Posezení na zahradě? Se správným nábytkem žádný problém.

Sluníčko se pomalu ale jistě probouzí a co nevidět nás vyláká ven, abychom nasáli první jarní paprsky. A takové posezení v zahradě či na terase s přáteli rozhodně takovouto příležitostí je. Příjemný slunečný den v zeleni může pokazit snad jen starý umělohmotný stolek s klinkajícími se židličkami a nevkusný slunečník a la socialistická cukrárna. Pokud chcete opravdu kvalitní a nadčasové posezení, které odolává povětrnostním vlivům, je pohodlné a navíc lahodí oku, porozhlédněte se u odborníků  - internetový obchod www.forliving.cz nabízí široký sortiment kvalitního nábytku jak pro dům, tak pro exteriéry. Při plánování venkovního sezení se tedy můžete inspirovat právě zde.

Při výběru venkovního nábytku mysleme zejména na to, že je zde vystaven jiným podmínkám než v interiéru, připomíná hned v úvodu Jiří Urbánek z forliving.cz. Musíme tedy počítat s tím, že na něj bude působit vzdušná vlhkost, svítit prudké slunce a občas nám může i zmoknout. Vybírat bychom tedy měli z materiálů, které se s těmito vlivy dokážou vyrovnat.

Dřevěná klasika

Není snad člověka, kterému by se nelíbil dřevěný nábytek. Hodí se zejména ke starším chalupám a na venkovské statky, kde působí rustikálním dojmem a doplňují atmosféru okolí budovy, ale jeho univerzálnost jej předurčuje k použití téměř kdekoliv. K jeho nevýhodám patří choulostivost na vlhké prostředí i prudké slunce, proto se na venkovní použití doporučuje nátěr transparentním napouštěcím olejem, který nábytek ochrání před vlhnutím, plísní, ale i vysycháním a praskáním. „Pokud je nábytek bez jakékoliv povrchové úpravy, měla by být na něj použita i středněvrstvá lazura,“ upozorňuje Urbánek. Vybírat můžeme z různých stylů i typů dřeva – například borovice, smrk nebo buk ale na www.forliving.cz najdeme i exotičtější dřeviny jako eukalyptus, teak nebo  Bangkirai Yellow Barau, který obsahuje tanin (podobně jako například dub), díky němuž je dřevo odolné vůči hnilobám a plísním, a tudíž vhodné právě na zahradní nábytek. Toto dřevo (stejně jako ostatní exotická dřeva) však není vhodné ošetřovat laky a lazurami na bázi alkydové pryskyřice, postačí napouštěcí olej.

Elegantní kov

Pokud však preferujete kov a jeho nadčasový lesk, volte jednoznačně nerezové materiály, které jsou odolné vůči dešti i slunci a nevyžadují žádné specielní ošetření. Případně můžeme použít antikorozní nátěr. Kovový nábytek je stabilní a vysoce trvanlivý, bývá ale také dražší. Další jeho nevýhodou je hmotnost a poměrně rychlá reakce na okolní teploty – kov se velmi rychle ohřeje i ochladí, což na sezení nemusí být nejpříjemnější. „Řešení je však velmi jednoduché – kovový nábytek můžeme efektně doplnit textilními sedáky, zajímavá je také kombinace kovu a dřeva“ radí Jiří Urbánek.

Oblíbený ratan

V kurzu jsou rovněž nábytkové sety z umělého ratanu, který je svou odolností mimořádně vhodný právě pro exteriérové využití. Je velmi příjemný na sezení a snadno se udržuje. Speciálně vtvořené vlákno z polyetylenového materiálu je plně recyklovatelné, pružné, pevné a netoxické. Oproti klasickému přírodního ratanu jej však můžeme umístit i do venkovního prostředí. 

Pro rebely

Jestliže však preferujete originální řešení zahradního sezení a klasické sedací soupravy nenaplňují vaše představy o trávení času na zahradě, zkuste něco netradičního. Co takhle houpačka? „Houpačka je jedním z nejoblíbenějších zahradních doplňků. V současnosti se vyrábí skutečně sofistikované a designově vydařené kusy z kvalitního dřeva, které unesou i několik lidí a jsou mimořádně pohodlné,“ líčí současný trend Urbánek z  forliving.cz. Houpačku určitě uvítají i ti nejmladší  a zahradní sešlost bude pro ně díky ní mimořádným zážitkem.

Tyto a mnohé další zahradní sedací soupravy naleznete velmi snadno na www.forliving.cz, kde si stačí vybrat preferovaný materiál a cenovou hladinu a rázem naleznete to pravé.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada