Tipy, jak vybrat vhodné dveřní kování

Máte jasnou představu, jak by měly vypadat vaše dveře, ale stále jim něco chybí? Možná je to právě nové kování, které vašim dveřím dodá ten správný šmrnc. Typů kování je nepřeberné množství, a proto se při výběru vyplatí držet se několika kritérií. Shrnuli jsme pro vás několik bodů, které vám při výběru mohou pomoci.

Při výběru vhodného kování je zapotřebí nejprve zjistit, jaká rozteč kování je pro vaše dveře optimální. Roztečí je myšlena vzdálenost od středu kliky ke středu otáčení vložky. Nejčastěji se setkáte s hodnotami 72 mm, 90 mm nebo 92 mm. Zjistěte si také, jaká je tloušťka dveří, abyste mohli zvolit správnou délku cylindrické vložky a předešli tak problémům při jejím překrývání. Určete si také předem orientaci kliky. Existují sice tzv. pravo-levé kliky, ale ve většině případů budete muset vybírat podle připevňovacího šroubu, který by byl při opačném sestavení shora viditelný. Volte proto variantu, kde bude šroubek viditelný pouze zespodu kliky.

Důležitý je bezesporu i samotný tvar a materiál kování. Existuje široká škála materiálů a povrchových úprav, ze kterých si můžete vybrat ten nejvhodnější typ pro vaše dveře. „Kliky, zdánlivě nedůležité, jsou ve skutečnosti velmi viditelným prvkem, který dokresluje celkový dojem dveří i interiéru. Proto je důležité vybírat pečlivě a soustředit se na předpoklad funkční elegance. Kliky by se měly nejen příjemně používat a vypadat, ale měly by být také dostatečně odolné vůči celodennímu používání. Nejméně kvalitní jsou hliníkové kliky, pokud máte možnost výběru, raději se těmto typům vyhněte. Mnohem odolnější jsou kliky ocelové nebo kovové, například modely LOGO, FLUO nebo ARKADIA,“ říká Radim Grygárek ze společnosti Porta Doors.

Kování se vyrábí ve dvou typech: rozetové a štítové, které se liší délkou kliky a typem zámku. Rozetové kování má rozdělené kryty pro kliku a klíč, u štítového kování jsou oba otvory přikryty jedním dílem. To, jaký typ zvolíte pro své dveře, záleží pouze na vašem osobním vkusu a estetickém cítění,“ dodává Grygárek.

Mnohem náročnější na výběr kování jsou vchodové dveře. Primárním kritériem výběru by zde rozhodně měla být bezpečnostní třída. Kování s vyšší odolností proti vloupání jsou ve třídě 2, pro spolehlivou ochranu vybírejte ale raději ještě z vyšších tříd 3 a 4. Bezpečnostní prvky takových kování znesnadňují vytržení, vylomení či vyvrtání cylindrické vložky. Dveře lze případně ještě doplnit o další bezpečnostní prvky jako jsou přídavné zámky, řetízky apod. Nezapomeňte přitom, že u vstupních dveří je právě kování jednou z položek pojišťovacího seznamu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy