Moderní fasáda z materiálů Lindab

Liberecký rodinný dům se pyšní moderní fasádou zhotovenou z předlakovaných plechů Lindab. Návrh zavěšení, zpracování kazet a následné provedení je dílem firmy JASTER, rovněž z Liberce. Po konzultaci se společností Lindab byl jako surovina vybrán plech 0,6mm s povrchovou úpravou HB polyester. Tento povrch je špičkou sortimentu s nejvyšší životností a odolností vůči UV záření.

 

Náročné dílenské zpracování prvků tak jde ruku v ruce s životností materiálu. Jednotlivé kazety jsou přesně vyrobeny a osazeny na vodící lišty. Kazety jsou vzájemné zasunuty na drážku a tvoří tak kompaktní celek. Fasáda je prosta veškerého vnějšího kotvení. Povrch není ničím rušen. Současně tloušťka plechu 0,6mm zajišťuje dostatečnou tuhost a odolnost vůči vlnění při zahřívání plochy sluncem. Příznivé jsou také hodnoty teplotní roztažnosti, poněvadž plech Lindab je ocelový. Surovina byla dodána ve svitku, čímž se oproti tabulovému plechu omezil prostřih na minimální míru. Nespornou výhodou tohoto systému je flexibilita, které se spol. JASTER podařilo dosáhnout. Velikost kazet je variabilní a při výrobě se zvolila taková velikost, která odpovídala rozměrům konstrukce.

 

Nezanedbatelným hlediskem je také cena – v porovnání s podobnými systémy byla velice příznivá i při použití vyšší třídy materiálu. Fasáda rodinného domu je příkladem neobvyklé realizace na zakázku s perfektním zpracováním a přijatelnou cenou. Majitel se tak může řadu let těšit z ryze originálního stavebního prvku.

 

Ocelová elegance

Základní surovinou pro unikátní fasádu rodinného domu v Liberci je speciální žárově pozinkovaný svitkový ocelový plech s označením Lindab PLX o šíři 670mm, který se běžně používá jako tradiční falcová krytina všeobecně známá pod názvem Lindab Seamline. Jde o zcela unikátní materiál vyznačující se vysokou životností, stálobarevností a vynikající zpracovatelností. Použitá jemnozrnná ocel je dobře tvárná, i přesto že tloušťka plechu je 0,6mm. Lze jej ohýbat a překládat, kopíruje všechny tvary a úhly střešních rovin i svislých stěn. Architektům tak dává absolutní volnost nejen ve využití, ale dokonce i ve volbě barevného ladění. Lindab Seamline nabízí výběr z 15 barev a  životnost  nejméně 50 let bez nutnosti natírání nebo jiné zvláštní údržby. Výrobce poskytuje záruku na 30 let.

Více informací na www.lindabstrechy.cz nebo www.lindab.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba