Víkendový recept + rýže známá i neznámá

Recept na víkend můžete brát jako volnou inspiraci. Také zkuste zjistit, zda vás překvapíme informacemi o stále nedoceněné rýži. Ať s rýží, nebo bez rýže, přejeme, ať je váš nadcházející víkend příjemný na kulinářské i nekulinářské zážitky.

Špízy z kachních kousků s rýží

Recept pro 2 – 3 osoby

Suroviny:

200g rýže basmati, 300 – 350g vykostěných kachních prsou s ponechanou kůží, 1 žlutá a 1 červená paprika, 3 lžíce kvalitního medu, 2 lžíce sójové omáčky, kousek celé skořice a 1 hřebíček, sůl. Dále budeme potřebovat 2 grilovací jehly a plech.

Postup:

Rýži vaříme obvyklým způsobem v dostatečném množství osolené vody spolu s kouskem celé skořice a hřebíčkem pozvolna cca 15 minut. Papriky umyjeme, zbavíme stopek a jádřince, osušíme a nakrájíme na větší kousky. Na zhruba stejné kousky nakrájíme i kachní prsa s kůží. V misce smícháme med se sójovou omáčkou a celé špízy směsí potřeme. Grilovací jehly s potřenými špízy položíme na plech a dáme do trouby grilovat. Špízy grilujeme po jedné straně 5 – 7 minut, poté otočíme, znovu potřeme připravenou omáčkou a pečeme z druhé strany. Špízy jsou hotové, když má maso křupavou kůrku a je měkké. Vypečenou šťávu z masa, která se zachytila na plechu slijeme se zbylou omáčkou z medu a sóji a zahřejeme ji. Rýži (ze které odstraníme skořici i hřebíček) nandáme na talíře na ni položíme jehly se špízy. Omáčku servírujeme na stůl zvlášť v misce, nebo omáčníku.

Rýžové kuličky – receptík z rýže, která vám možná zbude

Recept pro 2 osoby

Suroviny:

200 – 250g vařené rýže (nejlépe se hodí rýže na rizoto), 1 – 2 vejce, kousek nastrouhaného parmazánu (případně jiného tvrdého sýra), 1 - 2 lžíce strouhanky a hladké mouky, kvalitní olej, špetka soli a pepře.

Postup:

Vařenou rýži smícháme s rozšlehanými vejci a nastrouhaným parmazánem, se solí a pepřem. Z této hmoty uděláme menší kuličky, které obalíme ve směsi strouhanky a hladké mouky. Obalené kuličky osmažíme na oleji.

Rýžové kuličky mohou být předkrm, příloha k masu, nebo jen chuťovka.

Tipy, co se zbylou rýží:

- udělat rýžové kuličky (recept uveden výše)
- na pánvi osmažit spolu s čerstvou, nebo mraženou zeleninou a okořenit
- udělat spolu se zeleninou a zálivkou studený rýžový salát
- použít k naplnění paprik, nebo srolovaných zelných listů a zapéci pak v troubě (rýži do náplně můžete kombinovat s mletým masem)
- zbylou rýži smíchat s uvařenou a ochucenou čočkou

Rýže známá i neznámá

V současné době je rýže pro polovinu světové populace základní potravinou. Jedná se o plodinu, která není příliš náročná na pěstování a je bohatým zdrojem energie. Původ rýže je zcela jistě asijský. Je prokázáno, že rýže se pěstovala v Indii i Číně již před mnoha tisíci lety. Klasická rýžová pole, jak je známe dnes, začali používat v Číně. Vodní nádrže s unikátním zavlažovacím systémem neumožňují růst plevele v blízkosti rostlinek rýže, proto rýže dobře roste a je silná. Největší pěstitelé rýže jsou státy Čína, Indie, Indonésie, Vietnam a Thajsko, které samy také nejvíce vyprodukované rýže spotřebují.

Rýže jako rostlina

Rýže je jednoletá  1 - 2 metry vysoká bylina s dlouhými úzkými listy a 30 - 50 cm velkým květenstvím. Rozlišujeme rýži setou a rýži horskou. Setá rýže je nejrozšířenější, ale také náročnější na závlahu. Výnosy jsou vyšší a rýže kvalitnější. Oproti tomu horská rýže není tak náročná na zavlažování a mnohde se pěstuje bez zavlažování, je však méně kvalitní. Podle místa původu známe rýži čínskou, indickou, thajskou, japonskou, pákistánskou a filipínskou, ale i kalifornskou, italskou a mnohé další.

Rýže má velké množství kultivarů a druhů. Ty se liší podle místa pěstování, podle vhodnosti použití a také podle tvaru a velikosti. Jsou druhy se zrny krátkými a dlouhými, jsou zrna podlouhlá, oválná až kulatá, krátká i dlouhá.

V čem je rýže prospěšná

- je nízkokalorická a dietní
- hnědá rýže obsahuje mnoho minerálů a vitamínů
- pomáhá udržovat krevní cukr bez výkyvů
- neobsahuje cholesterol
- je bezlepková
- upravuje zažívání a činnost střev
- rýžové otruby snižují riziko rakoviny tlustého střeva

Nejznámější výrobky z rýže

- rýžový chléb a rýžové pečivo
- rýžové nudle
- rýžové víno (saké)
- destilát z rýže (arrak)
- rýžový papír

Základní dělení

Hnědá rýže
Je rýže, ze které je odstraněna pouze slupka. Po uvaření má mírně tuhou konzistenci a chutná po oříšcích. Je výtečným zdrojem nestravitelné vlákniny. 

Bílá rýže
Je označovaná jako loupaná rýže, slupka i obaly zrna jsou odstraněny při procesu mletí. Bílá rýže se vaří ze všech druhů nejkratší dobu.

Parboiled rýže
Je namáčením a párou upravovaná rýže. Živiny zůstávají uvnitř zrna, ale množství škrobu na povrchu se sníží, proto je vařená rýže více tvrdá a při vaření se nelepí.
Nejznámější a nejoblíbenější druhy rýže u nás

Basmatidlouhozrnná a aromatická rýže používaná v indické a asijské kuchyni, její chuť je plně rozvitá až po roce od sklizně

Jasmínová rýže voňavá rýže s lepivou strukturou používaná nejvíce v čínské kuchyni

Rýže divoká (planá, nebo indiánská)  to jsou ve skutečnosti dlouhá a tmavá semena severoamerické vodní trávy, které obsahují vysoké množství vitamínu B

Arborio kulatozrnná rýže, která vytváří krémovou hmotu, používaná pro přípravu italského rizota

Rýže - zajímavosti

Rituál házení rýže na novomanžele má svůj původ v orientálních kulturách, kde je rýže symbolem plodnosti.

Z rýže vytváří buddhističtí mniši mandaly (mandala - kruh, střed). Klasická buddhistická mandala sestává ze soustředných kruhů, čtverců a dalších symbolů a je formu meditace i snahou o vnitřní i vnější harmonii. 

Informace o rýži nejsou zdaleka úplné, možná i vy znáte nějaké další. Podělte se s námi o své poznatky a zkušenosti s vařením. Zajímá nás, o jaké recepty máte zájem, co můžeme zlepšit v článcích, nebo na stránkách Bydlet.cz.








Názory na článek
Na dané téma nejsou žádné názory.

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend