Recept na víkend – jednoduše a chutně

Možná vyzkoušíte náš jednoduchý a chutný recept na víkend, možná vás inspirujeme. V každém případě, dobrou chuť a pěknou sobotu a neděli.

Rozstrouhejte vejce do chutné polévky

Recept pro 2 - 3 osoby

Suroviny:

1 větší pórek, 2 střední mrkve, kousek másla, 1 lžíce hladké mouky, 3 l studené vody, 2 vařená vejce, špetka bílého pepře a muškátového oříšku, sůl

Postup:

Pórek zbavíme starších listů a mrkev oškrábeme, oboje umyjeme ve studené vodě. Pórek i mrkve nakrájíme na tenká kolečka. V  hrnci rozehřejeme máslo (nebo olej) a kolečka zeleniny na něm  osmahneme, dále lehce zaprášíme hladkou moukou a promícháme. Do hrnce dolijeme studenou vodu, osolíme a přidáme špetku pepře a špetku muškátového oříšku a dobře promícháme. Do menšího hrnečku dáme vařit 2 umytá vejce, která vaříme 4 - 5 minut. Po uvaření je necháme několik minut ponořená ve studené vodě (lépe se potom loupou). Zatím vaříme základ polévky po dobu cca 20-25 minut. Ochutnáme, zde je polévka dost slaná, kořeněná a zelenina měkká, pak odstavíme. Mezitím oloupeme vejce. Když polévka částečně zchladne, rozstrouháme do ní na jemném struhadle celá vejce. Polévku již nevaříme, ale můžeme okamžitě podávat. Polévka je lehká, ale díky vajíčku přesto vydatná. Pro chuť přidáme nasekanou pažitku, nebo petržel kudrnku.  

Zabalte jednoduše závin s anglickou slaninou

Recept pro 2 - 3 osoby

Suroviny:

Listové těsto, 1 menší hlávka bílého zelí, 200 g nakrájené anglické slaniny, 1 vejce, kmín, sůl

Postup:

Kupované listové těsto na závin rozválíme válečkem obvyklým způsobem. Rozválené těsto poklademe anglickou slaninou (tak, aby se nepřekrývala), vynecháme všechny okraje. V hrnci rychle podusíme nadrobno nakrájené, lehce osolené hlávkové zelí s kmínem (nesolíme mnoho, nebo vůbec, protože anglická slanina je dost slaná). Až zelí vychladne, v tenké vrstvě ho poklademe na slaninu. Těsto zabalíme, na okrajích přehneme a zatlačíme. Rozšleháme celé vejce, kterým závin potřeme. Ve vyhřáté troubě na plechu pečeme cca 25 – 30 minut na teplotu 180°C. Krájíme až po částečném, či úplném  vychladnutí, nejlépe vroubkovaným nožem. Závin je dobrý i jako vydatná snídaně.
 
Obdobou může být závin se šunkou (nebo plátkovým sýrem), špenátem a nakrájeným vejcem natvrdo – jen pozor na plnění špenátem. Pokud dáte špenátu větší množství, závin vám praskne. 

Vyzkoušejte i ostatní recepty - tipy na vaření a pečení >>



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend