Do módy se dostávají originální nástěnné mozaiky i mozaiky jako dekorace bytu

Nástěnné mozaiky, podtácky, originální hrnky i sady z „lámané keramiky“ začínají být v podzimním a předvánočním čase „dárečkový“ hit. Ručně vyráběné mozaiky si přitom může doma složit každý milovník nevšedních předmětů, neboť mozaika dle jeho výběru obsahuje i papírovou šablonu. Součástí sady jsou tedy šablony, keramické střepy a lepidlo na keramický obklad, pomocí nichž může každý vytvořit ojedinělý dárek. Autorkou nového dekoračního směru i nápadu je Kamila Dvořáková.

 

„Věříme v šikovné české ruce, a proto jsme přinesli na trh novinku v podobě barevné mozaiky, jež má v domácí dekoraci široké využití. Jde o mozaiky v kompletním balení pro šikuly, kteří si rádi zkrášlí domov vlastníma rukama milými obrázky pro každou místnost,“ říká k tomu autorka Kamila Dvořáková, majitelka e-shopu s dekoračními a nástěnnými mozaikami Hajovna.EU. „Primárně je box ale určený pro práci hrou rodičů a jejich dětí. Společná práce stmeluje kolektiv i rodinu, a pokud je ta práce navíc milá, jistě se každému podaří ozvláštnit dům, byt nebo i kancelář s patřičnou láskou,“ dodává Kamila Dvořáková.


Mezi mozaikami se šablonou na domácí poskládání jsou velmi oblíbené ty nástěnné, nejvíce však jdou na odbyt drobná keramika, jako je hrneček „sušina“, tác s podtácky „trní“, ale i zajímavé obrázky s nejrůznějšími motivy. Mezi motivy je například anděl, rapsody, obraz lázeňského Šviháka, tančící dvojice, čarodějná kočka a další.

 

A využití těch nástěnných mozaik?

Mohou se stát zajímavým dekoračním prvkem v obkladech i dlažbách chodeb, kuchyní a koupelen, nebo přitažlivým detailem mezi kuchyňskými obklady. Mozaikový obraz je nejen krásný dárek, ale také možnost jak mít na stěně originální umělecké dílo. Využití mozaik je velmi široké a v souvislosti s kvalitou materiálu, z jakého jsou vyrobeny, lze počítat s jejich odolností. Mozaiková dlažba z různě barevného mramoru překonala tisíciletí, lze ji najít na podlahách zachovaných antických domů.

 

Jak začala s tvorbou mozaik sama autorka?

Nápad vznikl při rekonstrukci vlastního domu v Mimoni, víceméně pro oživení stěn kolem schodiště. Vytvořila jsem pět různých mozaik ze zbytků obkladové keramiky. Mozaiky se zalíbily dětem i dospělým. To, že bych mohla vyrábět takové obrázky i pro jiné, však vyžadovalo poměrně úsilí a sebezdokonalení se v této disciplíně,“ říká k tomu Kamila Dvořáková. „Než tento nápad vůbec vznikl, občas se mi zdávalo, že mám vlastní obchůdek. Vzbudila jsem se ale těsně předtím, než jsem zjistila, co v něm prodávám,“ dodává se smíchem Kamila Dvořáková, autorka dekoračních mozaik ze serveru Hajovna.EU.

 

Více o originálních mozaikách, jednotlivých typech a aktuálně prodávaných ručně vyráběných sadách se dočtete na stránkách www.hajovna.eu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy