Bezpečný byt pro seniora

S přibývajícím věkem se mění i nároky uživatelů na byt. Byt by se v žádném případě neměl stát nepřítelem. O tom, jak přizpůsobit byt dětem se píše řada článků, jak ale přizpůsobit byt pro seniora, který má také právo na pohodlí a především bezpečí? Společnost 4home nabízí řadu pomocníků, díky kterým můžete byt snadno proměnit.

 

Jistota při pohybu 

Byt pro seniora by neměl být přeplněn nábytkem. Ideální je, pokud se dá kolem něj pohodlně procházet i s pomůckami pro chůzi. Nepřítelem jsou volně položené koberce, o které lze snadno zakopnout, nebo mohou lehce podklouznout. Také vysoké prahy představují jisté nebezpečí. Jistotu při pohybu po bytě získá senior díky holi. Velikost hole si může snadno nastavit, aby výška přesně odpovídala jeho potřebám. Rozšířené zakončení dodává holi bezpečnou stabilitu, na kterou se může spolehnout. Čtyři pomocné podpěrky na konci jsou ukončeny protiskluzovou gumou.

Nepostradatelným pomocníkem je také telefon, díky kterému lze zvolat nejen pomoc, ale také umožňuje snadnou kontrolu. Řada bytů je stále vybavena pevnou linkou, kterou je špatně slyšet. Zesilovač a světelná signalizaci bezpečně a včas uživatele upozorní na telefonát. Přístroj se rozsvítí a začne hlasitě zvonit Výhodou je velice snadná montáž pomocí přiloženého kabelu.

 

Pohodlně z postele

 Především ve stáří je velice důležitá kvalitní postel. Ta by měla být o něco vyšší než klasická, ale zase ne příliš, aby se z ní dobře vstávalo. Pomocníkem při vstávání může být také opora do postele s protiskluzovým madlem. Jednoduše ho lze vsunout pod matraci postele a nechat koukat pouze madlo.

Pokud je čas strávený v posteli delší, senioři ocení oporu do postele. Natřásání polštáře již bude minulostí. Polohovatelná opora nabízí čtyři volitelné polohy a zvýší pohodlí nejen při čtení, ale také ochrání před ohýbáním páteře a bolestí zad.

 

Nebezpečí v koupelně

Asi nejvíce nebezpečí číhá v koupelně.  Podlaha je kluzká, z vany se špatné vylézá a ve sprše je čím dál obtížnější stát.

Kluzké povrchy lze vybavit protiskluzovou rohožkou, která zabrání uklouznutí na mokrém a mýdlovém povrchu. Problémy se stabilitou vyřeší stoličku určená přímo do sprchového koutu. Usnadnit pohyb ve vaně či sprchovém koutě dokáže bezpečnostní madlo. Stačí jej jen pomocí dvou přísavek připevnit na hladký povrch v libovolné poloze.

Při koupání ve vaně se nabízí více řešení. Jedním z nich je opora k vaně. Vysoká opora k vaně usnadňuje vstup do vany a výstup z ní. Vanu je též možné vybavit sedačkou do vany, která zajistí maximální pohodlí a bezpečí. Konstrukce je z chromovaných trubek, nastavitelné rámy na všechny typy van se šířkou 60 až 70 cm.

S přibývajícím věkem je také stále obtížnější zvedání z toalety.  Nástavec na WC je určen speciálně pro lidi, kterým již činí potíže vstávání bez opory. Je vyroben z pevného plastu, hliníková držadla jsou z části potažena protiskluzovou gumou. Velice jednoduché a bezpečné připevnění lze použít na všechny typy WC.

 

Veškeré produkty lze objednat z katalogu společnosti 4home, který si lze zdarma vyžádat na internetových stránkách www.4home.cz, nebo přímo v internetovém obchodě www.4home.cz. Najdete zde i řadu dalších produktů, které učiní Vaši domácnost bezpečnější.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky