Jak se staví bazén

Zapuštěné bazény Marseille nabízejí zákazníkům mnoho výhod. Vznikají za použití bazénové fólie a díky tomu je možné vytvořit bazén přesně podle požadavků nového majitele. Bazénová fólie umožňuje vytvořit bazén prakticky jakéhokoli tvaru i rozměrů. Při budování bazénu se postupuje v několika navazujících krocích. Ty popisuje specialista firmy Marimex Jiří Kunc.

Vybíráme si ideální bazén

„Každý chce na začátku bazén, ve kterém by mohla celá rodina plavat. Při společném upřesňování možností, finančních i prostorových, pak ale většinou dojdeme k závěru, že takový plán je prostě nereálný. Vždycky pak hledáme nějaké kompromisní řešení,“ popisuje specialista první kroky k novému bazénu, které se obvykle odehrávají během osobní schůzky s klientem.

Vznikne projekt, jehož výsledkem bude bazén odpovídající možnostem a potřebám nového majitele. Kdo chce v bazénu skutečně plavat, měl by volit obdélníkový tvar, který při stejné vodní ploše nabízí delší dráhu pro plavání. Musí se ale smířit s velkými prostorovými nároky i finanční náročností. Někomu záleží především na designu a bohatě mu stačí menší vodní plocha. V letních dnech se chce prostě „smočit“ nebo bazén buduje pro děti. Může pak mít zájem o bazén s atraktivním neobvyklým tvarem, který přesně doplní koncepci zahrady.

Na místě pak dodavatel provede zaměření zastřešení a předá klientovi stavební dokumentaci. Když už si zákazník s dodavatelem bazénů vyjasnili svoje představy, vytvoří prodejce cenovou nabídku a obvykle si vyžádá platbu zálohové faktury.

Jak probíhá samotná stavba bazénu

První práce na novém bazénu provádí najatá stavební firma. Vyhloubí (obvykle pomocí bagru) bazénovou jámu, která se pak ručně začistí. Stavbaři podle připraveného projektu budují rozvody, sání a další technologie, které zajišťují funkci bazénu. Vybetonují takzvanou bazénovou vanu.

Pak začíná specializovaná práce firmy Marimex. „Přivezeme na místo bazénovou fólii v rolích, vypadá to trochu jako linoleum. Na místě se vyvařuje do potřebného tvaru. Hlavní výhodou metody, kterou používáme pro zapuštěné bazény, je absolutní svoboda. Nejen ve výběru tvaru a rozměrů bazénu, ale i pokud jde o barvu a materiál,“ popisuje Kunc.

A jak dlouho dopředu musíme podle něho začít se stavebním projektem, než bude náš vlastní bazén skutečně hotový? „Celá realizace, od prvního výkopu až do chvíle, kdy můžeme začít napouštět vodu, trvá v optimálním případě necelé dva měsíce. Pokud byste to chtěli stihnout rychleji, mohlo by se takové spěchání promítnout do kvality odvedené práce, především ze strany stavebních firem. Musíme také počítat s dobou nutnou pro zrání betonu a podobně. Ovšem pozor, vůbec do délky realizace stavby nepočítám byrokracii na úřadech, která se může dost protáhnout.“ U bazénů do 40 m2 vodní plochy sice nepotřebuje investor stavební povolení, je však nutné provést ohlášení stavby.

I když může stavba bazénu vypadat jako velmi náročný úkol, specialisté Marimexu vás všemi úskalími provedou doslova krůček po krůčku: „Lidé většinou nemají moc přesnou představu, jaký bazén chtějí a co s tím souvisí. A vůbec to nevadí, na nás je provést je celým procesem a vytvořit pro ně ideální místo pro relaxaci.“

 

Vše co jste chtěli vědět o bazénech, ale báli jste se zeptat.. vám přináší naše příloha



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Bazeny, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bazeny