Čím budete v zimě vytápět? Rozhodněte se včas

Do konce října by se měli rozhodnout všichni ti, kdo chtějí letos v zimě vytápět své domy pohodlně a zároveň výhodně. Na trhu s topivy se dějí důležité změny – RWE od listopadu znovu zdražuje plyn o 5%, zákazníci tak každý měsíc zaplatí až o 80 více. Skoro dva miliony domácností, které topí plynem nebo mají kotle na uhlí, navíc může do roka zasáhnout uhlíková daň, o jejímž zavedení nedávno jednala vláda. V mnoha ohledech výhodné a komfortní topení dřevěnými peletami je nyní stejně levné jako uhlí. Domácnosti by si však měly pelety nakoupit do zásoby ještě v říjnu. Od listopadu i jejich ceny porostou a od ledna příštího roku zřejmě dojde k navýšení sazby DPH u všech dřevěných paliv o 4,5%.

 

Kdo nechce trávit volný čas sekáním dřeva nebo přehazováním uhlí a zároveň chce svůj dům vytápět co nejlevněji, sáhne možná letos po dřevěných peletách. Dřevo tradičně představuje snadno obnovitelný zdroj tepla, při  jehož spalování nevznikají žádné škodlivé emise. Díky automatickým kotlům se navíc moderní vytápění dřevěnými peletami stává vysoce komfortním.

 

„Pelety vám domů pohodlně přiveze speciální cisterna a nafouká je přímo do vašeho sklepa nebo zásobníku, odkud si je kotel sám vezme pomocí automatického dopravníku,“ popsal jednoduchost celého procesu Vladimír Stupavský, předseda klastru Česká peleta. Klastr sdružuje výrobce kotlů, producenty pelet a několik výzkumných ústavů.

 

Nejnovější události na trhu s palivy jsou pro domácnosti varováním – ten nejlepší způsob vytápění by si měly vybrat do konce října. Jak nedávno uvedl Týden, RWE plyn nadále zdražuje kvůli oslabení koruny oproti americkému dolaru. Domácnosti vytápěné plynem si tak od 1. listopadu připlatí až 80 . Uhlíková daň na malé zdroje do 20 megawatt, o níž koncem září jednala vláda, by se podle Hospodářských novin rovněž výrazně promítla do cen plynu a především uhlí, a postihla tak během roku a čtvrt až dva miliony českých domácností.

 

Cena dřevěných pelet a briket zůstává v říjnu stejně výhodná jako cena uhlí. Jejich výrobci však doporučují nakoupit  do konce měsíce pelety do zásoby. „Po začátku topné sezony, a tedy od listopadu ceny pelet porostou, pravděpodobně o 5 %. Pokud se opravdu od začátku příštího roku zvýší DPH na dřevěná paliva o 4,5%, dojde bohužel k dalšímu zdražení. Na jaře však budou ceny pelet – jako každý rok – znovu klesat,“ předpovídá Stupavský.

 

Proměnlivé ceny různých paliv můžete sledovat na www.ceska-peleta.cz. I po letošních změnách si pelety uchovávají svou cenovou výhodnost. „Díky internetové kalkulačce si můžete zvolit, čím vytápíte nyní, a spočítat, kolik byste ušetřili při topení peletami. Například pokud nyní topíte plynem, ušetříte s peletami 25%, pokud elektřinou, tak dokonce 42%. Počáteční investice do kotle se tak rychle vrátí,“ dodal Stupavský.

 

Více na www.ceska-peleta.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy