Co nás čeká v červnu?

Červen je snad pro všechny z nás jakýmsi mezním bodem. Svěží jaro pomalu přechází v nejteplejší období roku, tedy léto. Školáci píšou závěrečné písemky a připravují se na vysvědčení. Prázdniny a dovolená klepou na dveře a ve stále parnějších dnech utíkáme alespoň na koupaliště. A co naše zahrádka? Je tou nejlepší přítelkyní! Poskytne nám stín před ostrými paprsky a díky svému mikroklima také zdravý a čerstvý vzduch.

Ale to není vše. Přicházející červen s sebou přináší ty nejsladší plody, jako jsou jahody a třešně – lepší a chutnější osvěžení byste těžko hledali! V červnu také kvete mnoho okrasných dřevin, trvalek, letniček, cibulovin a dvouletek. Rododendrony, jasmín, růže, kopretiny, fialky… ti všichni září barvami a nádherně voní! Pojďme se podívat, na co všechno musíme v červnu myslet. Nebude to nic nepříjemného. Vždyť kdo by na začátku léta zůstával doma, když může pečovat o své zahradní království?

ČERVNOVÁ ZAHRADA

průměrná teplota: 17,2°C; měsíční úhrn srážek: 86 mm; měsíční úhrn slunečního svitu: 224 h

Práce na zahradě

·    Za sucha důkladně zavlažujeme všechny rostliny. Soustředíme se zvlášť na nové výsadby, jejichž kořenový systém se ještě nestačil zcela vyvinout.

·    Pravidelně sekáme trávník. Sečeme vždy, když je tráva o třetinu delší než požadovaná výška. Během dní s vysokou teplotou zaléváme (stačí kropit jednou za 4 až 5 dní navečer, ale s vodou rozhodně nešetřit). Na začátku měsíce trávník přihnojíme.

·    Kontrolujeme výskyt chorob, plísní a škůdců. V případě potřeby použijeme ochranný postřik.

 

Okrasná zahrada

·    I teď ještě můžeme vysazovat okrasné dřeviny z kontejneru a trvalky.

·    Nastává poslední možnost pro vysazení rychle rostoucích letniček.

·    Odkvetlé okrasné dřeviny seřízneme a udržujeme tak jejich tvar.

·    Čerstvě vysazený živý plot z listnatých keřů seřízneme – docílíme tak hustšího růstu větví. Pozor ale na hnízdící ptáky přímo v plotu! Nejlépe uděláte, když počkáte do jejich vylétnutí z hnízd.

·    Všem okrasným rostlinám odstraňujeme jejich odkvetlá květenství.

·    Seřízněte po odkvětu vlčí bob, chrpy a kopretiny. Odmění se vám novými květy!

·    Cibulky narcisů, hyacintů a tulipánů na konci června vytahujeme ze země. Očištěné je uložíme na suchém místě s teplotou do 25°C.

·    Průběžně odstraňujeme odkvetlé květy růží, aby se nevytvářely šípky. Velkokvětým růžím odstraňujeme všechna poupata kromě vrcholového.

·    Vysoké letničky, popínavé růže nebo tyčková rajčata vyvazujeme k podpěrám.

·    Pokud si neudržujete dokonalý trávník, ale naopak volně rostoucí luční porost, přichází čas na první senoseč, a to v první polovině měsíce po odkvětu většiny lučních trav. Použít můžete kosu nebo bubnovou sekačku.

·    Nepoužili jste při výsadbě letniček dlouhodobě působící hnojivo? Je tedy čas na jejich přihnojování hnojivy rozpustnými ve vodě.

·    Květiny do váz ze zahrady řežeme na večer, protože jejich stonky v tuto dobu obsahují nejvíce živin.

Zeleninová zahrada

·    Sklízíme rané brambory, rebarbory (jen do poloviny měsíce, poté už sklizeň rostlinu spíše oslabí), ředkvičky, špenát, rané zelí, hrách, letní ředkev, cibuli zelňačku a kapustu.

·    Vyséváme letní odrůdy hlávkového salátu, čínské zelí, fazole, kedlubny a v druhé polovině června také brokolici.

·    Dále vyséváme karotku, červenou řepu, ředkev, kadeřávek nebo keříčkové fazole, tentokrát pro sklizeň podzimní.

·    V teplejších oblastech vyséváme předpěstovaný lilek a vodní meloun.

·    Pravidelnou závlahou rajčat předcházíme jejich popraskání. Plodit rajčata necháváme maximálně na dvou výhonech, další přebytečné výhonů rostoucí z paždí listů odstraňujeme.

 

Ovocná zahrada

·    Pokud bylo jaro opravdu teplé, ke konci měsíce sklízíme jahody, třešně a dokonce maliny nebo rybíz. Pod dozrávající jahody umístíme piliny nebo slámu či štěpku, zabráníme tak propuknutí plísně kvůli kontaktu plodů s vlhkou zeminou.

·    Provádíme ruční probírku plůdků na ovocných stromech. Zejména mladé stromky velké množství plodů nedokážou vyživit a zbytečně se vysilují. Pokud objevíme škůdce nebo plísně, zasáhneme ještě jednou ochrannými postřiky (na začátku měsíce provedeme raději postřik proti obaleči jablečnému)

·    Stromy s bohatou úrodou přihnojujeme. Bujně rostoucí stromy sestříháme a tím zpomalíme jejich růst. Ovocné stromy také okopáváme, čímž zamezíme přílišnému rašení plevelu.

 

Bylinky

·    Bylinky trháme až v druhé polovině měsíce. Použijeme je nejlépe čerstvé, kdy mají nejvíce prospěšných látek. Pro pozdější použití je můžeme zamrazit nebo usušit. Sušíme na tmavém, suchém a velmi dobře větraném místě.

Jezírko

·    Silně rostoucí vodní a bahenní rostliny v jezírku omezujeme v růstu.

·    Lekníny napadené mšicemi snadno ošetříme proudem vody, rozhodně ne chemickými postřiky!

·    V nádrži vyměňujeme vodu a čistíme jezírko od řas.

Pokojové rostliny

·    Pokojovky přivykáme na léto, ale nikdy je nevystavujeme přímému slunci, vhodné je polostinné místo.

·    Pravidelně zaléváme a přihnojujeme.

Zdroj: OBI

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada