Solární systémy se vyplatí i bez dotací

Ceny energií v poslední době stále rostou. Příčin je hned několik – rostoucí ceny surovin na světových burzách, nedůvěra v jadernou energetiku i legislativní zvýšení sazby DPH. Navíc se nedá předpokládat, že by v blízké době došlo ke snížení cen energií pro domácnosti. Mnoho spotřebitelů se tak začíná zajímat o nové alternativní zdroje energie, které jim mohou pomoci efektivně snížit rostoucí náklady zejména za topení a ohřev teplé vody.

 

Jednou z možností jak tyto výdaje snížit, je využití solární energie pro ohřev teplé vody, kterou využíváme po celý rok, a proto jsou náklady na energie v této oblasti vysoké. Kromě výrazných finančních úspor je další předností sluneční energie také šetrnosti k životnímu prostředí.

 

Budoucnost mluví pro solární energii

Investice do solárního ohřevu vody byla ještě do nedávna podporována dotací z programu Zelená úsporám. Solární systémy se však finančně vyplatí i těm, kteří se do programu státních dotací zapojit nestihli.

Zkuste si sami spočítat, kolik teplé vody spotřebujete za den, a kolik za takový objem zaplatíte. Z výsledků, ke kterým dojdete, budete možná překvapeni. Solární systémy představují účinné opatření ke snížení nákladů na ohřev teplé vody, a to i v našich klimatických podmínkách. Jak ukazuje praxe, systém solárního ohřevu dokáže od začátku dubna do začátku října pokrýt veškerou spotřebu teplé vody v domácnosti.

 

Životnost současných solárních systémů se odhaduje na nejméně 25 let, přičemž celý systém nemá mimo čerpadla žádné součásti, které by podléhaly mechanickému opotřebení či korozi. Například firma Junkers nabízí cenově zvýhodněné solární sety, které jsou ideální pro rodinné domy. Jejich efektivita se nejlépe ukazuje na číslech: Samotný kondenzační kotel, například řady Cerapur uspoří až 25% nákladů oproti „klasickým“ kotlům. Přidáním solárních kolektorů je pak možné ušetřit dalších 60 % energie na přípravu teplé vody a až 30 % energie na vytápění.

 

Dlouhodobým výzkumem se podařilo dotáhnout propojení solárních systémů a kondenzačních kotlů k dokonalosti. Díky tomu je upřednostňována solární energie a spotřeba plynu snížena na minimum. „Výhodou této technologie je také to, že teplotu topné vody v zásobníku si odběratel určuje sám s ohledem na svoje požadavky či momentální počet osob v domácnosti,“ uvádí Martin Pavlata z firmy Junkers, která patří ke špičce vývoje solárních systémů.

 

Návratnost solárních kolektorů

Solární kolektory jsou účinné i v zimě. Jak potvrzují uživatelé, i když se venkovní teplota pohybuje kolem -10 °C, kolektory jsou schopny při jasném počasí vodu dobře ohřívat. Při teplotě kolem bodu mrazu je pak solární systém schopen ohřívat vodu v zásobníku na 45 °C. Když slunce nesvítí, ohřev vody se automaticky přepne například na plynový kotel. Podle zkušeností uživatelů je investice do solárního systému výhodná i bez státních dotací, neboť znamená dodávku teplé vody minimálně půl roku v podstatě zdarma.

Mezi jednotlivými zařízeními na trhu jsou díky použití různých technologií rozdíly v účinnosti vytápění pomocí slunce. Solární systémy Junkers mohou například využívat patentovaný systém algoritmů SolarInside, který ukládá data o sluneční aktivitě v konkrétním místě instalace. Získané hodnoty potom porovnává s údaji o počasí a vypočítává očekávaný solární výnos. Díky tomu je možné regulovat spotřebu plynu s předstihem, a tak ještě více ušetřit. Samotné využití algoritmu SolarInside může k průměrné 60% roční úspoře při přípravě teplé vody ušetřit ještě navíc až 15 % a až 5 % spotřeby plynu u vytápění, což významně zkrátí návratnost investice do solárních kolektorů.

 

Více informací na www.bosch.com, www.bosch.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy