Profesionální rady - zahrada a zahradní architektura, trávník, jezírka

Na vaše otázky ochotně odpovídá a radí vám profesionální zahradní architekt Ing. Kateřina Trefilová z  Poradny zahradního architekta  ze studia Zahrada pro duši. Poradna vám nabízí praktické rady pro vaši zahradu a zahradní architekturu, zakládání trávníků, jezírek a zavlažovacích systémů.



Vybrané dotazy a odpovědi z  Poradny zahradního architekta:
/redakčně kráceno/

Otázka:
Dobrý večer, prosím o radu,jak osázet malou zahrádku, která má všechny strany ve svahu, jen uprostřed je malá plocha na trávník.Čím svahy podložit,aby na nich držela kůra - z jedné strany chci vysadit tůje a na jedné straně chci skalku.
 
Odpověď:
Dobrý den,svahy je nutno zpevnit. Doporučuji osázet rostlinami, které mají schopnost svah zpevnit a zakrýt, a to tak, aby jste nemusela neustále dosypávat kůru. Z tohoto sortimentu Vám například doporučuji různé druhy půdopokryvných skalníků Cotoneaster salicifolius Parkteppich, Cotoneaster dammeri Coral Beauty, Cotoneaster microphyllus. Vhodné jsou půdopokryvné jalovce Juniperus procumbens, Juniperus sabina a mnoho kultivarů Juniperus horizontalis. Dále Microbiota decussata, z opadavých Symphoricarpos chenaultii Hancock nebo Stephanandra incisa Crispa. Při výsadbě použijte kokosové sítě pro zpevnění svahu (mají je v hobby marketech), které upevněte skobami z drátu, průměr stačí 3mm. Síť je možné pak přesypat kůrou pro lepší estetický efekt. Jiná varianta je natlučení příčných prken do svahu, které budou sjíždějící kůru držet. Samozřejmě můžete použít na svahy i jiné rostliny, ale zvažte jak rychle se budou rozrůstat. Cílem by mělo být velmi rychlé pokrytí svahu. Dále bych Vám doporučovala jako první vytvořit skalku (přístup na zahradu při manipulaci s kamenem), pokud možno zvolte lokální materiál (lepší cena i kontext s okolím). A pokud můžu, tak bych Vás chtěla odradit od zakládání živého plotu z thújí. Dnes už je běžně dostupný i jiný rostlinný materiál, ze kterého lze vytvořit krásný živý plot, který Vám bude sloužit navěky (to se u thújí rozhodně říct nedá, estetická životnost takového plotu rozhodně není delší než 20let, pak je nutno založit znova kvůli vyholování rostlin od země) Ze stálezelených doporučuji Taxus baccata, Buxus sempervirens, Pyracantha coccinea, z opadavých Ligustrum ovalifolium nebo Carpinus betulus. Všechny výborně snášejí řez a budou sloužit ještě Vašim vnoučatům.
------

Otázka: Dobrý den paní inženýrko, rád bych Vás požádal o radu, jak upravit zatravněný svah, aby byl co nejméně náročný na údržbu, jelikož jeho sečení je vcelku náročné. Uvažoval jsem o trvalkách (mateřídouška, levandule), ale raději si nechám poradit.
 
Odpověď: Dobrý den,rozumím, kosení takového svahu opravdu není nic příjemného. Mateřídouška a levandule jsou dobré pokud se jedná o svah z jižní nebo západní expozicí a jsou vhodné spíše jako doplnění. Pro rychlé pokrytí svahu Vám doporučují rostliny, které svah jak zpevní tak, a to zejména, co nejrychleji zarostou. Doporučuji ze stálezelených: Euonymus fortunei, Hedera helix, Lonicera nitida/pileata, Cotoneaster dammeri, microphyllus nebo salicifolius ´Parkteppich´, z opadavých pak: Symphoricarpos chenaultii ´Hancock´, Hypericum calycinum nebo inodorum pokud není na svahu celý den úpal pak i Vinca minor nebo major a Pachysandra torminalis. Svah nejprve důkladně odplevelte, při výsadbě použijte kokosové rohože nebo latě pro zpevnění svahu kvůli erozi a důkladně zamulčujte.
+
Otázka: Dobrý den paní inženýrko, ještě bych se vrátil s dodatečným dotazem k původní otázce, co se týče zatravnění svahu - jak máme upevnit mulčovací kůru ve svahu (aby nám "nesjížděla"), pokud bychom nechtěli používat kokosové rohože?
 
Odpověď: Dobrý den,nejjednodušší způsob je použití dřevěných latí, které příčně zatlučete na svah, nejlépe ve vzdálenosti 50 cm od sebe, v případě velkého svahu i hustěji. ------

Otázka: V zahradě jsem po vertikutaci "vyrobil" menší díry, tráva zcela zmizela a vznikla nepříjemná proláklina... takových míst je bohužel vice...co s tím? Je možné to jen dosypat pískem a zeminou a s travním semínkem to uválcovat?
 
Odpověď: Dobrý den, nejrychlejším způsobem je opravdu dosypat prázdná místa zeminou, znovu vysít a zaválcovat. Na jaře bych pak doporučila trávník pořádně prohnojit.
------

Otázka: Dobrý den, prosím o informaci, v jaké cenové relaci se pohybuje projekt na založení zahrady o výměře 1000 m2
 
Odpověď: Dobrý den,to je velmi záludná otázka. Realizace zahrady je stejná jako realizace domu, můžete mít kuchyň za 50 tisíc korun anebo taky za půl milionu. Cena bude vždy odvislá od prvků, které v zahradě použijete. Záleží jestli si budete zahradu realizovat sami nebo od odborné firmy. Velmi všeobecně se dá říci, že někde mezi 500Kč-2000Kč/m2, ale opravdu to záleží od vybavenosti. Jakmile máte zahradní domek, bazén nebo koupací jezírko, dlážděné plochy aj. tak se cena posouvá nahoru. Paradoxně to nejlevnější na zahradě bývají rostliny. Má osobní zkušenost ukazuje, že pokud si necháte zahradu realizovat a jedná se o jednodušší realizaci bez velkých stavebních prvků a zavlažovacího systému, můžete se vejít do ceny cca 250 tisíc korun při Vaší velikosti pozemku. Ale může to být i úplně jinak. Je důležité, abyste měli předem zpracovaný projekt, který jasně stanoví co se kde bude realizovat a na ten si lze nechat vypracovat detailní rozpočet. Zároveň Vám zahradní architekt odborně poradí, kde se co hodí a jaký typ zahrady je vhodný pro Váš pozemek a k Vašemu domu. Na základě takového projektu si budete schopni i zahradu sami zrealizovat, i když to není úplně jednoduché, protože i k zahradnickému řemeslu potřebujete správné znalosti a je to poměrně náročné z hlediska času i kondice. Z oslovením zahradního architekta neváhejte na jaro, vypracování projektu není záležitostí jednoho týden a jaro bývá vždy velmi hektické. Doufám, že jsem Vám alespoň trochu přiblížila realitu realizací zahrad a držím palce, aby Vám ta Vaše zahrada dělala jen radost.
------

Otázka: Dobrý večer, koupil jsem dům s velkým pozemkem a starou zahradou. Na zahradě je i několik hodně rozrostlých, na jaře krásně kvetoucích rododendronů. Jeden zasahuje do květinového záhonu s koniferami. Slyšel jsem, že rododendron dokáže "otrávit" ostatní keře a rostliny, pokud se hodně rozroste. Rozhodně ho nechci vykopat, nebo se ho zbavit, jen nechci, aby se ještě rozrostl ještě více. Poradíte, co s ním?
 
Odpověď: Dobrý den, travičskými tendencemi rhododendronů se obávat nemusíte. Jako každá rostlina , která je ve svém stanovišti dominantní potlačuje ostatní. Pokud ho chcete udržet v současné velikosti pak doporučuji pravidelný řez, i když rhododendrony se standardně neřežou. Stará rostlina jistě částečnou prořezávku snese. Nejdříve probereme všechny suché a poškozené větve a odstraníme je. Totéž učiníme s vytáhlými výhony, které narušují kompaktnost keře. Poté cca 30 cm nad zemí seřízneme nejstarší větve, které jsou nejsilnější a bývají i nejtmavší. Následně keř vytvarujeme – zredukujeme přírůstky, odstraníme větve, které se kříží. Radikálněji probereme část, která zasahuje do záhonu s koniferami. Při řezu dbáme na základní pravidlo – řežeme na pupen směřující ven. Při řezu nezajíždíme pilkou až do očka, místa vyrůstání pupenu, ale řežeme cca 1 cm nad ním.
------

Zajímá vás zahradní architektura, potřebujete odbornou radu při osazování zahrady, zakládání trávníku, jezírka nebo skalky? Využijte naši Poradnu zahradního architekta a zeptejte se profesionálního odborníka na zahradní architekturu.

Pro své dotazy využijte i naše další profesionální poradny . Dostanete odpovědi od odborníků z oblasti realit a hypoték, digitalizace domácnosti, zahradní architektury, výstavby bazénů a prodeje nábytku.

Realitní poradna >>
Hypotéční poradna >>
Poradna - digitální domácnost >>
Poradna bytového architekta >>
Poradna - bazény >>
Poradna - bytový a zahradní nábytek >>



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada