Babí léto – ideální příležitost k posledním venkovním opravám

Konec léta, který se k nám nezadržitelně blíží, je ideálním počasím pro správné kutily. Právě teď nastává čas, kdy se mohou naplno vyžít ve svém koníčku. Je pořád krásné počasí, ale ne příliš velké horko. Zároveň se jedná o jednu z posledních možností, kdy je možné dokončit veškeré venkovní práce a opravy, než přijdou první sychravé dny a podzimní mrazíky.

Poradíme vám, jak na renovaci fasády a oken ve vašem obydlí. Zabývat se budeme také zateplením fasády, což je před nadcházející zimou velmi aktuální téma.

Renovace fasády

Přikročit k opravám fasády je poměrně dlouhodobé rozhodnutí. Když už se dáte do práce, nemůžete od svého plánu jen tak upustit, protože fasáda je tím, co váš soukromý život odděluje od dění kolem a chrání vás proti povětrnostním vlivům a samozřejmě před zimou. Pokud zjistíte pouze odlupování omítky a rozhodnete se pro nový, svěží nátěr, nemusíte si dělat starosti – takovou opravu určitě zvládnete raz dva. Se zateplováním vašeho domu či s obklady už je to trošku složitější a bude zapotřebí počínat si zručně. Pro šikovné kutily tedy také žádná překážka!

Opravujeme fasádu

Při opravě a nátěru omšelé fasády je třeba postupovat důkladně a nevynechat žádný důležitý krok. Pamatujte si, že natírat se dá pouze na zcela čistý a přilnavý povrch. Okolí, které chcete uchránit od barvy, pokryjte krycími fóliemi pro venkovní použití – jsou odolnější a pevnější, než klasický igelit.

Nátěr fasády krok za krokem

Nákupní seznam

materiál

Nářadí, technika

·         Fasádní barva

·         Penetrační nátěr

·         Fasádní čisticí prostředek

·         Tmel

·         Krycí fólie

·         Ocet

 

·         Špachtle

·         Zednická lžíce

·         Drátěný kartáč

·         Plochý štětec

·         Malířský váleček s násadou

·         Mřížka na otírání válečku

·         Pracovní rukavice

·         Vysokotlaký čistič

·    Žebřík, lešení, pracovní plošina

 

1.  Přejeďte rukou po fasádě, abyste odhalili všechna místa, kde opadává omítka.

Vezměte si na pomoc štafle nebo opěrný žebřík. Ve vyšších místech je rozumnější se spoléhat na lešení nebo pracovní plošinu. Například v OBI můžete sehnat praktickou plošinu, kterou lze složit jako štafle nebo žebřík, tudíž je vhodná jak do interiérů, tak na venkovní použití.

2.  Na poškozených místech špachtlí odstraňte uvolněné části.

Použít můžete jakýkoliv typ běžné špachtle. Pozor si spíš dávejte na povrch, který by měl být ideálně suchý – proto je nevhodné pracovat například po dešti. Svou pozornost věnujte především větším poškozením, o vlasové trhliny se nestarejte – spolehlivě je zacelí penetrace spolu s fasádní barvou.

3.  Větší praskliny zatmelte s pomocí zednické lžíce.

Větší praskliny přebruste, zbavte je prachu a přetřete penetračním nátěrem. Pokud zjistíte hlubší rány, vyplňte je nejdříve tmelem na fasády - vápenným, cementovým nebo akrylovým. Na obalu musí být napsáno, že je tmel určen pro venkovní použití. Druh penetrace zvolte na základě fasádní barvy, kterou hodláte použít. Nejlépe uděláte, když si necháte poradit přímo při koupi.

Tip odborníka:

Zkuste natřít malé místo na fasádě octem. Pokud se vytvoří puchýřky, znamená to, že v omítce je vápno, a budete ji muset odstranit drátěným kartáčem. Když je místo bez puchýřků, přejeďte ještě po stěně hranolem dřeva. Jestliže na povrchu ulpí třísky a barvu nelze seškrábnout ani nehtem, je dostatečně přilnavá a připravená pro nový nátěr,“ radí Jan Smékal, ředitel OBI Praha Štěrboholy.

 

 

 

 

 

 

4.  Zdi omyjte vysokotlakým čističem.

Zdi omyjte vysokotlakým čističem, a to vodou s příměsí fasádního čisticího prostředku, poté je nechte dobře proschnout. Možná vás napadne, že byste mohli použít i zahradní hadici, ale její tlak na odstranění nečistot zdaleka nestačí. Vysokotlaké čističe seženete například v OBI nebo je lze i zapůjčit. Jsou to ale šikovní pomocníci, které se hodí mít při práci venku vždy po ruce.

5.  Podklad přetřete penetračním nátěrem pomocí hranaté štětky.

Podklad nejdřív přetřete penetračním nátěrem (podkladovou barvou) pomocí plochého štětce nebo široké hranaté štětky. Penetraci je potřeba použít pokaždé. Zpevňuje povrch a snižuje spotřebu fasádní barvy. Poté naneste spodní vrstvu barvy neboli základní nátěr, a to zředěný vodou, maximálně do deseti procent.

6.  Krycí nátěr nanášejte nejdříve na všechny vnitřní a vnější rohy.

Při druhém, krycím nátěru postupujte od rohů k velkým plochám. Teď také přichází čas popustit uzdu své kreativitě a rozmyslet si, zda některé prvky nezvýrazníme či barevně neodlišíme.

7.  Nátěr nanášejte válečkem nejprve podélně, pak příčně a znovu podélně.

Krycí nátěr se už neředí, především z důvodu rizika nižšího krytí barvy. Jednotlivé tahy válečkem by se měly spojit za vlhka, abyste docílili co nejvyššího krytí. Váleček doporučujeme z toho důvodu, že má větší dosah (za použití teleskopické tyče).

Zdroj: OBI



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba