Zastřešení bazénu – zbytečnost nebo nutnost?

Každý se těší ze slunečného dne, který může prožít s rodinou a přáteli u bazénu na čerstvém vzduchu. Co když vám ale idylické odpoledne zmaří nevlídné počasí? Nespoléhejte se na předpověď meteorologů a nevzdychejte, když se probudíte do deštivého červencového rána. Vyhněte se chytře tomu, že Vaše děti budou chladné prázdninové dny trávit doma před televizní obrazovkou nebo u monitoru. Přizpůsobte se nevyzpytatelnému letnímu počasí a pořiďte svému bazénu kvalitní zastřešení. Budete tak o krok napřed před ostatními a snadno zabráníte tomu, aby počasí řídilo Váš vzácný volný čas. „Zastřešení bazénu navíc značně prodlouží bazénovou sezónu a u vyhřívaných bazénů ušetří mnoho energie,“ říká Rudolf Pejša, odborník na bazény ze společnosti Desjoyaux.

Dnes již moderní technologie umožňují pořídit si zastřešení bazénu, které dokáže splnit vaše náročné požadavky na bezpečnost, prostor, zdraví, vzhled a praktičnost při manipulaci. Na trhu existuje mnoho typů zastřešení pro zapuštěné bazény. Podle výšky by je bylo možné rozdělit na podchozí (vysoké), obloukové (nízké) a novinkou jsou i speciální supernízká zastřešení s výškou jen okolo 0,5 metrů nad okrajem bazénu. Jaký z těchto typů zastřešení si zvolíte, závisí jen na tom, které vlastnosti jsou pro vás důležité.

Supernízké zastřešení je například díky svému plochému profilu vhodné především pro toho, komu by vadilo narušení harmonického rázu zahrady vysokou konstrukcí zastřešení, ale zároveň se nechce ochudit o možnost volného pohybu v bazénové vodě. Podchozí zastřešení ráz zahrady samozřejmě výrazně změní, za špatného počasí vám však umožní nejen plavat, ale i trávit čas v okolí bazénu, bavit se zde s rodinou, přáteli či relaxovat. Obloukové zastřešení je jakýmsi kompromisem. Nabízí více prostoru než supernízké zastřešení, není však tak nápadné a robustní jako zastřešení podchozí.

Moderní zastřešení jsou teleskopická. Jednotlivé díly do sebe přesně zapadají a v případě hezkého počasí je jednoduše odsunete mimo bazén. Dříve tyto systémy vyžadovaly kovové kolejnice, ve kterých se jednotlivé díly teleskopického zastřešení pohybovaly. Dnes je možné pořídit zastřešení i bez nevzhledných kovových kolejnic, které často představují riziko poranění, zvláště pokud se v okolí bazénu pohybujete bosí.  „U bezkolejnicového typu zastřešení odpadá navíc i nutnost častého a nesnadného čištění drážek, ve kterých se díly pohybují,“ zmiňuje další výhodu tohoto zastřešení Rudolf Pejša ze společnosti Desjoyaux.

Pokud stále ještě pochybujete o účelnosti zastřešení bazénu, uvědomte si, kolik času vám zabere každodenní vybírání nečistot z hladiny bazénu. Zakrytí plachtou totiž tento problém většinou nevyřeší, neboť nečistoty do vody napadají během odkrývání. Se zastřešením nemusíte také tak často kontrolovat stav bazénové vody a můžete si dovolit snížit frekvenci dávkování chemikáliemi. Výrazně se vám také prodlouží i koupací sezóna. „Díky skleníkovému efektu zastřešení získáte dle ročního období až o 10° C teplejší vodu v porovnání s bazénem nezakrytým,“ říká Rudolf Pejša. Zastřešení funguje rovněž i jako ochrana proti potencionálnímu pádu dětí a zvířat do nestřeženého bazénu.

Pokud jste se tedy rozhodli investovat do bazénu, nebo o tom nyní přemýšlíte, stojí za to zvážit i vhodné zastřešení, které vaši investici do bazénu výrazně zhodnotí.

Více na www.desjoyaux.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Bazeny, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bazeny