Topení III.díl - Kotle na pevná paliva

Kotle na pevná paliva jsou zajímavou alternativou k ostatním zažitým zdrojům tepla. A přitom jde vlastně o návrat do velmi blízké minulosti! Pohodlí, které nám poskytla elektřina a plyn, je v naší historii jen kapkou v moři času. Do té doby jiné zdroje než uhlí a dřevo neexistovaly. Je zajímavé sledovat, že obliba retro stylu neovlivňuje jen módu, ale díky novým technologiím se vrací i staré postupy vyrábění tepelné energie. V moderních kotlích se palivo nejdříve zplynuje a teprve poté shoří. I proto dosahují účinnosti až 85 % a protože dřevo a uhlí jsou dnes nejlevnějšími palivy vůbec, stávají se kotle na pevná paliva plnohodnotným alternativním zdrojem, který dokáže snížit náklady. Pokud nemáte kotel jak přepravit, můžete si v hobbymarketech OBI půjčit přívěsný vozík.

Tajemná „biomasa“

Pevnými palivy se v zásadě rozumí uhlí nebo biomasa. Co se vlastně za tímto tolik skloňovaným názvem skrývá? Biomasou můžeme nazvat širokou škálu paliv od zbytků rostlinných nebo živočišných těl. Biomasou mohou být dřevní piliny, kůra stromů, seno či sláma, nebo těla mrtvých zvířat. Hovoříme-li však o biomase jako topivu, jde u nás zásadně o biomasu rostlinného původu, především dřevní hmotu. Konkrétně to mohou být celá polena (topení na dřevoplyn), dřevní štěpka (odpad z pily), dřevěné brikety, hobliny, piliny nebo peletky. V zásadě ale vždy přikládejte tím palivem, pro které je kotel konstruovaný. Největší výhoda biomasy spočívá v její ekologické šetrnosti, protože vydává zanedbatelné množství škodlivých zplodin při spalování. Zároveň jde o ještě stále levnější palivo v porovnání s plynemelektřinou. V některých případech lze dokonce získat dřevo zdarma svépomocnou těžbou. Ovšem opět – nejde o řešení pro každého. Nemusíte být milovníkem práce v lese, štípání polen a samotné dřevo má také obrovské nároky na prostor a uskladnění. Pokud vám ale vůně dřeva a fyzická aktivita v moderním shonu chybí, je pro vás kotel na pevná paliva dobrou volbou. Jeho obsluha v konečné fázi není nijak složitá, protože všechny nové kotle disponují zásobníkem, který sám doplňuje masu do kotle.

Přiložte si uhlím

Když se zaměříme na uhlí, jeho účinek na životní prostředí by se mohl zdát o dost horší, především pak ve starých kotlích, kdy účinnost spalování klesá hluboko pod stanovené limity pro emise oxidu uhličitého. Ovšem u moderních zařízení se tohoto efektu není třeba tolik obávat. Uhlí lze dělit podle druhu na černé, hnědé a koks. Podle velikosti je dělíme na průmyslové směsi, drobné krupice, hrášek, ořech, kostku a topnou směs. I když jsou kotle na uhlí poměrně velké a nevejdou se kamkoliv, jejich obsluha je nenáročná a stejně jako u dřeva je cena stále nižší než u plynu a elektřiny. Nebude tomu tak ale dlouho, protože uhlí s největší pravděpodobností čeká ještě tužší ekologická daň.

ŽIVÝ OHEŇ

Příroda ovládaná živly fascinovala člověka od pradávna a neméně nás přitahují i dnes. Také vás vždy překvapí magnetismus, kterým voda nebo oheň přitahuje vaše smysly? Jak dlouho jste se bez hnutí dokázali kochat pohledem do mořského příboje nebo kroutících se plamínků ohně? A není to mnohem příjemnější než sledování televizní obrazovky? Odpočinout si po dlouhém pracovním dni pohledem do sálajícího ohně je dnes dostupné téměř všem. Oheň je živoucí energií. Dokáže ničit i pustošit, ale bezpečně planoucí za dvířky vašich krbových kamen přináší klid, pohodu a především živelné teplo, které promění atmosféru vašeho domova k nepoznání. Můžete si být jisti, že pohled do sálajícího krbu nebo krbových kamen zkrátka neomrzí. Budete překvapeni, jak může krb změnit dispozici prostoru vašeho domu. Je to majestátný kus nábytku, který se stane dominantou pokoje. Dokáže členit prostor a vymezovat přechod z jedné místnosti do druhé. Podle toho, jaký z nepřeberného množství materiálů si na jeho stavbu vyberete, bude působit elegantně nebo se z vašeho pokoje stane přívětivý a útulný koutek.

Vzhled není vše

Škála nejrůznějších typů krbů, krbových kamen nebo krbových vložek je opět široká a je dobré řídit se zlatým pravidlem – nejlepší radu získám od odborníka. Možná si ale koupí nejste zcela jisti a potřebovali byste alespoň základní přehled o možnostech živého ohně v domě. Navzdory tomu, že je potřeba takovýto krok pečlivě naplánovat, většina lidí nakonec volí podle vzhledu. Pojďte se přesvědčit o tom, že vzhled je rozumné řešit opravdu až na posledním místě. Rozmýšlíte se, kam krb nebo kamna umístíte? Nedumejte nad tím dlouho. Jak klasický otevřený krb, tak krbová vložka nebo kamna musí vyústit do komína, tedy krb stavíme ke zdi, ve které je komín zabudovaný. V nejhorším si ho můžete nechat postavit dodatečně, ale nezapomeňte na správný průměr, který musí odpovídat kouřovodu. Další podmínkou je dostatečná účinná výška komínového tělesa. Na dobrý tah komínu má vliv i směr, rychlost a síla větru v okolí a správné stavebně technické řešení krbu. O minimální výšce komína je vhodné se poradit s prodejcem a často také s kominíky, kteří mají s čištěním zanesených a nefunkčních komínů bohaté zkušenosti. Nemusíte si ale zoufat, dnes jsou bez problémů k dostání například speciální ventilátory, které uměle zajišťují dobrý odtah komínů i s malou účinnou výškou.

Oheň za sklem – krbové vložky

Krbové vložky jsou v poslední době ohromně populární. Můžete si myslet, že schovávat oheň za skleněná dvířka, když můžete mít krb otevřený, je zbytečné. Možná změníte názor poté, co vám neuhlídatelné vyskakující oharky propálí podlahu, šlápne na ně váš domácí mazlíček nebo si s nimi dokonce bude chtít pohrát vaše dítě. Prostor před krbem a krbovými kamny je kromě toho místem, kde zanecháváme kousky třísek od naštípaného dřeva, popel nebo nám upadnou sem tam použité zápalky. Létající jiskry jsou hlavním nepřítelem dřevěných podlah a kobercových krytin. Tradičně se tedy oblast kolem krbu pokládala keramickými dlaždicemi, dnes se ale na dřevěné podlahy i koberce pokládají i jiné materiály jako bezpečnostní tvrzené sklo a do dřevěné podlahy se zapouštějí kovové pláty nebo se rozprostírá betonová probarvená mazanina. Uzavřením ohně navíc výrazně zvýšíte efektivitu a výhřevnost topného tělesa, protože sálavé teplo otevřeného krbu ztrácí intenzitu s tím, jak se od něj vzdalujete. V uzavřené krbové vložce s účinností až 80 % výrazně klesá produkce popela, významně klesá spotřeba paliva a snižují se emise spalin.

Jakou krbovou vložku a kam?

Situace s pořízením krbové vložky je obecně trochu složitější než třeba u krbových kamen. Jednoduše řečeno, nemůžeme ji jen přivést, zapojit a hned topit. Krbová vložka se musí obestavět nebo i obložit a je proto rozumné její stavbu plánovat dopředu. Za určitých okolností je možné vložku instalovat i přímo do bývalého otevřeného krbu, čímž opět zvýšíme jeho účinnost spalování.

Trh nabízí dva druhy krbových vložek. Jednoplášťové fungují na principu samovolné regulace vzduchu a jejich výhoda spočívá v lepších akumulačních vlastnostech. Déle se zahřívají, ale zůstávají teplé, i když už palivo nehoří. K chodu a rozvodu tepla si vystačí bez ventilátoru, tím pádem jsou méně hlučné. Oproti tomu dvouplášťové krbové vložky využívají nuceného oběhu teplého vzduchu, který se ohřívá mezi dvěma plášti a poté je rozváděn po místnosti. S pomocí ventilátorů je schopná vytopit i více místností najednou.

Návrat k tradici - krbová kamna

Krbová kamna jsou hitem. Spojují tradici našich českých chalup, které se bez klasických kachlových kamen neobešly, a spíše západní trend z Anglie a Francie, kde naopak hrály důležitou roli otevřená ohniště a krby. Krbová kamna přinášejí bezesporu hned několik výhod. Jejich zabudování do interiéru je v porovnání s krby nebo vložkami podstatně jednodušší a odborník ho provede téměř okamžitě. Nejsou tolik náročná na prostor ani na průměr komínu, který často nemusí být větší než 100-150 mm. Spotřeba dřeva je tím pádem úměrně menší, asi 1,5 – 3,5 kg za hodinu podle výkonu, účinnosti nebo kvality dřeva. A pokud se obáváte, že vám krbová kamna neposkytnou stejný prožitek z pohledu do plamenů, jako otevřený oheň v krbu, v nabídce lze nalézt i kamna se sklem velikosti krbových vložek. Vysoké popularitě krbových kamen také nahrává jejich dostupná cena, která se vám při správném přitápění vrátí v podobě ušetřených peněz za běžné energie. Oproti vytápění zemním plynem se dá například v běžném domě ročně ušetřit i dvacet tisíc korun a při porovnání s topením elektřinou ještě více. Moderní krbová kamna totiž mají až 83% účinnost hoření, při kterém vzniká minimum popela.

Velký výkon ještě neznamená výhru

Jak ale vybrat ty správné? Prolistovali jste katalog nebo prohledali internet a zjistili, že výrobců, stejně jako druhů krbových kamen, je obrovské a nestravitelné množství? Zkuste si výběr zúžit na co nejmenší okruh. Zamyslete se, k čemu budou vaše kamna sloužit především. Plánujete je jako hlavní zdroj tepla na chatu či chalupu? Nebo uvažujete o snížení nákladu na topení ve svém bytě či domě a s pomocí krbu se budete snažit ušetřit na plynu a elektřině? Možná ale jen milujete zvuk praskajícího dřeva a svůj obývací pokoj, jídelnu nebo pracovnu si už bez této dekorace nedokážete představit. Na základě účelu totiž zvolíte výkon krbových kamen, který je pro jejich komfortní fungování nemálo důležitý. Rozhodující je, kolik kubických metrů si přejete kamny vyhřát. Obecně se můžete řídit vodítkem, že 1 kW výkonu kamen stačí k vytopení 20 m3 prostoru. Zvýšenou pozornost věnujte v tomto případě také komínu, který musí danému výkonu odpovídat! Proč si přiměřený výkon tolik hlídat? Předimenzovaná kamna, která mají pro vaše potřeby příliš velký výkon, nemůžete pořádně roztopit – v místnosti by bylo příliš horko. Proto vám nezbývá nic jiného, než neustále škrtit přívod vzduchu, což má nepříjemné následky. Kamna dehtují a kouří, nadměrně špiní skleněná dvířka a navíc si mnohem rychleji zanesete komín. Opakem jsou přirozeně poddimenzovaná kamna, tedy s příliš malým výkonem, která vytopení místnosti neutáhnou. Kamna tedy chtě nechtě neustále přetápíme, což je postupem času poškozuje a některé díly mohou popraskat nebo se zkroutit.

Kamna jako hlavní zdroj?

Účinnost krbových kamen se pohybuje mezi 40 a 80 procenty. Teplo mohou v pokoji kumulovat dvěma způsoby, podle nichž se také kamna dělí na dva typy. Jednoplášťová sálavá kamna jsou vhodná pro vytápění pouze jedné místnosti, ale jejich sálající teplo rychleji prohřeje místnost. Oproti tomu dvouplášťová konvekční kamna ohřívají vzduch v mezeře mezi dvojitým pláštěm, ten stoupá a šíří se po místnosti.

Vytápění více místností – teplovodní výměníky

Kamna se dají využít i na plný úvazek pro vytápění více místností. Dosáhnout se toho dá pomocí teplovodního výměníku. Kamna nebo krb s teplovodním výměníkem umožňují napojení na teplovodní trubky a rozvedení tepla do radiátorů v okolních místnostech. Díky teplovodnímu výměníku tak lze využít získanou energii z kamen či krbu k vytápění celého domu.

Při vytápění pomocí výměníku je důležité vhodně zvolit optimální výkon kamen. Jde jak o volbu výkonu kamen „do vzduchu“ (výkon předávaný do prostoru, kde jsou kamna umístěna), tak zejména o výkon kamen do „do vody(výkon zajištěný teplovodním výměníkem napojeným na systém topení). Při nízkém výkonu výměníku je nemožné vytápět všechny prostory, při příliš vysokém bude docházet naopak k přetápění místností, znečišťování kamen a nadměrnému zanášení komínu. Řešením při nadměrném výkonu kamen „do vody“ je akumulační nádrž, kde se díky výkonu výměníku vytvoří dostatek zásob teplé vody pro chvíle, kdy nebude možné do kamen pravidelně přikládat.

U kamen je horko

Nezapomeňte ani na takové zdánlivé maličkosti, jako je povrch, na kterém kamna budou stát. Podlaha musí být bezpodmínečně z nehořlavého materiálu. Jestliže se vám to nezamlouvá třeba z estetických důvodů, uděláte nejlépe, když si pořídíte izolační podložku z plechu či skla. Ta ovšem musí přesahovat ze všech stran minimálně o 10 cm, vepředu pak určitě o 30 cm. Uvědomte si také, že v bezprostřední blízkosti kamen nevydržíte sedět dlouho – umístit sedačku a křesla přímo u nich by nebyl dobrý nápad.

Zdroj: OBI

Čtete také

Topení I.díl - Plynový kotel

Topeni II.díl - Elektrické vytápění

Topení IV.díl - Základem je kvalitní palivo



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky