Rozhovor: Inteligentní domy chrání, šetří a baví

Pokud navštívíte jakýkoliv veletrh či výstavu, týkající se bydlení, určitě na většině z akcí natrefite na téma "digitální nebo inteligentní domácnost". Pojem inteligentní domácnost je totiž poslední dobou velmi v kurzu a získává na čím dál větší atraktivitě. Proč tomu tak je,  a proč je výhodné se zamyslet nad tímto doplňkem při stavbě nového domu se dozvíme z následujícího rozhovoru s předsedou představenstva společnosti Insight home panem Janem Průchou.


 

1)         V posledních několika letech se stále častěji mluví o inteligentních domech, inteligentních domácnostech. Co si vlastně pod tímto spojením má klient přesně představit?

Na úvod mi dovolte malou odbočku. Lidé se už od nepaměti obklopovali služebnictvem. Ne proto, že byli jen zhýralí, ale především proto, že jim usnadňovali a zpříjemňovali život. Kdo z vás by si nepřál, abyste měli doma vždy uklizeno; když ráno vstanete abyste měli připraveno čerstvé pečivo a svoji oblíbenou kávu nebo čaj; když začne pršet, tak abyste měli jistotu, že jsou zavřena všechna okna; když je nedostatek vláhy, tak abyste měli zavlaženou zahradu; abyste měli vždy posekanou trávu; když začne silný vítr, aby byly zataženy venkovní markýzy a vytaženy všechny žaluzie nebo aby byl váš dům v bezpečí, když nejste doma. Bohužel služebnictvo, které se o to vše staralo, si mohli dovolit jen ti „vyvolení“. Dnes si tento komfort může dopřát většina z nás – říká se tomu, dost nešťastně, inteligentní domácnost.

 

Ale zpátky k otázce, obecně se dá říci, že inteligentní dům zajišťuje optimální vnitřní prostředí pro komfort osob prostřednictvím stavební konstrukce, techniky prostředí, řídicích systémů, služeb a regulace, měření a automatizace. Je efektivní ekonomicky, energeticky i z hlediska působení na vnější prostředí a umožňuje víceúčelové použití a rekonfigurace. Takto pojem inteligentní dům definují na ČVUT, kde vloni vznikl nový studijní obor Inteligentní budovy. Základními pilíři inteligentního domu jsou pohodlí, zábava, bezpečí, úspory a ekologie

 

Laicky řečeno není nikdy chytřejší než vy, ale spoustu věcí vám usnadňuje, šetří tepelné zdroje a nikdy na nic nezapomene – tedy, žádný pán, ale dobrý sluha. Na to, jak takový dům funguje se můžete podívat zde: www.insighthome.eu/inHome-film.html

 

2)         Jaké výhody nabízí inteligentní dům oproti klasickým domům?


Částečně to vyplývá z předešlé odpovědi. Řídicí systém může integrovat do jednoho jednoduchého ovládacího panelu všechny elektrické a elektronické systémy, které se v klasickém domě vyskytují – například vytápění a chlazení, systém řízení a ovládání žaluzií, elektronický zabezpečovací systém, kamerový systém, centrální vysavač, internet nebo komponenty audia, videa, satelitu a televize. Navíc, cokoli co můžete ovládat, když jste doma, můžete ovládat i odkudkoli na světe, kde je připojeni k internetu. Na dálku tak můžete mobilním telefonem dům odkódovat a údržbáři otevřít technické prostory, podívat se na libovolnou kameru, odložit vytápění, když jste se nečekaně zdrželi na služební cestě, v hotelu si pustit vaše oblíbené filmy nebo hudbu přímo z úložiště ve vašem domě a nebo si zapnout saunu, když se vracíte z hor.

 

3)         Jak takový inteligentní dům vypadá, jsou patrné nějaké diference oproti klasickému domu?

Na první pohled se nijak podstatně neliší. To, čeho si jako první v inteligentním domě všimnete je, že v chodbách, obývacích prostorech nebo technických místnostech nejsou různorodé panely pro vytápění, domácího vrátného, klimatizaci, zabezpečovací systém nebo v obývacím pokoji není hromada dálkových ovládání. Vše se v inteligentním domě ovládá pomocí intuitivních dotykových panelů, jejichž uživatelské rozhraní je na ovládání jednodušší než ovládání mobilního telefonu.

 

Zásadní rozdíl je v elektroinstalaci – která však samozřejmě není vidět. V inteligentním domě se liší rozvody světelných okruhů a jejich vypínačů, které jsou vždy taženy do hvězdy a každý zvlášť ukončen v rozvaděči a dále je zásadně posílena strukturovaná kabeláž, pomocí které se ovládají všechny požadované spotřebiče. Již mnoho let se dají ovládat měřící a regulační systémy vytápění, osvětlení a žaluzií nebo audiovizuální technika – tedy doména fandů a nadšenců. Až v podstatě v posledním roce se na našem trhu objevují běžné spotřebiče, které je možné centrálně řídit – tzv. IP READY spotřebiče. Jedná se například o pračky a sušičky, všechny možné trouby, ledničky, kávovary, vysavače nebo zavlažovací systémy a sekačky na trávu.

 

4)         Jak dlouho trvá realizace inteligentního domu, předpokládám, že instalaci provádí specialisté a nikoliv majitel domu?

Elektroinstalace, která jak bylo řečeno, je náročnější, prodlouží stavbu o týden, nebo dva.

Vlastní implementace inteligentního systému trvá dle velikosti nemovitosti a požadavků uživatelů od jednoho týdne do měsíce. Následně, podle toho, jak uživatelé zjišťují, jaké funkce častěji používají nebo by chtěli ještě dodatečně realizovat, tak v rámci implementace se systém ještě upravuje k úplné spokojenosti uživatelů.

 

5)         Jak je nákladná realizace takového inteligentního domu? Předpokládám, že u většiny lidí převládá názor, že se jedná o finančně velmi nákladnou investici.

 

Je pravda, že počáteční investice jsou o něco vyšší. Výhodou však je, že není nezbytné vše pořídit najednou. Nejdůležitější je investovat do „inteligentní“ elektroinstalace tak, aby se později dala kdykoliv rozšiřující inteligence realizovat. Cena se řídí jednoduchým pravidlem 10/20: Cena inteligentní elektroinstalace je o 10 až 20 procent vyšší, než ta konvenční. Tedy, stojí-li konvenční elektroinstalace na 150 m2 dům 300.000 , tak ta inteligentní stojí o 30.000 do 60.000 více. Uděláte-li tuto investici, máte jistotu, že do budoucna můžete realizovat jednotlivé komponenty inteligence. Tím se stává inteligentní bydlení dostupné opravdu široké veřejnosti.

 

Cena kompletního inteligentního systému pak stojí přibližně 10 až 20 procent z ceny celé nemovitosti. Ale znovu dodávám, dá se pořizovat postupně po jednotlivých modulech.

 

6)         Jak vypadá taková komunikace s klientem, který se rozhodne pro inteligentní dům? O jaké ovládací prvky mají klienti největší zájem?

 

K celkovému úspěchu realizace jsou klíčové čtyři body: Konzultace a plánování – Odborníci z naší společnosti se podrobně seznámí s vašimi představami o moderní domácnosti a představí vám možnosti řešení inHome (www.inHome.cz). Projekt – na základě podrobné analýzy fungování celého systému vypracujeme detailní realizační projekt a cenovou nabídku. Realizace – klientovi zajistíme dodávku na klíč počínaje rozvodem silnoproudé a slaboproudé sítě, až po osazení jednotlivými komponentami a naprogramování celého systému. Rozvoj, údržba, servis - s tím, jak se mění životní styl klientů se můžou měnit i požadavky na dům. Proto nabízíme další rozvoj a údržbu celého systému dle jejich požadavků.

 

Naši klienti nejvíce oceňuji efektivní řízení tepelných zdrojů, které umožňuje výrazným způsobem snížit spotřebu energií. Dále pak integraci zabezpečení domu včetně infračervených závor, hlídající například přístup dětí k bazénu. Velmi užitečná je i vzdálená správa domu. Ženy pak především oceňují zjednodušení domácích prací ­– mají tak více času na rodinu a na sebe.

 

 

7)         Je řešení inteligentního domu náročnější na energii?

 

Na jednu stranu je samozřejmé, že dotykové panely, různé stand-by režimy, trvalý chod centrálního systému atp. zvyšují spotřebu elektrické energie, na druhou stanu však dochází k zásadním úsporám energií vytápění a chlazení. Proto platí, že investice do realizace inteligentního systému včetně jeho provozu se uživateli z hlediska elektrické energie vyplatí. 

 

8)         Je výhodnější inteligenci domu začlenit již do hotového domu nebo raději při jeho výstavbě?

 

Mnoho funkcí inteligence se dá řešit již bezdrátově – tedy i do hotových bytů a domů. Omezení v podstatě spočívá pouze v tom, že bezdrátově zatím nelze přenést elektrickou energii. Toto řešení je sice dražší, než „drátová“ varianta, ale výhodou je, že není potřeba žádných stavebních úprav. Samozřejmě je nejvýhodnější podchytit realizaci ve fázi projekce.

 

9)         Co se stane v případě výpadku řídicího systému?


Řídicí systém bývá nazýván srdcem nebo mozkem domova, což k podobným obavám svádí. Systém inHome, který my dodáváme, je však přitom jen zastřešujícím prvkem, který integruje ostatní subsystémy do jednoho celku ovladatelného pomocí jednoho zařízení. V případě, že by inHome postihla porucha, budou ostatní systémy fungovat naprosto normálně.

 

10)     Centrální systém je přeci jenom počítač, jak je spolehlivý?

 

Centrální systém je počítač, ale naprosto odlišný od PC. Jedná se o na míru vyvinuté zařízení, které obsahuje jak hardware, tak software od jednoho výrobce, a tak není problém s kompatibilitou. Je naprosto stabilní a bezúdržbový. inHome využívá nejspolehlivější systém AMX, který používá například Bílý dům nebo americká armáda.

 

11)     Je možné někde spatřit takový inteligentní dům na vlastní oči a jak se říká osahat si ho ? 

 

O inteligentních domech se toho dá opravdu hodně napsat, ale nejdůležitější je, aby měl klient možnost si vše vyzkoušet, jak se říká, na vlastní kůži. Proto jsme vybudovali v Praze 4 – Cholupicích Centrum inovací pro technologie inteligentního bydlení – www.CITIB.eu – které je otevřeno pro veřejnost. Cílem Centra inovací je prezentovat široké i odborné veřejnosti ty nejnovější trendy v oblasti moderního bydlení.

Máte zájem o návštěvu inteligentního domu, chcete vědět více informací ? Napište nám 

Další články o inteligentních domech:

Inteligentní dům – trend moderního bydlení 

Jak vznikne takový inteligentní dům a kolik to stojí ? 

Poradna Digitální domácnost  

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky