a aukční síň Gavlas, které povzbudil úspěch prvního hromadného prodeje bytů na konci loňského roku, uvedl páteční deník E15.

„Aukce se uskuteční 27. května,“ řekl pro E15 ředitel Professionals Tomáš Duda.

V nabídce se má objevit zhruba třicet pražských nemovitostí od desítky developerů. „Převažovat bude střední cenový segment,“ doplnil Duda. Konkrétní jména developerských firem zatím nechtěl uvést kvůli tomu, že s nimi v těchto dnech finalizují detaily smluv.

Řada významných developerů, i když se potýká s nedostatkem poptávky, se do aukce nepřihlásí, neboť se obává poškození pověsti projektu. Jediný z lídrů rezidenčního trhu, developer Finep, loni vydražil své rezidence z projektu Císařka a projevil zájem o účast v další aukci.

Podle analýzy developerské firmy Ekospol je v Praze neprodaná pětina dokončených projektů, což představuje celkem 2300 volných bytů.

Při první aukci se loni v prosinci dražily čtyři desítky bytů a rodinných domů. Pouze pro jedinou vilu se nenašel zájemce. Přesto se nakonec prodala jen polovina vydražených položek. V aukci totiž, na rozdíl od dražby, není majitel povinen nemovitost prodat. Několik developerů považovalo dosaženou cenu za natolik nízkou, že si byty raději ponechali. Organizátoři chtějí tentokrát předejít rozčarování některých kupujících, jimž developeři nakonec odmítli nemovitost kvůli nízké ceně´prodat. „Vydražitel se okamžitě po přiklepnutí dozví, zda dosáhl limitní ceny,“ vysvětlil Duda.

Vyvolávací cena bude blíž představám developerů.„Začínat budeme na šedesáti procentech aktuálních katalogových cen, minule to bylo čtyřicet procent,“ dodal Duda.

Marek Kuntoš, kuntos@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality